Kandizovaný zázvor
Kandizovaný zázvor sa varí v jednoduchom sirupe a potom sa nechá vyschnúť. Zdravotné výhody zázvoru sú aj várou zachované. Avšak značne sa vám zvýši obsah cukru. Je však pravdou, že mnohí ľudia čerstvý zázvor nezjedia a kandizovaný je pre nich jedninou prijateľnou formou.
Potrebuje:
125 g čerstvého zázvoru
1 – 2 šálky vody
1 šálka kryštálového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
Cukor na obaľovanie
Postup:
Koreň zázvoru očistíme a nakrájame na plátky hrubé 2-3 mm.
Zázvor zalejeme vodou, preložíme na plameň a keď voda zovrie, varíme pod pokrievkou cca 20 minút (z tejto vody si môžeme časť odobrať a pripraviť z nej skvelý čaj). Pridáme cukor, podľa potreby ďalšiu vodu, šťavu z citróna a varíme ešte 15 – 20 minút, alebo kým sirup nezhustne a nie je lesklý. Zázvor po dovarení necháme cca 1 hodinu oležať v tomto sirupe.
Potom zázvor zo sirupu zlejme, necháme odkvapkať a obalíme v cukre. Necháme na tanieri voľne do druhého dňa, aby zázvor vyschol a potom skladujeme v uzatvárateľnom pohári.
Zázvorový zábal na uvoľnenie dutín
V miske zmiešame 1 lyžičku sušeného zázvoru a 1 lyžicu hladkej múky, pridáme vodu tak, aby vznikla hustá kaša. Tú nanesieme na kúsok tkaniny a prikladáme na oblasť priedušiek aj na čelo a necháme pôsobiť vždy 30 minút. Zábal je dobré prikryť plienkou a zabaliť do starého vlneného šálu.
Zázvorovka
Potrebujeme:
1 liter bielej pálenky (domácej slivovice, jablkovice, alebo napríklad aj vodky)
500 g očisteného zázvoru
0,5 l medu (môžete dať aj menej, mi dávame 500 ml)
4 citróny
Postup:
Zázvor nastrúhame, dáme do nádoby, zalejeme pálenkou, medom, pridáme odšťavené citróny a zavrieme. Dobre všetko pretrepeme a necháme lúhovať minimálne týždeň, ideálne aj 3 týždne. Potom scedíme cez gázu a uchovávame v sklenených fľašiach.
Pri chorobe užívame po lyžičkách, alebo si môžeme za štamperlík pred spaním, alebo na prípitok. Je to nielen zdravé, ale aj výborné. Samozrejme, používame ako liek – len v malých množstvách. Je to aj výborná prísada do teplého čajíka – človek sa rýchlo vypotí a skrotí teplotu, zápaly, bolesť hrdla aj prechladnutie.
Zázvor s medom a citrónom – dynamit proti chorobám
Potrebujeme:
1 koreň zázvoru
1 citrón (chemicky neošetrený)
2 PL medu
Postup:
Citrón si umyjeme a nakrájame na kolieska. Koreň zázvoru očistíme a nakrájame na kúsky. Obe ingrediencie spolu vymixujeme v mixéri na kašu a zmiešame s medom. Konzumujeme každý deň ráno 2 čajové lyžičky, alebo vložíme do šálky 3 čajové lyžičky, zalejeme horúcou vodou a tento nápoj vypijeme. Zázvorovú kašu uchovávame v chladničke.
Zázvorové cukríky proti kašľu
Potrebujeme:
- asi 2 cm zázvoru
- 3 lyžičky citrónovej šťavy (môžeme pridať aj viac)
- 1/2 hrnčeka medu
- práškový trstinový cukor na obalenie
Postup:
Zázvor olúpeme a nakrájame na malé kúsočky. Med nalejeme do hrnca a pridáme nakrájaný zázvor. Zmes uvedieme do varu a akonáhle sa začne tvoriť pena a obsah vyliezať po okrajoch hrnca, stiahneme ho z platne. Pridáme do zmesi vmiešame 3 lyžičky citrónovej šťavy.
Potom zmes znova zahrejeme (nevaríme) a opäť odstavíme. Či je zmes hotová, môžeme vyskúšať tým, že trošku nalejeme do ľadovej vody, ak sa vytvorí tvrdá hrudka, máme hotovo. Ak nie, môžete celý proces zahrievania zmesi zopakovať a znovu vykonať skúšku. Akonáhle je zmes hotová, nalejeme ju do silikónovej formy alebo nakvapkáme na plech vyložený papierom na pečenie.
Prírodné antibiotikum
Potrebujeme:
- 2 lyžice kurkumy
- 700 ml bio jablčného octu
- 1/4 šálky jemne nasekaného cesnaku
- 1/4 šálky akrájanej cibule
- 2 kusy čerstvých chilli papričiek
- 1/4 šálky strúhaného zázvoru
- 2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
- Všetky okrem octu zmiešajte a nalejte do skleneného uzatvárateľnného pohára.
- Zalejte zmes jablčným octom až po okraj. Ideálne by 2/3 nádoby mali tvoriť suché prísady, zvyšok by mal byť ocot.
- Pohár dobre zatvorte a pretrepte.
- Udržujte nádobu na chladnom a suchom mieste po dobu asi 2 týždňov a niekoľkokrát denne ňou potraste.
- Po 14 dňoch zo zmesi vytlačte všetku tekutinu a sceďte.
- Tekutinu užívajte a zvyšok suchej zmesi môžete použiť pri varení.
Dávkovanie
Užite 1 lyžičku tohto toniku denne na prevenciu a posilnenie imunity. Postupne si môžete dopriať 3 lyžičky za deň – ráno, na obed aj večer.
V prípade akútnej infekcie môžete začať už s 5-6 čajovými lyžičkami denne. Chuť tohto tonika je veľmi intenzívna, takže ho môžete kombinovať s plátkom citróna, prípadne si pridávajte zmes do čaju.
Zázvor, citrón a med
Potrebujeme:
- zázvor
- citróny
- med
Postup:
Začneme tým, že dobre umytý citrón nakrájame na kolieska, pokračujeme očisteným koreňom zázvoru a nakoniec medom. Takto vrstvy striedame až je pohár plný.
Zaskrutkujeme a necháme v chladničke odležať 3 dni a podávame po lyžičkách. Kávovú lyžičku deťom, polievkovú dospelým. Uľaví od kašľa, boľavého hrdla, nádchy, pri zápale priedušiek a posilní imunitu v chrípkovom období.
Ako sirup v pohári ubúda, citróny a zázvor vyťahujem a dolievame do hrnčeka vriacou vodou získate tak luxusné čaj, ktorý vďaka vyluhovania citrónu a zázvoru v mede, nie je treba ničím dochucovať.