Nesmrteľný recept na RETRO KRÉM do vianočného pečiva: Naučila som sa ho ešte za bývalého režimu a lepší krém od tohoto nepoznám!

Recept na tento krém som naučila ešte za bývalého režimu, keď som pracovala v cukrárni. Tento recept je veľmi lahodný, jemný a najmä poctivý – z pravého masla.

Jeho najväčšou výhodou je, že keď sa ho naučíte, dokážete pripravovať mnohé varianty chutí a vôní.

 

 

Tento základný krém využijete na zlepované pečivo, osie hniezda, plnené čokoládové trubičky, plnené rolády alebo na zlepované oriešky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

250 g masla (v izbovej teplote)

200 g práškového cukru

190 ml mlieka

1 lyžica polohrubej múky

1 lyžica rumu

Postup:

Mlieko rozmiešame s múkou.

 

 

V hrnci privedieme do varu.

Povaríme zhruba 1 minútu.

Zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť.

 

 

Mala by nám vzniknúť hustá kaša.

Medzitým si zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny.

Pridáme rum.

 

 

Po lyžiciach do maslovej hmoty opatrne vmiešavame vychladnutú mliečnu zmes.

Maslový krém necháme v chladničke stuhnúť.

 

 

Potom s ním môžete pracovať a plniť vianočné pečivo.

Čokoládový krém

Tento krém rovnako ako základný maslový, vhodný do všetkých zlepovaných vianočných druhov cukroviniek, ktorým chcete dodať čokoládovú chuť.

Zároveň ním môžete naplniť aj parížske rožky, čokoládové gule, kakaové orechy aj čokoládové košíčky.

Príprava:

 

 

Do tohto krému budete potrebovať 50 gramov čokolády.

Môžete použiť mliečnu aj horkú, výraznejšiu chuť ale dosiahnete použitím čokolády s vyšším obsahom kakaa.

 

 

V príprave následne postupujte rovnako ako pri maslovom kréme – rozmiešajte si a uvarte mlieko s múkou, utrite maslo s cukrom a rumom a všetko zmiešajte.

Práve počas spájania oboch zmesí však do krému pridajte aj spomínaných 50 gramov čokolády.

Opäť nechajte stuhnúť v chladničke, a potom použite podľa potreby.

Orechový krém

 

 

Aj orechová varianta patrá k nášmu typickému vianočnému repertoáru.

Chuť orechového krému je veľmi bohatá a výrazná – ideálne sa hodí na plnené orechov trubičky, orechové venčeky, úliky alebo do lineckého pečiva.

Príprava:

 

 

Orechový maslový krém je obohatený o orechy.

Ja používam najčastejšie vlašské, ale môžete pokojne skúsiť aj mandle, lieskovce, alebo iné druhy.

Výsledné pečivo nimi navyše môžete na záver aj ozdobiť.

Základom je opäť recept na klasický maslový krém.

 

 

Pripravte si teda dvojicu zmesí zo všetkých potrebných surovín, a akonáhle ich budete zmiešavať dohromady, prisypte k nim vybrané orechy – najemno namleté, zhruba 5 lyžíc (ak pracujete s množstvom surovín podľa receptu vyššie).

Do krému môžete pridať aj iné prísady podľa chuti – napríklad kokos, čokoládové kúsky, kandizované ovocie.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn