Ak máte doma 1 téglik šľahačkovej smotany, toto skúste: 9 receptov na bezkonkurenčné pečivo, ktoré rýchlo pripravíte!

Fantastické a hlavne rýchle pečivo zo šľahačkovej smotany, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Rožky z 3 prísad

Potrebujeme:

45 dkg hladkej múky

1 Hera

250 ml smotany na šľahanie

Náplň:

...

Jablká so škoricou a cukrom

Tvaroh s hrozienkami

Čokoláda

Lekvár

Orechy

Nutella

1 vajce na potretie

Postup:

Vypracujeme hladké cesto z múky, Hery a smotany na šľahanie, dobré je pridať aj štipku soli. Cesto rozdelíme na 5 dielov.

Každý kúsok vyvaľkáme na kruh a rozdelíme na osminky. Na každý kúsok dáme náplň a zabalíme do rožtekov – začíname na širšej strane.

Rohlíčky potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme doružova pri teplote 180 stupňov. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom.

Šľahačková bábovka

Potrebujeme:

3 vajcia

250 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

250 ml smotany na šľahanie

250 g polohrubej múky

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kakaa

Postup:

Vajcia s cukrom ušľaháme do peny, pridáme smotanu, vanilkový cukor a nakoniec aj múku spolu s práškom do pečiva. Vymiešame jednotné hladké cesto. Formu na bábovku vymastíme tukom a vysypeme múkou. Do formy navrstvíme ½ cesta a do zvyšného vmiešame kakao. Tmavé cesto navrstvíme na svetlé a šup do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť, vyklopíme a môžeme preliať čokoládovou polevou – ja jednoducho rozpustím čokoládu na varenie spolu s olejom a prelejem cez bábovku. Prípadne ju môžete len posypať práškovým cukrom.

Úžasné jablkové rožky

BenQ Corporation

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

1 Hera

250 ml smotany na šľahanie

Ďalej:

Jablká, škorica – prípadne iná náplň podľa chuti

Vajce na potretie

Postup:

Vypracujeme hladké cesto (ja do cesta pridávam aj štipku soli, je potom ešte chutnejšie), ktoré rozdelíme na 5 dielov.

Z každého vyvaľkáme kolo, ktoré rozdelíme na osminky. Na každý kúsok dáme náplň – nastrúhané jablká zmiešaná so škoricou – a zabalíme do rožtekov – začíname na širšej strane.

Rohlíčky potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme doružova. Ešte horúce posypeme práškovým cukrom

Dokonalá šľahačková bublanina

Potrebujeme:

2 hrnčeky hladká múka

3/4 hrnčeka krupicový cukor

3 ks vajce (ideálne väčšie a domáce)

1 kypriaci prášok do pečiva

1 téglik smotany na šľahanie (180 ml)

jahody

Postup:

V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do svetlej nadýchanej hmoty. Do cesta vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a šľahačku, vymiešame jednotné cesto, ktoré navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný múkou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút, alebo podľa skúseností s rúrou.

Trvanlivé šľahačkové pečivo

Potrebujeme:

350 g hladká múka
250 g hera alebo maslo
200 ml smotana na šľahanie
práškový cukor na obalenie
vanilkový cukor na obalenie

Postup:

Z múky, masla alebo hery a šľahačky vypracujeme guličku cesta, ktorú necháme asi hodinu odstáť v chladničke.

Cesto potom rozvaľkáme, vykrojíme z neho tvary a upečieme pri teplote 150 stupňov asi 8 minút – sledujeme. Po upečení necháme cukrovinky trošku vychladnúť a potom obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Jednoduché lekvárové rožteky

Potrebujeme:

500 g hladká múka

300 g margarín (Palmarín)

250 ml trvanlivá smotana na šľahanie

troška soli

slivkový lekvár

práškový cukor na posypanie

Postup:

Všetky suroviny vymiešame a dáme na 6 hodín odležať do chladničky.

Z cesta vytvarujeme 8 bochníčkov, každý rozvaľkáme na veľkosť taniera a pokrájame na 8 dielov (trojuholníkov).

Na širokú časť každého dielu dáme lekvár, stočíme a ohneme do tvaru rožteka.

Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri teplote 220°C asi 10 minút. Vychladené rožteky posypeme práškovým cukrom.

Dokonalá šľahačková vianočka

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 ml smotany na šľahanie 33%

1 bal. sušeného droždia

50 g cukru práškového

1 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

2 vajcia

1 bielok

100 – 150 g hrozienok namočených v rume

Na potretie:

žĺtok

Postup:

Múku preosejeme a pridáme aj ostatné sypké prísady. Potom pridáme Vajcia, bielok a smotanu s hrozienkami. Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a nechháme vykysnúť na teplom mieste. Potom cesto rehnetieme v rukách a rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť., Ja neviem zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.

Potom preložíme na plech vystlaný papierom a necháme ešte podkysnúť. Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.

Šľahačkové raňajkové pečivo

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

250 g práškový cukor

200 ml smotana na šľahanie

3 dl mlieko (prípadne podľa potreby)

1 dl biely jogurt

0,5 dl olej

2 bielky

1 žĺtok

50 g droždie čerstvé

2 bal. van. cukor

1 lyžička soli

Náplň:

Tvaroh, puding, lekvár, džem

Na potretie:

1 ks žĺtok

Na posypanie:

mak

Postup:

V miske najprv premiešame múku, cukor, soľ a vanilkový cukor. Potom pridáme vlažnú smotanu na šľahanie, olej, bielky, žĺtok, jogurt a  kvások (v 1dl mlieka napučané droždie s cukrom). Zvyšné mlieko cca prilievame do cesta postupne a zakaždým dobre vpracujeme. Vypracujeme jemné, polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ešte pomocou trošky múky cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu nakysnúť.

Kým cesto kysne, pripravíme si náplňe podľa chuti.  Nakysnuté cesto vyklopíme na trošku pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 2 kusy, ktoré bez miesenia len upravíme do bochníkov. Každý bochník vyvaľkáme na hrúbku cca 6-7 mm a pokrájame na trojuholníky.

Na každý kúsok navrstvíme asi lyžicu náplne a zakrútime jemne do tvaru rožka. Koláče pokladieme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou mlieka a dáme prvý plech už aj do studenej rúry a až potom ju zapneme na 180 °C. Od vtedy ako dosiahne rúra 180 °C pečieme koláče ešte 15 minút – sledujeme, kedže každá rúra pečie inak.

Koláče ešte hneď horúce z rúry potrieme kúskom masla. Sú krásne nakysnuté a ľahučké.