Rozmery formy: 24×28 cm
Zloženie:
makový korpus:
- 8 proteínov
- 1/2 šálky cukru
- 4 vaječné žĺtky
- 1 šálka suchého maku
- 1 pohár kokosových vločiek
- 1 pohár mletých mandlí
pudingový krém:
- 350 ml mlieka
- 4 vaječné žĺtky
- 2 krémové pudingy
- 5 lyžíc cukru
- vanilkový cukor
- koža z jedného citróna
- 200 g masla
Na namáčanie:
- šťava vymačkaná z polovice citróna
- 100 ml prevarenej vody
poleva:
- 200 g bielej čokolády
- 4 lyžice mlieka
- 2 lyžice masla
Postup:
Rozdelíme si prísady na cesto na polovicu a pečieme na dvoch samostatných plechoch. Môžete tiež upiecť jeden makový korpus a prekrojiť ho na polovicu, ale potom bude doba pečenia dlhšia. Bielky vyšľaháme na pevnú penu. Počas šľahania postupne pridávame sukor. Keď bude hmota lesklá, postupne vmiešajte žĺtky. Do bielok vmiešajte mak, kokosové vločky, mandle a jemne ich premiešajte lyžičkou. Dajte cesto do formy, ktorá je vystlaná papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 170 stupňov. Pečte asi 20 minút.
Pripravíme pudingový krém. Varíme 200 ml mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšné mlieko zmiešajte s vaječnými žĺtkami a pudinkovým práškom. Nalejte zmes do vriaceho mlieka (zložte vtedy mlieko z plameňa) a premiešajte. Dajte späť na plameň a miešajte, kým sa nevytvorí puding a nechajte vychladnúť. Maslo vyšľaháme pri izbovej teplote, postupne pridáme puding a citrónovú kôru. Cesto pokvapkáme šťavou z citróna a vody. Na cesto navrstvite pudingový krém a zakryte ho druhým cestom. V hrnci roztopte čokoládu, maslo a mlieko a nalejte na hornú časť cesta. Dajte do chladničky.