plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rezy Maková panenka, bez zrnka múky: To cesto je ako pena, stačí pridať krém a máte luxusný dezert, ktorý tromfne aj tortu!

Rozmery formy: 24×28 cm

Zloženie:

makový korpus:

  • 8 proteínov
  • 1/2 šálky cukru
  • 4 vaječné žĺtky
  • 1 šálka suchého maku
  • 1 pohár kokosových vločiek
  • 1 pohár mletých mandlí

pudingový krém:

  • 350 ml mlieka
  • 4 vaječné žĺtky
  • 2 krémové pudingy
  • 5 lyžíc cukru
  • vanilkový cukor
  • koža z jedného citróna
  • 200 g masla

Na namáčanie:

  • šťava vymačkaná z polovice citróna
  • 100 ml prevarenej vody

poleva:

  • 200 g bielej čokolády
  • 4 lyžice mlieka
  • 2 lyžice masla

Postup:

Rozdelíme si prísady na cesto na polovicu a pečieme na dvoch samostatných plechoch. Môžete tiež upiecť jeden makový korpus a prekrojiť ho na polovicu, ale potom bude doba pečenia dlhšia. Bielky vyšľaháme na pevnú penu. Počas šľahania postupne pridávame sukor.  Keď bude hmota lesklá, postupne vmiešajte žĺtky. Do bielok vmiešajte mak, kokosové vločky, mandle a jemne ich premiešajte lyžičkou. Dajte cesto do formy, ktorá je vystlaná papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 170 stupňov. Pečte  asi 20 minút.
Pripravíme pudingový krém. Varíme 200 ml mlieka s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšné mlieko zmiešajte s vaječnými žĺtkami a pudinkovým práškom. Nalejte zmes do vriaceho mlieka (zložte vtedy mlieko z plameňa) a premiešajte. Dajte späť na plameň a miešajte, kým sa nevytvorí puding a nechajte vychladnúť. Maslo vyšľaháme pri izbovej teplote, postupne pridáme puding a citrónovú kôru. Cesto pokvapkáme šťavou z citróna a vody. Na cesto navrstvite pudingový krém  a zakryte ho druhým cestom. V hrnci roztopte čokoládu, maslo a mlieko a nalejte  na hornú časť cesta. Dajte do chladničky.

Najlepšie recepty na dnes