plny-hrniec_transparent_negativ.png

Všetci sa ma pýtali, čo som urobila s tými rezňami, že sú také chutné: Len ich naklepte deň vopred a dajte do tejto zmesi, rozdiel v chuti je ohromný!

Bravčové rezne som vždy pripravovala rovnakým spôsobom, naklepať, nasoliť, obaliť a vypražiť. Keď však tento zaužívaný postup trošku vylepšíte, rezne budú chuť neskutočne. Oplatí sa vyskúšať, stačí len deň vopred naklepať, vložiť do marinády z kyslej smotany. Potom už len obalíme v strúhanke a vypražíme ako zvyčajne.

Bravčové rezne som vždy pripravovala rovnakým spôsobom, naklepať, nasoliť, obaliť a vypražiť. Keď však tento zaužívaný postup trošku vylepšíte, rezne budú chuť neskutočne. Oplatí sa vyskúšať, stačí len deň vopred naklepať, vložiť do marinády z kyslej smotany. Potom už len obalíme v strúhanke a vypražíme ako zvyčajne.

Potrebujeme:

8-10 plátkov bravčových rezňov

Strúhanku

Olej

Na marinádu:

1 téglik kyslej smotany

1 vajce

2 lyžice solamylu

1 lyžicu vegety

1-2 strúčiky cesnaku pretlačeného

Mleté korenie

Postup:

Všetky prísady na marinádu si zmiešame. Rezne naklepeme a vložíme do pripravenej marinády na 10-12 hodín. Na druhý deň vyberieme z chladničky aspoň 15 minút pred obaľovaním v strúhanke. Teraz len obalíme v strúhanke – pokojne aj 2x a vyprážame na oleji ako zvyčajne.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Viola M.

Ďalšie recepty na výborné rezne!

Šťavnaté rezne na francúzsky spôsob

 

Potrebujeme:

4 ks vykostených kuracích stehien bez kože

3 ks vajec

4 lyžice kyslej smotany

4 lyžice hladkej múky

3 strúčiky cesnaku

Soľ a čierne korenie

Zväzok čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

Kuracie mäso umyjeme, odblaníme a nakrájame na drobné kúsky. Tie dôkladne osolíme a okoreníme. K mäsu pridáme smotanu, vajcia, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájanú vňať a múku. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojili.

Z cesta dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s olejom jednotlivé rezne. Vypražíme z oboch strán dozlatista. Z hotových rezňov vytlačíme pomocou servítky prebytočný olej.

Pečené rezne s kvapkou masla

 

Potrebujeme:

1,2 kg kuracích rezňov

3 vajcia

3 lyžice múky

Strúhanku

Soľ, čierne korenie, bazalku

50-70 g strúhaného parmezánu

Štipku chilli

1-2 lyžičky cesnakového prášku

100 ml olivového oleja

3 lyžice rozpusteného masla

Postup:

Rezne umyjeme a nakrájame na tenké plátky (1 ks veľkých kuracích pŕs nakrájame na 5-6 tenkých plátkov). Ochutíme soľou, korením a odložíme bokom.

Vajcia vymiešame s múkou. Strúhanku zmiešame s parmezánom, bylinkami a koreninami. Môžeme dochutiť soľou.

Kuracie kúsky pokvapkáme olivovým olejom, najskôr obalíme v cestíčku a potom v strúhanke. Strúhanku dobre pritlačíme prstami, aby neopadávala.

Preložíme na plech vymasteným zvyšným olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Po 10 minútach pečenia kúsky obrátime a pokvapkáme roztopeným maslom. Pečieme ďalších 10-15 minút, kým povrch plátkov nie je zlatistý.

Bravčové rezne v kefírovom cestíčku

 

Potrebujeme:

8 väčších kúskov bravčových rezňov

Soľ a korenie

3 lyžice hladkej múky

Olej na vyprážanie

Na cestíčko:

140 g kefíru

2 veľké vajcia

Soľ a čierne mleté korenie

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice hladkej múky

Postup:

Rezne umyjeme, naklepeme a ochutíme soľou a korením.

Najskôr obalíme v múke a potom v cestíčku (stačí, ak zmiešame všetky prísady a vymiešame hladkú hmotu). Cestíčko môžeme ochutiť soľou a korením.

Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Kyjevské rezne na plechu

 

Potrebujeme:

200 g masla

Zväzok petržlenovej vňate nakrájanej nadrobno

4 strúčiky cesnaku

Citrónová šťava

Soľ, korenie

4-5 plátkov slaniny

4-5 ks kuracích pŕs

Strúhanka, múka a vajcia na obaľovanie

Olej

Postup:

Zmäknuté maslo zmiešame s petržlenovou vňaťou, nakrájanou slaninou, soľou a korením. Pokvapkáme citrónovu šťavou. Náplň zabalíme do fólie – do tvaru rolky a vložíme do chladničky – náplň musí byť dobre vychladená (ja vkladám na 15 min. do mrzáka, aby náplň poriadne stuhla).

Mäso umyjeme, očistíme, vysušíme a ochutíme soľou a korením. Nakrájame na menšie kúsky.

V každom kúsku mäsa spravíme otvor na plnenie. Do týchto otvorov vložíme náplň nakrájanú na kúsky. Aby náplň nevytiekla, zavrieme otvory pomocou špáradiel.

Teraz plnené mäso klasicky obalíme v trojobale.

Rezne zo všetkých strán opražíme na rozpálenom oleji tak, aby strúhanka získala zlatistý nádych. Potom preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Podávame s prílohou podľa chuti.

Kuracie jednohubky v smotanovom cestíčku

 

Potrebujeme:

2 stredne veľké kuracie prsia

Soľ

2 lyžice hladkej múky

Olej na vyprážanie

Na cestíčko:

2 veľké vajcia

1 lyžičku soli

3 strúčiky cesnaku

4 lyžice kyslej smotany

3 lyžice hladkej múky

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Osušíme papierovým servítkom a potom obalíme v múke.

Všetky prísady na cestíčko vymiešame tak, aby nám vznikla hladká plocha bez hrudiek. Obalíme všetky kuracie kúsky a opražíme v rozálenom oleji dozlatista.

Prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.

Podávame s čerstvou zeleninou.

Chrumkavé rezene so syrom, bez vyprážania

 

Potrebujeme:

2 rezne z kuracích stehien – vykostené a bez kože

Soľ, čierne korenie

Na trojobal:

1 vajce

1 lyžicu mlieka

1 lyžičku kremžskej horčice

1 strúčik cesnaku

Hladkú múku

¾-1 šálku strúhanky

80 g strúhaného syra

1 lyžičku sladkej papriky

Voliteľné – zelené bylinky

Postup:

Kuracie mäso očistíme, omyjeme a naklepeme ako na klasické rezne. Posypeme soľou a korením a odložíme na chvíľu bokom.

Pripravíme si prísady na trojobal. Vajce rozmiešame s horčicou, mliekom (príp. smotanou) a cesnakom. Strúhanku zmiešame so strúhaným syrom a paprikou v samostatnej nádobe. Múku taktiež nasypeme do samostatnej nádoby.

Rezne obaľujeme ako klasicky – v múke, vaječnej a nakoniec v strúhankovej zmesi

Obalené rezne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme trochou oleja, alebo na mäso uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry (190 stupňov). Prvých 15-20 minút pečieme prikryté alobalom a potom približne rovnaký čas odkryté. Doba pečenia závisí od veľkosti a hrúbky mäsa, ako aj od samotnej rúry. Rezne musia mať na povrchu zlatistohnedú farbu.

Rezne v syrovom cestíčku

 

Potrebujeme:

600 g vykostených kuracích stehien bez kože

100 g smotanového syra

2 vajcia

3 strúčiky cesnaku

Hladkú múku

Strúhanku

Soľ a korenie

Postup:

Mäso nakrájame na plátky a zľahka osolíme a okoreníme. Vajcia rozšľaháme so smotanovým syrom a primiešame pretlačený cesnak.

Mäso najskôr obalíme v hladkej múke, potom v syrovej zmesi a nakoniec v strúhanke.

Vyprážame na rozpálenom oleji, prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.

Kuracie rezne s oblohou

 

Potrebujeme:

3 kúsky kuracích pŕs umytých a rozdelených na polovice

400 ml kyslej smotany

1 cibuľu

2 červené papriky

6 plátkov slaninky (alebo tri dlhé rozdelené na polovice)

6 plátky šunky

1 ostrú papriku (voliteľné)

200 g strúhaného syra

2 lyžice horčice

Soľ, mleté čierne korenie, oregana

Postup:

Kuracie mäso rozklepeme, osolíme a okoreníme. Papriku nakrájame na plátky a cibuľku nakrájame na plátky.

Mäso preložíme na plech vymastený olejom a potrieme horčicou.

Uložíme plátok slaninky, kúsky papriky, kúsok ostrej papriky, cibuľku, plátok šunky a potrieme kyslou smotanou.

Nakoniec posypeme strúhaným syrom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30-35 minút.

Horčicové rezne

 

Potrebujeme:

500 g kuracích pŕs

1 lyžicu horčice

2 vajcia

150 ml mlieka

6 lyžíc hladkej múky

1 lyžicu strúhanky

3 lyžice hladkej múky

Soľ a korenie

Postup:

Mäso nakrájame na plátky, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.

Vajcia zmiešame s mliekom, 6 lyžicami múky a strúhankou.

3 lyžice múky preložíme na tanier a mäso obalíme najskôr v múke a potom v strúhankovej zmesi.

Vyprážame ako klasické rezne na rozpálenom oleji dozlatista.

Mini kuracie rezne z rúry

 

Potrebujeme:

5 ks kuracích rezňov

2 lyžičky soli

¼ lyžičky čierneho korenia

¼ lyžičky kajenského korenia

1 lyžičku cesnakového prášku

1 lyžičku červenej papriky sladkej

2 lyžice majonézy

2 lyžice kyslej smotany

2 lyžice najemno strúhaného parmezánu

1 a ½ šálky strúhanky

2 lyžičky kukuričnej múky

100 ml oleja

Postup:

Kuracie mäso umyjeme a každý kus rozdelíme na priečne na polovicu a potom každú polovicu pozdĺžne rozdelíme na polovicu. Z každého kúska tak získame 4 rezne.

Mäso osolíme koreninami a soľou. Potom k mäsu pridáme majonézu, smotanu, parmezán a všetko premiešame. Prikryjeme fóliou a vložíme na 1-2 hodiny marinovať do chladničky.

Zapekaciu misu vymastíme olejom a vysypeme kukuričnou múkou.

Marinované kuracie mäso obalíme v strúhanke, uložíme do misy a pokvapkáme olejom.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 210 stupňov 25-30 minút.

Čertovské rezne v jemne pikantnej marináde

 

Potrebujeme:

5 plátkov bravčového karé

11 lyžičiek solamylu

1 lyžičku mletej rasce

4 strúčiky cesnaku pretlačeného alebo nastrúhaného

1 lyžicku kari

4 väčšie vajcia

2 lyžice majoránky

1 lyžičku pálivej papriky

Postup:

Plátky mäsa naklepeme. V miske zmiešame rozšľahané vajíčka s ostatnými prísadami a do tejto zmesi naložíme mäso. Prikryjeme fóliou a vložíme na celý deň marinovať do chladničky.

Potom jednoducho opražíme na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Podávame s prílohou podľa chuti.

Ak máte radi ešte výraznejšiu chuť cesnaku, pridajte 1-2 strúčiky nakrájané na plátky aj počas smaženia.

Rezne so smotanou a bohatou oblohou

 

Potrebujeme:

3 kúsky kuracích pŕs umytých a rozdelených na polovice

400 ml kyslej smotany

1 cibuľu

2 červené papriky

6 plátkov slaninky (alebo tri dlhé rozdelené na polovice)

6 plátky šunky

1 ostrú papriku (voliteľné)

200 g strúhaného syra

2 lyžice horčice

Soľ, mleté čierne korenie, oregana

Postup:

Kuracie mäso rozklepeme, osolíme a okoreníme. Papriku nakrájame na plátky a cibuľku nakrájame na plátky.

Mäso preložíme na plech vymastený olejom a potrieme horčicou. Uložíme plátok slaninky, kúsok papriky kúsok ostrej pariky, cibuľku, plátok šunky a potrieme kyslou smotanou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. 15-20 minút pred koncom pečenia posypeme strúhaným syrom.

Cesnakový rezeň

 

Potrebujeme (na 4 porcie):

4 ks kuracích rezňov zo stehna (vykostené kúsky bez kože)

4 strúčiky cesnaku

1 lyžicu rastlinného oleja

Bravčovú masť na vyprážanie

Na trojobal:

Hladkú múku

Strúhanku

Soľ

2 vajcia

Postup:

Kuracie mäso očistíme, umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Nakrájame na menšie kúsky – jednotlivé rezne.

Cesnak ošúpeme, pretlačíme a vmasírujeme do kuracieho mäska. Pokvapkáme olejom a necháme marinovať v chladničke niekoľko hodín – ideálne celú noc.

Mäso potom vyberieme a obalíme v klasickom trojobale – múka, osolené vajíčka, strúhanka. Vyprážame na bravčovej masti z oboch strán dozlatista.

Kuracie rezne so šampiónmi

 

Potrebujeme:

4 ks kuracích rezňov

350 g šampiňónov

1 cibuľu

3 ks mrkve (stredne veľké kúsky)

3 lyžice majonézy alebo kyslej smotany

4 plátky syra

Soľ

Čierne mleté korenie

Olivový olej

Korenie na pečené kura

Postup:

Kuracie rezne umyjeme, osolíme a okoreníme. Mrkvy umyjeme, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Na panvici rozpálime olej a mrkvu krátko osmažíme (cca 5 minút) a zalejeme 150 ml vody. Panvicu prikryjeme a dusíme, kým mrkva nie je mäkká.

Cibuľku nakrájame nadrobno a krátko osmažíme na oleji. K smaženej cibuľke pridáme aj huby a necháme krátko dusiť – kým huby nezmäknú.

Restované huby a cibuľku zmiešame s mrkvou a keď zmes vychladne, pridáme majonézu. Dôkladne premiešame.

Formu na pečenie vymastíme trochou oleja, uložíme kuracie rezne a na ne navrstvíme hobovo-mrkvovú zmes.  Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Pred koncom pečenia položíme na vrch plátky syra a pečieme, kým sa syr nerozpustí.

Podávame s ryžou alebo inou prílohou podľa chuti.

Kuracie rezne v jogurtovom cestíčku

 

Potrebujeme:

1 kg kuracích rezňov

200 g strúhaného syra

200 g strúhanky

150 g masla

Marináda:

200 g bieleho jogurtu

1 lyžicu horčice

4 strúčiky cesnaku

2 vajcia

1 lyžicu citrónovej šťavy

1/3 lyžičky chilly korenia

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame. Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na jednotlivé rezne. Mäso naložíme do marinády a vložíme na minimálne 1 hodinu do chladničky (ideálne na noc).

Marinované kuracie prsia obalíme v strúhanke zmiešanej so syrom. Takto obalené kuracie kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každý kúsok uložíme plátok masla.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 40-45 minút.

Vrstvený kastról z bravčových rezňov

 

Potrebujeme:

cca 1,5 kg bravčového mäsa

Na marinádu:

100 ml olivového oleja

50-70 ml svetlého piva

Gyros korenie

Citrónovú šťavu – asi 1-2 lyžice

1 lyžicu medu

Na oblohu:

1,5 -2 kg zemiakov nakrájaných na plátky

Korenie na pečené zemiaky

1 veľkú červenú cibuľu

1 veľkú žltú cibuľu

2 veľké paradajky

100 g slaniny

1 hlávku cesnaku

Na omáčku:

1 téglik kyslej smotany (cca 200 g)

Štvorfarebné korenie

Soľ

Ďalej voliteľné: sladká paprika, chilli, bazalka, akékoľvek iné koreniny, bylinky…

Postup:

Mäso trochu naklepeme pod igelitom. Potom ochutíme soľou a gyros korením. V miske zmiešame olivový olej, pivo, med, citrónovú šťavu a do tejto marinády vložíme mäso. Necháme marinovať aspoň 2 hodiny – ideálne cez noc.

Pripravíme si hlboký plech. Zemiaky umyjeme, nakrájame na plátky a 1/2 uložíme na spodok plechu. Posypeme korením na pečenie zemiakov, soľou, prípadne obľúbenými koreninami. Na zemiaky uložíme plátky žltej a červenej cibule.

Teraz uložíme ½ mäsa. Na mäso opäť uložíme vrstvu zemiakov, ochutíme a pridáme kúsky slaninky a očistené cesnakové strúčiky.

Pokračujeme zvyškom cibuľky a zvyšnými kúskami mäska.

Teraz plech zakryjeme alobalom.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 50-60 minút.

V miske zmiešame všetky prísady na omáčku a uplynutí tohto času, uložíme plátky paradajky a nanesieme na povrch omáčku.

Vložíme bez alobalu späť do rúry a necháme zapiecť dozlatista.

Nemusíte už nič pridávať, podávame tak, ako je. Kompletný fotopostup nájdete TU.

Rezne v zemiakovom kabátiku

 

Potrebujeme:

450 g bravčovej krkovičky alebo kuracích pŕs

200 g húb

150 g tvrdého syra

1 cibuľu

Soľ a korenie

Kôpor alebo petržlenovú vňať

2-4 zemiaky

2 vajcia

Hladkú múku

Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a opražíme na panvici dozlatista. Syr nastrúhame a kôpor nasekáme nadrobno. Rovnako nakrájame aj huby. Huby pridáme k cibuli a opražíme domäkka.

Mäso nakrájame na plátky a rozklepme. Cibuľovo-hubovú zmes zmiešame so syrom a kôprom. Na každý kúsok mäsa navrstvíme približne 1 lyžicu tejto zmesi. Potom mäso zrolujeme tak, aby náplň bola uprostred.

V samostatnej miske rozšľaháme vajcia, do ďalšej nasypeme múku a nakoniec si pripravíme aj misku a hlboký tanier do ktorého dáme očistené nastrúhané zemiaky. Rezne obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčkach a nakoniec v strúhaných zemiakoch. Rukami kúsky zemiakov pritláčame na povrch mäsa, aby krusta držala pohromade.

Fašírky smažíme v rastlinnom oleji dozlatista.

Najlepšie recepty na dnes