Ak máte doma ríbezle, neváhajte ani chvíľku. Tento ríbezľový dezert si zamiluje celá rodina.
Potrebujeme:
Cesto:
4 žĺtky
10 dkg práškového cukru
15 dkg masla
27 dkg múky (½ hrubej múky a ½ polohrubej múky)
Prášok do pečiva (1/2 bal.)
1,5 dcl mlieka
Sneh:
4 bielky + 20 dkg kryštálového cukru
Ríbezľová omáčka (voliteľné):
ríbezle + vanilkový cukor + práškový cukor podľa chuti
Postup:
Ríbezle opláchnite, a nechajte na site poriadne stiecť. Žĺtka oddeľte od bielkov a do žĺtkov pridajte práškový cukor, zmäknuté maslo a poriadne vyšľahajte do peny.
Potom pridajte polohrubú múku, hrubú múku a mlieko. Opäť dobre vyšľahajte.
Primiešajte pol prášku do pečiva. Plech alebo inú formu vymažte maslom, posypte hrubou múkou. Cesto rozotrite na plech, a poukladajte ríbezle. Takto pripravený koláč dajte piecť na 180 stupňov, takých 30 minút. Pokiaľ sa koláč pečie, do bielkov pridajte cukor a vyšľahajte elektrickým šľahačom do hustej peny. Skoroupečený koláč vytiahnite z rúry, nalejte naň sneh z bielkov, rozotrite a dajte na pár minút dopiecť. Dávajte pozor, snehu stačí na zapečenie len pár minút, keď získa na povrchu zlatistý nádych, treba z rúry vybrať!
Koláčik podávame vychladnutý, s ríbezľovou omáčkou, alebo ako vám len chutí. :-)
zdroj foto: mrsberry