Robím ich vždy len v tom najväčšom hrnci, ktorý doma máme: Kapustové holúbky podľa toho najlepšieho a najstaršieho receptu!

Kapustové holúbky sú u nás veľmi obľúbené a na jeseň, keď je kapusty všade naokolo veľa, je toto jedlo u nás doma veľmi často na stole. Pokiaľ ide o mňa, mohlo by som ich aj každý deň.

Kapustové holúbky sú u nás veľmi obľúbené a na jeseň, keď je kapusty všade naokolo veľa, je toto jedlo u nás doma veľmi často na stole. Pokiaľ ide o mňa, mohlo by som ich aj každý deň.

Potrebujeme:

1 ks menšej hlávkovej kapusty

1000 mletého mäsa

2 väčši cibule

50 g slaniny nakrájanej na kúsky

4 strúčiky cesnaku

...

2 vajcia

150 g pretlaku

1 šálku uvarenej ryže

Soľ, čierne mleté korenie, sladkú papriku mletú

Vodu alebo vývar

Postup:

Z hlávky odstránime vrchné listy, spodnú časť odkrojíme a dáme variť do vody. Necháme variť len pár minút, iba toľko, aby listy zmäkli.

Z kapusty oberieme vrchné listy, do ktorých budeme baliť náplň. Zvyšné listy môžeme využiť na iné jedlo, ja ich však zvyknem uložiť na dno hrnca.

Mleté mäso zmiešame s jednou nadrobno nakrájanou cibuľkou, pretlačeným cesnakom, vajíčkami, ryžou, soľou a korením. Z mäsovej náplne vezmeme časť, ušúľame v dlani do tvaru šúľku a zabalíme do kapustového listu. Plnené listy nahusto naukladáme do väčšieho hrnca, na ktorého dno sme uložili zvyšné listy kapusty.

Zvyšné kapustové listy môžeme uložiť na dno väčšieho hrnca

Na bravčovej masti orestujeme zvyšnú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájanú slaninku a spolu opražíme. Potom pridáme pretlak, zalejeme vodou alebo vývarom, krátko povaríme a prelejeme cez plnenú kapustu. Preložíme na plameň, prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni dusíme domäkka.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)