plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rodinný klenot z Olomouca: Luxusné slané rožteky!

Dobrý deň, tento recept mám od sestry z Olomouca – preto ich doma nevoláme inak ako Olomoucké rožteky. Sú výborné, mäkučké a nadýchané ako obláčik.

Dobrý deň, tento recept mám od sestry z Olomouca – preto ich doma nevoláme inak ako Olomoucké rožteky. Sú výborné, mäkučké a nadýchané ako obláčik.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

Štipka soli

1 kocku droždia

250 ml vlažného mlieka

Štipku cukru

150 ml oleja

Soľ

Náplň:

Šunku, nivu, prípadne obyčajný eidam

Ďalej:

Žĺtok na potretie a sezam na posypanie

Postup:

Zo 100 ml vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď kvások vyjde, prilejeme ho do múky a pridáme aj ostatné prísady  a vypracujeme vláčne cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.

Keď cesto narastie, rozdelíme ho na 5 bochníčkov. Každý bochník na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme ho na osminky. Na každú uložíme kúsok šunky, nivu – alebo iné prísady a zrolujeme do tvaru rožteka – začneme širokou stranou cesta, cíp by mal byť založený pod rožtekom, aby sa nám pri pečení nerozbalil.  Vrch si potrieme žĺtkom, posypeme rascou alebo semienkami a uložíme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme doružova.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Janka V.

Najlepšie recepty na dnes