Recept na tieto rezne som zdedila po mojej starkej, ktorá dokázala vždy uvariť vynikajúce jedlo takmer z ničoho. Rovnako tak tomu bolo aj prípade týchto „žobráckych“ rezňov, ako zvykla toto jedlo nazývať. Ide o veľmi lacné, ale skutočne veľmi chutné jedlo zo zemiakov, ktoré viete pripraviť aj v ťažkých časoch, alebo keď máte skoro prázdnu chladničku. Nám to doma chutí viac, ako klasické zemiakové placky a preto máme toto jedlo na stole pravidelne.
Potrebujeme:
3/4 kg uvarených zemiakov
2 vajcia (alebo 1 veľké)
2 špekáčiky alebo kus salámy – ak nemáte môžete najradiť syrom či úplne vynechať
3 lyžice krupice
trochu korenia a soli
majorán
Na obalenie:
mlieko
múka
vajce a strúhanka
Na smaženie:
olej
Postup:
Zemiaky si uvaríme vo vode s soľou do mäkka.
Necháme vychladnúť, ošúpeme a nastrúhame alebo pomelieme.
Pridáme soľ, korenie a majoránku.
Vmiešame nastrúhanú salámu alebo syr, vajce a vymiešame na jednotnú hmotu.
Ak sa nám zdá konzistencia príliš riedka, pridáme strúhanku.
Tvoríme placky – rezne.
Namočíme v múke, mlieku a strúhanke.
Samžíme na oleji alebo tuku z oboch strán dozlatista.
Vhodné je podávať sa zeleninov čerstvou alebo nakladanou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)