Repný kvas – domáci elixír zdravia!

Repný kvas je tradičný fermentovaný nápoj pôvodom z Ruska a Ukrajiny. Tradične sa kvas pridával do boršču. Ale býval aj bežným nápojom v domácnosti, a ľudia ho používali ako liek na infekcie a na posilnenie zažívania a imunity.

Ako uvádza portál Claudia. pl, tento nápoj bol po dlhé stáročia používaný ako ľudový liek k očiste pečene, krvi, k podpore trávenia, pri problémoch so zápchou ale aj hnačkou. Jeho konzumácia môže byť nápomocná pri problémoch s obličkovými kameňmi.

Repný kvas obsahuje veľké množstvo B vitamínov ako je napríklad B3, B5 a B6. Obsahuje tiež minerály ako je železo, mangán, meď, horčík a draslík.

Červená repa je sama o sebe plná antioxidantov a medzi ich kvality patrí podľa niektorých štúdií prevencia rakovinových a kardiovaskulárnych ochorení a tiež prevencia diabetu. Kvas obsahuje probiotické baktérie, enzýmy a stáva sa skvelým protizápalovým liekom.

Čo repný kvas dokáže?

Repný kvások znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Výrazne zvyšuje imunitu a zlepšuje krvný obraz. Je to jeden z najlepších krvotvorných látok: zabraňuje anémii, podporuje liečbu leukémie. Pravidelné pitie kvasu účinne predchádza ateroskleróze. Môže za to prírodné farbivo červenej repy – betanín, ktorý je vynikajúcim antioxidantom. Štvornásobne zvyšuje absorpciu kyslíka bunkami.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kyselina mliečna obsiahnutá v kvase červenej repy má tiež priaznivý antibakteriálny účinok a prispieva k produkcii kolagénu v pokožke, preto jej výhodám dodajme pro-zdrojové vlastnosti.

Ako kvas pripraviť?

 

Potrebujeme:

4 väčšie červené repy v bio kvalite

1, 5 lyžica himalájskej soli

asi 2 litre filtrovanej alebo minerálnej vody

Postup:

Pripravte si veľkú sklenenú fľašu s obsahom minimálne 2 litre, ale radšej väčšiu. Použite fľašu so širokým hrdlom. Fľašu je potrebné riadne vymyť, aby v nej nezostal žiaden saponát, alebo nečistota. Ideálne vyvariť horúcou vodou.

Repu krájajte na väčšie kusy (ak máte domácich či bio repu, nemusíte ani šúpať, len dôkladne umyte), nikdy nestrúhajte, pretože by potom fermentácia prebiehala veľmi rýchlo a kvas sa môže pokaziť.

Do pripravenej fľaše vložte nakrájanú repu, soľ a nalejte vodu. Kvas môže byť až takmer k hrdlu, tento ferment nemá tendenciu napučať. Ideálne nechať asi 1 cm pod viečkami voľný.

Fľaša uzavrite a nechajte fermentovať v chlade a tme približne 8-14 dní. Dĺžka fermentácie záleží na teplote a prostredie. Na povrchu kvasu sa môže objaviť biely povlak, čo nie vždy znamená že je kvas skazený. A povlak sám zmizne. Rovnako sa môžu na povrchu bubliny a taká pena, nič z toho nie je hneď zle. Nehýbte s fermentom a neotvárajte fľašu počas fermentácie. Proste odložte na pokojné miesto a na 8 dní zabudnite. Potom uložte do chladničky. Potom užívame pár dúšov až 1 pohár denne denne.

Keď bude kvas takmer prázdny, môžete do fľaše znovu doliať vodu a pridať soľ a fermentácii opakovať s rovnakou repou. Tento kvas nebude tá silný ako ten prvý, ale aj tak bude stále kvalitný. Niektoré zdroje uvádzajú, že sa rovnaká repa dá použiť aj desaťkrát. Ja osobne používam zakaždým repu čerstvú, a tú čo mi ostane použijem do šalátov, alebo konzumujeme ako fermentovanú zeleninu k jedlu.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay