Pamätáte na kultový spotrebič z čias socializmu? Mal SKRYTÚ funkciu, všetky gazdinky ju milovali!

Mnohí ho stále majú!

Máte ešte doma takúto výbavu? Tieto mlynčeky boli nielen priekopnícke, ale aj nadčasové.

Mlynčeky na mäso sú malé domáce spotrebiče, ktoré sú stále v každej kuchyni.

 

 

Mali ste aj vy doma tento nezničiteľný mlynček na mäso, ako vidíte na tejto fotografii z facebooku?

V časoch socializmu sa kupovali veci takpovediac „navždy“.

Čo ste si raz kúpili, už ste len tak nevyhodili.

Tieto staré modely mlynčekov zo 70-tych a 80-tych rokov minulého storočia je ešte možné zakúpiť na aukciách.

Sú odolnejšie ako v súčasnosti vyrábané zariadenia.

Kľukový mlynček na mäso a elektrický mlynček

 

 

Na začiatku stál ťažký, liatinový stroj s kľukou.

Musel byť pevne priskrutkovaný k stolu, ale aj tak bol veľmi obľúbený.

Jeho mladšia sestra je moderný, ľahší elektrický mlynček.

Do slovenských domácností sa dostal v 80. rokoch minulého storočia a hoci postupom času začal nahrádzať liatinové mlynčeky na mäso, oba sú v predaji dodnes.

Odkedy sa v obchodoch objavili domáce mlynčeky na mäso, zvýšili sa kuchynské možnosti gazdiniek.

Čas potrebný na prípravu jedál sa výrazne skrátil.

 

 

S kuchynským robotom môžete rýchlo a bez námahy pripraviť mnohé jedlá, ktoré sa pripravovali predtým, ale za oveľa dlhší čas.

Mlynček na mäso môžete použiť aj celkom inak, ako na bezchybné namletie mäsa!

Poklad pre každého pekára

Pomocou mlynčeka na mäso môžete robiť krásne sladké výtvory – strojčekové pečivo najrôznejšieho druhu.

Moja babička s ním pripravovala napríklad domáce sušienky – chryzantémy.

Môže sa vám zdať zvláštne, vkladať cesto do mlynčeka na mäso, ale keď uvidíte a ochutnáte ten výsledok, budete nadšení. 

Ženy v domácnosti používali a stále používajú toto zariadenie na prípravu týchto jedál:

  • mäso na paštétu a knedle
  • mak na makový koláč
  • zemiaky na zemiakové placky
  • kapusta a huby
  • mäso na fašírky

 

 

Bol elektrický mlynček na mäso hlučný?

Mlynčeky na mäso obľúbené v 80. rokoch minulého storočia boli nezničiteľné.

A ak bolo potrebné vymeniť niektorú z častí, nič nemohlo byť jednoduchšie.

K dispozícii boli aj náhradné diely, na rozdiel od čohokoľvek iného v dnešnej dobe.

Mnohí užívatelia týchto obľúbených kúskov sa sťažujú na nový výrobky.

Lamentujú najmä nad krátkou životnosťou dnešných domácich spotrebičov.

 

 

Záruka ešte neskončila a už zlyhávajú.

Staré mlynčeky na mäso si naopak pochvaľujú dodnes. 

Vyzerá to tak, že sú doslova nezničiteľné. 

Niektorí vynaliezaví domáci majstri dokázali skombinovať telo liatinového stroje, ktoré sa nikdy neotupovali, s pohonom prevzatým z elektrického.

Ak máte aj vy doma ešte takýto mlynček, prajeme vám, aby dobre slúžil aj naďalej.

Naučte sa jednoduchý spôsob, ako nabrúsiť mlynček

Vďaka tomuto spôsobu bude aj 40-ročný mlynček na mäso mlieť, ako nový.

Zdá sa vám, že je čoraz ťažšie otáčať rukoväťou mlynčeka na mäso?

 

 

Musíte vynaložiť viac sily na to, aby ste mäso pomleli, trvá to dlhšie a znížila sa kvalita mletého mäsa?

Ak je navyše po demontáži mlynčeka medzi nožmi zaseknutých veľa mäsových vlákien, sú to znaky tupých nožov.

Toto je jednoduchý spôsob, ako si ich sami doma nabrúsite.

Potrebujeme:

Okrem nožov a sít, ktoré je potrebné nabrúsiť, je potrebné pripraviť si nasledujúce materiály a pomôcky.

 

 

– stolový ocot a malú misku

– špáradlá

– textilné utierky alebo papierové utierky

– brúsny papier so zrnitosťou 180, 240, 500, 1000 a 1500

– kus melamínovej drevotriesky

– lepiacu pásku

 

 

Postup:

Zvyčajne nože a sitá mlynčeka na mäso, ktorý sa neustále používa, nevyžadujú špeciálne čistenie.

Preto ich pred brúsením stačí umyť prostriedkom na riad, opláchnuť čistou vodou.

Potom len utrieť kuchynskou utierkou a nechať uschnúť.

 

 

Ale ak z nejakého dôvodu sú nože a sitá pokryté hrdzou, tá sa musí odstrániť.

Za týmto účelom vložte nože a sitá do malej nádoby, potom ich zalejte 9% stolovým octom a nechajte cez noc namočené.

 

 

Aby bol proces intenzívnejší, po niekoľkých hodinách v octe môžete nože a sitá pretrieť špongiou a nahradiť ocot čerstvým.

Aby ste odstránili hrdzu z otvorov sita, vyčistite ich špáradlami.

 

 

Po namočení cez noc v octe sa sitá a nože zanesú čiernymi usadeninami, ktoré sa odstránia handričkou alebo papierovými utierkami.

Každý otvor sita treba vyčistiť brúsnym papierom zvinutým do slamky.

Pokračujte vyhladzovaním povrchu sita.

 

 

Na tento účel prilepte lepiaciu pásku cez kus drevotriesky, potom ju odstráňte a prikryte drevotriesku brúsnym papierom tak, aby jeden z jej okrajov bol v mieste, kde bola lepiaca páska prilepená.

Kvôli stopám lepidla, ktoré zostali z krycej pásky, brúsny papier nebude kĺzať po drevotrieske.

Začnite ostriť brúsnym papierom so zrnitosťou 180, potom postupne prejdite na brúsny papier so zrnitosťou 240, 500, 1 000 a 1 500.

 

 

Takto získate takmer zrkadlový povrch.

Plochu obrúste krúživými pohybmi a rukou ju pritlačte na brúsny papier.

Vykonajte rovnaký postup s čepeľami mlynčeka na mäso.

Ak sú nože a sitá správne nabrúsené, kĺžu po sebe veľmi hladko bez toho, aby boli stlačené.

 

 

Preto, keď sú namontované v mlynčeku na mäso, nemali by ste ich pripevňovať príliš tesne.

Po nabrúsení nožov niektorí remeselníci odporúčajú pomlieť mlynčekom na mäso kúsok slaniny, aby sa namastili jeho ostré hrany a odstránil sa z nich prach a nečistoty.

BONUS: recept na klasické strojčekové sušienky

Potrebujeme:

0,5 kg hladkej múky

250 g masla

125 g práškového cukru

2 žĺtky

1 ČL sódy bikarbóny

 

 

Postup:

Do hlbokej misy si preosejeme múku spolu so sódou bikarbónou a práškovým cukrom. 

Teraz vložíme studené maslo, začneme ho sekať nožom a potom vypracujeme.

Keď sa všetko spojí, pridáme žĺtky, vanilkový cukor a dobre premiešame.

Hmotu miesime, kým nezískame pružné a na dotyk hladké cesto, ktoré potom odložíme do chladničky na 10 minút. 

Medzitým si k stolu pripevníme mlynček na mäso – môžete použiť špeciálnu násadku na sušienky alebo jednoducho mlieť cesto na slíže a vytvarovať.

 

 

Cesto vkladáme do mlynčeka postupne – natlačíme, pomelieme na požadovanú dĺžku slížov, odstrihneme, vytvarujeme a ukladáme na plech. 

Môžeme tvarovať napríklad kvety, ktoré pripomínajú chryzantémy alebo slíže, venčeky a pod.

Fantázii sa medze nekladú.

 

 

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút.

Hotovo, efektné a chutné sušienky sú na svete.

Na túto techniku pečenia môžete použiť rôzne cesto a nižšie nájdete ďalšie skvelé recepty, z ktorých pripravíte chutné sušienky!

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie