plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rezy Čierne ruža: Tento zákusok nemá konkurenciu, zbožňuje ho celá rodina!

Keď pani Vierka Dánaiová uverejnila svoj krásny dezert Čierna ruža,bolo rozhodnuté.

Keď pani Vierka Dánaiová uverejnila svoj krásny dezert Čierna ruža,bolo rozhodnuté. Chcem sa s vami podeliť o tento fantastický zákusok, ako stvorený k nedeľnej kávičke. Recept nie náročný na prírpavu a určite ho hravo zvládnete. Tak, poďme na to!

Potrebujeme:

 

Cesto na roládky:

  • 4 vajcia
  • 4 lyžice cukru kryštálu
  • 4 lyžice polohrubej múky
  • štipka soli

Tmavé cesto:

  • 4 vajcia
  • 125 g masla
  • 120 g cukru múčka
  • štipka soli
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžice strúhaných orechov
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 3 lyžice polohrubej múky
  • 1 lyžica strúhanky

Krém:

  • 1 vanilkový puding
  • 400 ml mlieka
  • 200 g cukru múčka
  • 250 g masla
  • cukor múčka na poprášenie rolády
  • 5 lyžíc marmelády
  • čokoládová poleva

Postup:

Najprv upečieme roládky (plech 38×34 cm): bielky vyšľaháme so štipkou soli a cukrom do tuhého snehu, všleháme žĺtky a vmiešame múku. Na plech s papierom na pečenie rozotrieme rovnomerne cesto a upečieme v predhriatej rúre na 180 ° C cca 10 minút.

Hotový korpus prenesieme aj s papierom na čistú utierku, ľahko pocukrujeme cukrom múčka a z oboch strán proti sebe zvinieme po dlhšej strane na 2 rolády. Zavinutou utierku otočíme rolky dole, aby sa neotvárali a necháme vychladnúť.

Studený plát rozbalíme, pozdĺžne rozrežeme na polovice, potrieme marmeládou a pevne zvinieme na 2 dlhé úzke roládky. Každú rozpolíme, čím dostaneme 4 malé tenké roládky.

Tmavé cesto: (plech 34×24 cm): maslo vyšľaháme s cukrom, všleháme žĺtky, primiešame zmes múky, orechov, prášku do pečiva, kakaa a strúhanky. Premiešame a zvoľna vmiešame sneh, ušľahaný z bielkov so štipkou soli.

Plech vyložíme papierom na pečenie, naprieč poukladáme v pravidelných rozostupoch vedľa seba zmotané roládky, do priestoru medzi nimi dáme tmavé cesto. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C cca 30 minút, ku koncu prikryjeme papierom na pečenie, aby roládky moc neztmavly.

Špajdľou skúsime, či je cesto prepečené. Múčnik necháme vychladnúť, celý potrieme pudingový-maslovým krémom a polejeme čokoládovou polevou. Necháme v chladničke aspoň hodinu stuhnúť.

Na krém zvaríme mlieko s rozmiešaným pudingom na krém, necháme vychladnúť. Občas premiešame, aby sa netvoril škraloup. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a všleháme vychladnutý puding.

Za inšpiráciu k receptu ďakujeme pani Vierke Dánaiovej

Najlepšie recepty na dnes