Legendárne rezy „JÁNOŠÍK“: Keď dáte na stôl tento zákusok, na ostatné dezerty sa v momente zabudne!

Vynikajúci recept na krémový a svieži dezert, ktorý bude ozdobou každého slávnostného stola.

 

 

Recept sme našli na kanáli Prosty przepis.

Potrebujeme:

4 vajcia

...

½ šálky práškového cukru

1 lyžica kakaa

½ šálky hladkej múky

½ šálky zemiakového škrobu

1 lyžička prášku do pečiva

Krém:

2 bal. smotanového pudingu

700 ml mlieka

2-3 lyžice kr. cukru

200 g masla

Šťavu z polovice citróna

Želatína:

2 bal. červenej želatíny v prášku

Voda

450 g mrazených ríbezlí

Krém:

500 ml smotany na šľahanie

250 g mascarpone

½ práškový cukor

1 stužovač do šľahačky

Poleva:

50 g mliečnej čokolády

¼ šálky smotany na šľahanie

Voliteľné:

Strúhaná čokoláda

Forma:

24×24 cm

Na zavlaženie korpusu:

Čaj

Káva

Postup:

Korpus:

Bielky vyšľaháme s cukrom na sneh.

Postupne vmiešame žĺtky.

Nakoniec vmiešame ručne všetky sypké prísady a vymiešame jednotné cesto.

Navrstvíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 15 minút.

 

 

Korpus prerežeme na dva pláty.

Prvý plát vložíme do formy a polomocou lyžice polejeme čajom alebo kávou, aby dostatočne nasiakol.

Z mlieka a pudingových práškov uvaríme puding.

Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukorm a následne vmiešame do vychladnutého pudingu. Spolu dôkladne prešľaháme.

Pudingový krém navrstvíme na prvý plát cesta.

Želatínu urobíme klasicky podľa návodu na obale – necháme napučať a následne zahrievaním rozpustíme. Do horúcej zmesi pridáme aj ríbezle a dobre premiešame.

Nanesieme na pudingový krém.

 

 

Na želatínu uložíme druhý pltá cesta a opäť pokropíme čajom alebo kávou.

Smotanu na šľahanie vyšľaháme s cukrom, mascarpone a stužovačom.

Nanesieme na cesto a uhladíme.

 

 

Na plameni zahrejeme smotanu a rozpustíme v nej čokoládu.

Polevou ozdobíme vrch dezertu a necháme dobre stuhnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay