Dôležitý krok k bohatej úrode hrozna: Teraz je ten najlepší čas na strihanie viniča!

Ak si kladiete otázku, kedy je ten najlepší čas na strihanie viniča, odpoveď znie – TERAZ!

 

 

Koniec zimy je totiž na strihanie hrozna ideálny z jednoduchého dôvodu.

Keď pominie čas najväčších mrazov, čo je približne v období februára a marca (v závislosti od lokality), vinič je stále vo vegetatívnom spánku, no teplota by už nemala klesnúť pod -10 °C, takže ostrihané časti rastliny sa nepoškodia.

 

 

Hrozno sa prerezáva preto, aby sa reguloval rast a plodenie kríka a portál ogorod poradil, ako k rezu pristupovať správne. 

Nielen mráz je pre vinič hrozbou.

Ani príliš teplé počasie nie je pre rez vhodné, pretože by z rezov mohla vytiecť miazga a to by mohlo rastlinu oslabiť. 

Keď sa rastlina zazelená, vyhnite sa rezu zelených častí, pretože strihanie takýchto výhonkov takisto rastline neprospieva.

Strihať by sa mali len vo výnimočných prípadoch, keď sa objavia zbytočné šľahúne, prípadne nechcené výhony – tieto zásahy však robte s veľkou opatrnosťou. 

Ak sa však hrozno nezreže včas, vinič sa zbytočne rozťahuje a bobule sa scvrkávajú.

 

 

Na základe odporúčaní skúsených záhradníkov sú základy prerezávania viniča nasledovné:

-nožnice na strihanie musia byť ostré a dezinfikované prípravkom na báze alkoholu

-výhonok sa strihá vždy v smere od oka a kolmo na vetvu (v pravom uhle) – to urýchli hojenie

Bez ohľadu na typ formácie, odstráňte zamrznuté, ťažko poškodené a choré vetvy. 

 

 

Nešetrite ani vetvy s hrúbkou viac ako 12 mm a naopak príliš tenké s priemerom menším ako 5 mm.

Na plodenie ponechajte zdravé výhonky s priemerom najmenej 6 mm. 

Výhonky by nemali byť príliš dlhé – nenechávajte viac ako 7 – 12 očiek.

Jarný rez hrozna si vyžaduje maximálnu starostlivosť, pretože nesprávne vykonanie tohto postupu môže zničiť rastlinu.

Oplodnené jednoročné výhonky odstraňujte veľmi opatrne, aby ste nepoškodili viacročné drevo.

Za týmto účelom urobte rezy na základni trvalého výhonku, pričom ponechajte pahýľ vysoký 0,5 cm. 

Vlastnosti jarného prerezávania

 

Aby bolo možné orezať krík viniča, ktorý už začal rodiť, je potrebné odstrániť všetky plodonosné, poškodené, slabé, tenké alebo naopak príliš hrubé výhonky a ponechať vyvinuté zrelé výhonky strednej hrúbky. 

Jarné a jesenné prerezávanie viniča spolu predstavujú jeden súbor postupov. Jesenné prerezávanie je predbežné ošetrenie, ktoré predchádza poškodeniu hrozna v zime. Zahŕňa odstránenie nedozretých častí výhonkov, aby sa minimalizovali škody a pomohli kríku bezpečne prežiť zimu. 

Na jeseň sa vinič zrezáva, aby bolo očiek viac ako plánovaných výhonkov (v prípade, že časť neprežije zimu).

Prerezávanie hrozna pri tvarovaní

Jarný 1. ročník – Odstráňte všetky suché, choré a poškodené časti kríka.

Ponechajte 10 % z počtu všetkých mladých výhonkov, zrežte ich vo výške 2-3 cm nad druhým púčikom.

 

 

Jarný 2. ročník – Odstráňte 60 % mladého rastu, ponechajte 2 – 3 najsilnejšie rukávy (narežte ich na 2 púčiky).

Jarný 3. ročník – Toto je vek tvorby ovocných väzieb.

Skráťte spodný vinič (náhradný uzol) na 2 očká, hornú časť až na 7 – 14 očiek. na každom rukáve by mali zostať 2 výhony viniča, zvyšok môžete odstrániť.

Druhy špeciálneho jarného rezu pre poškodené kríky viniča

Ak po zime objavíte na viniči známky omrzlín, nezúfajte – rastlinu aspoň čiastočne obnovíte pomocou špeciálneho rezu.

 

 

Najskôr skontrolujte rezy pohybujúce sa od základne k vrcholu – ak sú púčiky na nich zelené, potom sú zdravé.

Čierna alebo tmavohnedá farba však naznačuje poškodenie.

Spočítajte, koľko percent zo všetkých očiek, tvoria poškodené.

 

 

Pri odumieraní menej ako 80% pukov, ponechajte na plodových článkoch väčší počet pukov ako pri bežnej tvorbe.

Úrodu je možné získať aj prostredníctvom ďalších výhonov na rodiacich konároch, ktoré ste nechali počas jesenného rezu.

Pri odumretí viac ako 80% púčikov pomôže dvojstupňové sanitárne prerezávanie.

 

 

Pred otvorením púčikov odstráňte zamrznuté výhonky a keď sa objaví zeleň, dokončíte sanitárne prerezávanie odstránením zbytočných výhonov.

Keď odumrie celá nadzemná časť kríka, urobí sa rez na „čiernej hlave“.

Za týmto účelom vykopte ker do hĺbky 25 – 30 cm a zrežte celú nadzemnú časť nad zdravým uzlom.

Potom naplňte peň zeminou (5 cm vrstvou) a čoskoro začnú z kmeňa vyrastať mladé výhonky.

Nechajte najsilnejšie z nich a odstráňte prebytočné výhonky. Takto získate nový zdravý vinič.

Omrzliny koreňov kríka

 

 

Mrazivá zima s malým množstvom snehu často vedie k poškodeniu alebo odumretiu časti koreňového systému hrozna.

Opatrne zrýľujte zem na niekoľkých miestach okolo kríka do rôznej hĺbky, urobte rezy na koreňoch rastliny – zdravé korene by mali byť na reze biele a omrzliny sú tmavohnedé. 

Ak priemer koreňovej omrzliny nie je väčší ako 2,5 mm, nie je to škodlivé pre rastlinu a hlavná vec je, že je zachovaná hlavná časť koreňového systému, čo znamená, že vinič sa v budúcom roku zotaví.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie