plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasný ríbezľový koláč s PENOU: Vyzerá aj chutí neskutočne, niečo tak dobré ste dávno nejedli!

Dobrý deň, chcem sa podeliť o výborný koláčik, ku ktorému ma inšpirovala pani Alena Leskova a ktorý by ste rozhodne mali ochutnať. Okrem ríbezlí som už stihla vyskúšať aj verziu s čučoriedkami a je absolútne fantastická.

Ríbezľový koláčik je veľmi svieži a ľahučký, jeho príprava je skutočne jednoduchá a určite ju zvládne aj začínajúci cukrár. Za mňa ho odporúčam všetkými desiatimi.

Potrebujeme:

Cesto:

18 dkg masla

6 žĺtok

5 PL cukru

10 PL mlieka aj viac

37 dkg polohrubej múky

1 prášok do pečiva

Ďalej:

Ríbezle

Na sneh:

6 bielok

1 lyžicu octu

30 dkg práškového cukru

Postup:

Na cesto si vymiešame žĺtky s cukrom do peny.

Pridáme ostatné suroviny a vymiešame jednotné cesto.

Mlieko pridávame podľa potreby tak, aby nám vzniklo cesto, ktoré sa ľahko rozotrie na plech vymastený a vysypaný múkou.

Ríbezle si umyjeme v sitku a necháme odtiecť vodu.

Cesto pečieme pri teplote 180 stupňov, cesto treba sledovať, pretože ho nenecháme zapiecť úplne, ale pre správny výsledok by malo byť poloupečené.

Takéto cesto je bledé, na dotyk už cítime, že začína tvrdnúť.

Na poloupečené cesto naukladáme ríbezle a rozotrieme sneh.

Sneh pripravíme nasledovne:

Bielky vyšľaháme s 1 lyžicou octu a práškovým cukrom.

Ocot sa do cesta pridáva preto, aby sneh pri pečení nepraskal.

Natireme na koláčik a necháme zapiecť, kým sneh nie je na povrchu hnedastý.

Po vychladnutí krájame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes