Toto je úplne najlepšie do sviečkovej, alebo k mäsku či namiesto kompótu.
Ríbezle z rúry chutia skutočne ako brusnice, výroba je skutočne jednoduchá.
Ak máte radi sviečkovú, s týmto domácim receptom ju dotiahnete do dokonalosti.
Inšpiráciu máme zo stránky mimibazar od autorky Petry T.
Potrebujeme:
cca 1,5 kg ríbezlí – umytých
600 g kr. cukru
2 lyžice rumu
1 citrón
2 ks badiánu
2 ks škorice
Postup:
Ríbezle nasypeme na plech.
Pridáme kolieska citrónu.
Pridáme aj oba druhy korenia.
V rúre pečieme 30 minút pri teplote 250 stupňov.
Potom vyberieme z rúry.
A vyberieme korenie aj citrón (krásne voňajú, výborné napríklad ešte do čaju).
K ríbezlám pridáme rum a cukor.
Premiešame.
Horúce lejeme do pohárov.
Obrátime hore dnom, aby sa sterilizovalo viečko a necháme vychladnúť.
Používame k omáčkam, na chlebík aj ku grilovačke. Je to výborné.
Ríbezlový lekvár bez roboty
Tento postup mám odskúšaný robím tak lekvár aj z červených ríbezlí, egrešov a černíc. Je vynikajúci, zachová si všetky vitamíny a chutí celej rodine.
Neobsahuje žiadnu chémiu ani konzervanty.
Moja starká ma naučila tento recept a ona vždy ríbezle mlela v mlynčeku na mäso. Dnes si môžete výborne pomôcť ponorným mixérom.
Potrebujeme:
1 kg čiernych ríbezlí
1 kg kr. cukru
100 ml rumu
Postup:
Umyté a odstôpkované ríbezle rozmixujeme ponorným mixérom ( alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku), pridáme cukor a rum. poriadne zamiešame, bude to taká hustá hmota ( cukor sa vám v nej ešte poriadne nerozpustí ).
Dáme do chladničky na cca 12-24 hod.
Po vybratí ešte raz premiešame, cukor už bude rozpustený a nalejeme do malých zaváracich pohárov, ktoré sú sterilizované (ja vrch zvyknem ešte vydezinfikovať alkoholom).
Džem používame najmä na palacinky alebo len tak na chlebík, je fajnový a takmer bez práce. Skladujeme v chlade.