Keď pani Vierka Dánaiová uverejnila svoj krásny dezert Čierna ruža,bolo rozhodnuté. Chcem sa s vami podeliť o tento fantastický zákusok, ako stvorený k nedeľnej kávičke. Recept nie náročný na prírpavu a určite ho hravo zvládnete. Tak, poďme na to!
Potrebujeme:
Cesto na roládky:
- 4 vajcia
- 4 lyžice cukru kryštálu
- 4 lyžice polohrubej múky
- štipka soli
Tmavé cesto:
- 4 vajcia
- 125 g masla
- 120 g cukru múčka
- štipka soli
- 1 lyžica kakaa
- 2 lyžice strúhaných orechov
- 0,5 prášku do pečiva
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1 lyžica strúhanky
Krém:
- 1 vanilkový puding
- 400 ml mlieka
- 200 g cukru múčka
- 250 g masla
- cukor múčka na poprášenie rolády
- 5 lyžíc marmelády
- čokoládová poleva
Postup:
Najprv upečieme roládky (plech 38×34 cm): bielky vyšľaháme so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu, všleháme žĺtky a vmiešame múku. Na plech s papierom na pečenie rozotrieme rovnomerne cesto a upečieme v predhriatej rúre na 180 ° C cca 10 minút.
Hotový korpus prenesieme aj s papierom na čistú utierku, ľahko pocukrujeme cukrom múčka a z oboch strán proti sebe zvinieme po dlhšej strane na 2 rolády. Zavinutou utierku otočíme rolky dole, aby sa neotvárali a necháme vychladnúť.
Studený plát rozbalíme, pozdĺžne rozrežeme na polovice, potrieme marmeládou a pevne zvinieme na 2 dlhé úzke roládky. Každú rozpolíme, čím dostaneme 4 malé tenké roládky.
Tmavé cesto: (plech 34×24 cm): maslo vyšľaháme s cukrom, všleháme žĺtky, primiešame zmes múky, orechov, prášku do pečiva, kakaa a strúhanky. Premiešame a zvoľna vmiešame sneh, ušľahaný z bielkov so štipkou soli.
Plech vyložíme papierom na pečenie, naprieč poukladáme v pravidelných rozostupoch vedľa seba zmotané roládky, do priestoru medzi nimi dáme tmavé cesto. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C cca 30 minút, ku koncu prikryjeme papierom na pečenie, aby roládky moc neztmavly.
Špajdľou skúsime, či je cesto prepečené. Múčnik necháme vychladnúť, celý potrieme pudingový-maslovým krémom a polejeme čokoládovou polevou. Necháme v chladničke aspoň hodinu stuhnúť.
Na krém zvaríme mlieko s rozmiešaným pudingom na krém, necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa netvoril škraloup. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a všleháme vychladnutý puding.
Za inšpiráciu k receptu ďakujeme pani Vierke Dánaiovej