7 domácich receptov zo zázvoru, s ktorými vyženiete z domu každú chorobu: Netreba čakať dni, zaberú hneď!

Kandizovaný zázvor

Kandizovaný zázvor sa varí v jednoduchom sirupe a potom sa nechá vyschnúť. Zdravotné výhody zázvoru sú aj várou zachované. Avšak značne sa vám zvýši obsah cukru. Je však pravdou, že mnohí ľudia čerstvý zázvor nezjedia a kandizovaný je pre nich jedninou prijateľnou formou.

Potrebuje:

125 g čerstvého zázvoru

1 – 2 šálky vody

1 šálka kryštálového cukru

2 lyžičky citrónovej šťavy

...

Cukor na obaľovanie

Postup:

Koreň zázvoru očistíme a nakrájame na plátky  hrubé 2-3 mm.

Zázvor zalejeme vodou, preložíme na plameň a keď voda zovrie, varíme pod pokrievkou cca 20 minút (z tejto vody si môžeme časť odobrať a pripraviť z nej skvelý čaj). Pridáme cukor, podľa potreby ďalšiu vodu, šťavu z citróna a varíme ešte 15 – 20 minút, alebo kým sirup nezhustne a nie je lesklý. Zázvor po dovarení necháme cca 1 hodinu oležať v tomto sirupe.

Potom zázvor zo sirupu zlejme, necháme odkvapkať a obalíme v cukre. Necháme na tanieri voľne do druhého dňa, aby zázvor vyschol a potom skladujeme v uzatvárateľnom pohári.

Zázvorový zábal na uvoľnenie dutín

V miske zmiešame 1 lyžičku sušeného zázvoru a 1 lyžicu hladkej múky, pridáme vodu tak, aby vznikla hustá kaša. Tú nanesieme na kúsok tkaniny a prikladáme na oblasť priedušiek aj na čelo a necháme pôsobiť vždy 30 minút. Zábal je dobré prikryť plienkou a zabaliť do starého vlneného šálu.

Zázvorovka

Potrebujeme:

1 liter bielej pálenky (domácej slivovice, jablkovice, alebo napríklad aj vodky)

500 g očisteného zázvoru

0,5 l medu (môžete dať aj menej, mi dávame 500 ml)

4 citróny

Postup:

Zázvor nastrúhame, dáme do nádoby, zalejeme pálenkou, medom, pridáme odšťavené citróny a zavrieme. Dobre všetko pretrepeme a necháme lúhovať minimálne týždeň, ideálne aj 3 týždne. Potom scedíme cez gázu a uchovávame v sklenených fľašiach.

Pri chorobe užívame po lyžičkách, alebo si môžeme za štamperlík pred spaním, alebo na prípitok. Je to nielen zdravé, ale aj výborné. Samozrejme, používame ako liek – len v malých množstvách. Je to aj výborná prísada do teplého čajíka – človek sa rýchlo vypotí a skrotí teplotu, zápaly, bolesť hrdla aj prechladnutie.

Zázvor s medom a citrónom – dynamit proti chorobám

Potrebujeme:

1 koreň zázvoru

1 citrón (chemicky neošetrený)

2 PL medu

Postup:

Citrón si umyjeme a nakrájame na kolieska. Koreň zázvoru očistíme a nakrájame na kúsky. Obe ingrediencie spolu vymixujeme v mixéri na kašu a zmiešame s medom. Konzumujeme každý deň ráno 2 čajové lyžičky, alebo vložíme do šálky 3 čajové lyžičky, zalejeme horúcou vodou a tento nápoj vypijeme. Zázvorovú kašu uchovávame v chladničke.

Zázvorové cukríky proti kašľu

Potrebujeme:

  • asi 2 cm zázvoru
  • 3 lyžičky citrónovej šťavy (môžeme pridať aj viac)
  • 1/2 hrnčeka medu
  • práškový trstinový cukor na obalenie

Postup:

Zázvor olúpeme a nakrájame na malé kúsočky. Med nalejeme do hrnca a pridáme nakrájaný zázvor. Zmes uvedieme do varu a akonáhle sa začne tvoriť pena a obsah vyliezať po okrajoch hrnca, stiahneme ho z platne. Pridáme do zmesi vmiešame 3 lyžičky citrónovej šťavy.

Potom zmes znova zahrejeme (nevaríme) a opäť odstavíme. Či je zmes hotová, môžeme vyskúšať tým, že trošku nalejeme do ľadovej vody, ak sa vytvorí tvrdá hrudka, máme hotovo. Ak nie, môžete celý proces zahrievania zmesi zopakovať a znovu vykonať skúšku. Akonáhle je zmes hotová, nalejeme ju do silikónovej formy alebo nakvapkáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Prírodné antibiotikum

Potrebujeme:

  • 2 lyžice kurkumy
  • 700 ml bio jablčného octu
  • 1/4 šálky jemne nasekaného cesnaku
  • 1/4 šálky akrájanej cibule
  • 2 kusy čerstvých chilli papričiek
  • 1/4 šálky strúhaného zázvoru
  • 2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

  1. Všetky okrem octu zmiešajte a nalejte do skleneného uzatvárateľnného pohára.
  2. Zalejte zmes jablčným octom až po okraj. Ideálne by 2/3 nádoby mali tvoriť suché prísady, zvyšok by mal byť ocot.
  3. Pohár dobre zatvorte a pretrepte.
  4. Udržujte nádobu na chladnom a suchom mieste po dobu asi 2 týždňov a niekoľkokrát denne ňou potraste.
  5. Po 14 dňoch zo zmesi vytlačte všetku tekutinu a sceďte.
  6. Tekutinu užívajte a zvyšok suchej zmesi môžete použiť pri varení.

Dávkovanie

Užite 1 lyžičku tohto toniku denne na prevenciu a posilnenie imunity. Postupne si môžete dopriať 3 lyžičky za deň – ráno, na obed aj večer.

V prípade akútnej infekcie môžete začať už s 5-6 čajovými lyžičkami denne. Chuť tohto tonika je veľmi intenzívna, takže ho môžete kombinovať s plátkom citróna, prípadne si pridávajte zmes do čaju.

Zázvor, citrón a med

Potrebujeme:

  • zázvor
  • citróny
  • med

Postup:

Začneme tým, že dobre umytý citrón nakrájame na kolieska, pokračujeme očisteným koreňom zázvoru a nakoniec medom. Takto vrstvy striedame až je pohár plný.

Zaskrutkujeme a necháme v chladničke odležať 3 dni a podávame po lyžičkách. Kávovú lyžičku deťom, polievkovú dospelým. Uľaví od kašľa, boľavého hrdla, nádchy, pri zápale priedušiek a posilní imunitu v chrípkovom období.
Ako sirup v pohári ubúda, citróny a zázvor vyťahujem a dolievame do hrnčeka vriacou vodou získate tak luxusné čaj, ktorý vďaka vyluhovania citrónu a zázvoru v mede, nie je treba ničím dochucovať.