plny-hrniec_transparent_negativ.png

Neprekonateľné nové zemiaky z hrnca – podľa babkinho receptu: Rúru nezapínajte, táto príloha vás preslávi!

Milujem nové zemiaky a keď je ich sezóna, vždy pripravujeme toto jedlo.

 

 

Je to veľmi jednoduché a také výborné, že netreba dokonca ani mäso.

Ak máte nové zemiačiky práve teraz doma, toto určite skúste.

Potrebujeme:

1 kg malých približne rovnakých nových zemiakov

voda

1 lyžička soli

100 g masla

Voliteľné:

 

 

(strúčiky cesnaku nešúpané)

zväzok na jemno pokrájanej petržlenovej vňate prípadne

1 stredná cibuľa pokrájaná na drobno

olej

Ďalej:

 

 

Korenie podľa chuti

Bylinky podľa chuti

Dressing (voliteľné):

Biely jogurt – 1 téglik

Pretlačený strúčik cesnaku

Soľ

Korenie

Kvapka olivového oleja

Postup:

Zemiaky umyjeme a namočíme do vandlíka s osolenou studenou vodou. Lahšie sa potom očistia keď sú aj v šupke.

 

 

Zemiaky potom drhneme kefkou, alebo drôtenkou.

Vo veľkom, širokom, smaltovanom hrnci rozohrejeme olej s maslom.

Vsypeme očistené zemiaky, ktoré sme predtým neosušili od vody.

 

 

Nesolíme a nemiešame, lebo nové zemiaky sú veľmi krehké – rozpadli by sa.

Prikryjeme pokrievkou a dusíme na strednom plameni za občasného potriasania hrncom.

Na začiatku nepridávame žiadnu vodu, zemiaky si pustia vodu samy.

 

 

Asi za 20 minút zemiaky zmäknú.

Odstránime pokrievku, zvýšime plameň, pridáme cesnakové strúčiky.

Zemiaky chvíľu na tuku opekáme.

 

 

Až teraz ich osolíme a posypeme petržlenovou vňaťou.

Opatrne ich premiešame.

Ak sa niektoré zemiaky prichytili, vplyvom soli sa ľahko uvoľnia.

 

 

Môžeme ihneď podávať.

U nás je to jednoznačne najobľúbenejšia príloha, ak máte doma nové zemiaky – a hlavne tie malé, neváhajte vyskúšať.

Ak chcete, môžete podávať s jednoduchým dressingom z bieleho jogurtu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes