plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ríbezle len stačí dať na plech, pridať citrón a škoricu: Stačí 30 minút a máte doma delikatesu ako z drahej reštaurácie!

Toto je úplne najlepšie do sviečkovej, alebo k mäsku či namiesto kompótu.

 

 

Ríbezle z rúry chutia skutočne ako brusnice, výroba je skutočne jednoduchá.

Ak máte radi sviečkovú, s týmto domácim receptom ju dotiahnete do dokonalosti.

Inšpiráciu máme zo stránky mimibazar od autorky Petry T.

Potrebujeme:

cca 1,5 kg ríbezlí – umytých

 

 

600 g kr. cukru

2 lyžice rumu

1 citrón

2 ks badiánu

2 ks škorice

Postup:

 

Ríbezle nasypeme na plech.

Pridáme kolieska citrónu.

Pridáme aj oba druhy korenia.

 

 

V rúre pečieme 30 minút pri teplote 250 stupňov.

Potom vyberieme z rúry.

A vyberieme korenie aj citrón (krásne voňajú, výborné napríklad ešte do čaju).

 

 

K ríbezlám pridáme rum a cukor.

Premiešame.

Horúce lejeme do pohárov.

 

 

Obrátime hore dnom, aby sa sterilizovalo viečko a necháme vychladnúť.

Používame k omáčkam, na chlebík aj ku grilovačke. Je to výborné.

Ríbezlový lekvár bez roboty

Tento postup mám odskúšaný robím tak lekvár aj z červených ríbezlí, egrešov a černíc. Je vynikajúci, zachová si všetky vitamíny a chutí celej rodine.

 

 

Neobsahuje žiadnu chémiu ani konzervanty.

Moja starká ma naučila tento recept a ona vždy ríbezle mlela v mlynčeku na mäso. Dnes si môžete výborne pomôcť ponorným mixérom.

Potrebujeme:

1 kg čiernych ríbezlí

1 kg kr. cukru

100 ml rumu

Postup:

Umyté a odstôpkované ríbezle rozmixujeme ponorným mixérom ( alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku), pridáme cukor a rum. poriadne zamiešame, bude to taká hustá hmota ( cukor sa vám v nej ešte poriadne nerozpustí ).

 

 

Dáme do chladničky na cca 12-24 hod.

Po vybratí ešte raz premiešame, cukor už bude rozpustený a nalejeme do malých zaváracich pohárov, ktoré sú sterilizované (ja vrch zvyknem ešte vydezinfikovať alkoholom).

Džem používame najmä na palacinky alebo len tak na chlebík, je fajnový a takmer bez práce. Skladujeme v chlade.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes