Strukoviny, cestoviny, ryža, toastový chlieb, mrazené mleté mäso alebo krúpy. Prinášame vám zbierku receptov z trvanlivých potravín, ktoré viete rýchlo pripraviť.
Najlepšia fazuľová kaša na svete
Potrebujeme:
200 g fazule
250 g krúpy č. 7
300 g zemiakov
Na zápražku:
Bravčovú masť
1 cibuľku
2 lyžice hl. múky
Vodu
Postup:
Fazuľu namočíme na noc do vody. Na druhý deň dáme variť do studenej vody. Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody. Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte. Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky. Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené.
Nakoniec si pripravíme jednoduchú zápražku. Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku. Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.
Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme. Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť. Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad. Podávame s kyslou kapustou.
Nesmrteľná fazulačka od našej babičky
Potrebujeme:
2 hrste bielej fazule
1 veľký zemiakmi2 strúčiky cesnaku
2 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
1 vajce
Soľ, korenie
Kvapku octu
Voliteľné:
1 mrkvu
1 klobásku nakrájanú na kolieska alebo slaninku
Postup:
Fazuľu si pred prípravou v dostatočnom časovom odstupe namočíme: Potom varíme v tlakovom hrnci asi 30 minút a necháme dôjsť (ak používame obyčajný hrniec, varíme dlhšie).
V samostatnom hrnci si pripravíme zápražku – maslo necháme rozpustiť a potom do neho vmiešame múku, keď zmes získa hnedastú farbu, zalejeme vodou a rozmiešame dohladka – ja som použila asi 1 l vody.
Pridáme zemiak nakrájaný nadrobno, nakrájanú mrkvu (aj ju použijeme), zmäknutú fazuľu a rozmiešané vajíčko – to v polievke ešte dobre premiešame. Necháme povariť a nakoniec pridáme aj pretlačený cesnak, nakrájanú klobásku (ak ju použijete) a kvapku octu. Na tanieri môžeme dozdobiť majoránkou alebo petržlenovou vňaťou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Fazuľový šalát s cibuľou a hubami
Potrebujeme:
500 g sterilizovanej fazule
500 g šampióňónov
4 kusy sterilizovaných uhoriek
2 ks cibule
3 lyžice oleja
Soľ a čiernej korenie podľa chuti
Postup:
Huby nakrájame na plátky a orestujeme na panvici spolu s nakrájanou cibuľkou.
Uhorky nakrájame na tenkú prúžky a fazuľu prepláchneme pod tečúcou vodou.
Fazuľu zmiešame s uhorkami, pridáme orestovanú zmes a necháme 10 minút odpočívať. Potom pridáme soľ, korenie a najemno nasekané zelené bylinky.
Podávame ako prílohu, alebo len tak – ako veľmi chutný šalát.
Trenčiansky párok s fazuľou po domácky:
Potrebujeme:
300 g bielej fazule
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
vývar z kostí alebo kuracie
140 g paradajkového pretlaku
6 nožičiek kvalitných tenkých párkov
lyžička mletej papriky
lyžice hl. múky
soľ
korenie
cukor
olej
50 ml smotany na varenie (voliteľné)
Postup:
Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody. Druhý deň vodu zlejeme. Fazuľa uvaríme vo vývare do mäkka.
Na oleji speníme cibuľu s cesnakom. Pridáme papriku, pretlak a chvíľu restujeme. Vsypeme lyžicu múky a po chvíli pretlak zalejeme vývarom z fazule.
Povaríme 8-10 minút. Primiešame scedenú fazuľu a nakrájaný párok na kolieska. Spoločne prehrejeme. Dochutíme soľou, korením a cukrom podľa chuti. Ja zvyknem do fazule zamiešať aj domáce lečo, prípadne podávame zjemnené smotanou. Výborne sa k tomu hodí aj domáci chlebík.
Ja robím aj do zásoby do pohárov. Jednoducho dáme do čistých pohárov na zaváranie a sterilizujeme.
Autorkou receptu je pani Milada Vavrošová.
Zeleninový šalát s fazuľou a mrkvou
Potrebujeme:
- 1 papriku;
- 2 zelery;
- 2 uhorky;
- 200 gramov červenej fazule;
- 2 paradajky;
- pol cibule;
- 300 g čínskej kapusty;
- 200 g nastrúhanej mrkvy;
- 2 lyžice slnečnicového oleja;
- soľ, korenie.
Všetky druhy zeleniny, okrem cibule, nakrájame na veľké kocky. Nakrájajte kapustu čo najtenšie. Pridajte k zelenine fazuľu, olej a dobre premiešajte. Ak chcete, môžete do šalátu pridať smažený sezam.
Drožďová polievka
Potrebujeme:
1 cibuľa
200 g koreňovej zeleniny
1 kocka droždia
olej
Domáca vegeta
Na halušky:
1 vajce
Olej
Detská krupica
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom cibuľku dosklovita. Koreňovú zeleninu si očistíme a nakrájame na rezance alebo nastrúhame na hrubo na strúhadle. Nastrúhanú zeleninu dáme na cibuľku, chvíľu restujeme, potom rozdrobíme droždie a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Potom vlejeme 1,5 l vody a pridáme cca 2 lyžičky domácej vegety (podľa chuti). Krátko povaríme, až je zelenina mäkká.
Do hrnčeka si rozbijeme 1 celé vajce, pridáme cca 1/2 lyžice oleja a za stáleho miešame pridávame detskú krupicu, až kým sa nám nevytvorí hustejšie cestíčko. Pomocou lyžičky hádžeme (alebo prípadne cez haluškovač) do vriacej polievky. Necháme krátko povariť (cca 1-2 min.).
Na tanieroch môžeme ešte dochutiť a dozdobiť petržlenovou vňaťou.
Vynikajúci nápad, ako pripraviť ryžu
Potrebujeme:
1 šálka ryže
voda
1 cibuľa
1 PL paradajkového pretlaku
3 PL oleja
1 ČL červenej mletej papriky
1/4 ČL chilli (voliteľné, ak máte radi štipľavé)
soľ podľa chuti
Postup:
Na oleji si osmažíme nakrájanú cibuľku do zlatista. Pridajte červenú papriku, chilli a paradajkový pretlak.
Všetko spolu premiešame a pridáme umytú scedenú ryžu. Opäť dôkladne premiešame a osmažíme asi 2 minúty. V pohári vody si rozmiešame soľ a zalejeme ryžu.
Pridáme ešte asi pol pohára vody, zakryjeme pokrievkou a varíme na slabom ohreve do mäkka, asi 16 – 18 minút. Po uvarení ryžu premiešajte a servírujte napríklad so šalátom. Budete mať chutnú a ľahkú večeru. Dobrú chuť!
Bleskové rizoto z rúry
Potrebujeme:
500 gr. kuracieho mäsa (ak sa vám nechce robiť mäso, použite mäsovú konzervu)
cca 300 gr ryže (najlepšie Parboiled)
1-2 sáčky mrazenej zeleniny,
2 cibule,
3 lyžice oleja
grilovacie korenie alebo Gyros korenie alebo len červená paprika
soľ a korenie podľa chuti
2 kocky slepačieho bujónu
trocha strúhaného parmezánu či iného syra
Postup:
Cibuľu olúpeme, nakrájame a opražíme na oleji, pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso, poprášime korením a sprudka opečieme.
Do odmerky nasypeme suchú surovú ryžu, a do rovnakej odmerky potom pripravíme dvojnásobné množstvo slepačieho vývaru.
Do zapekacej misy dáme opečené mäso, zasypeme suchou ryžou, dvoma sáčky mrazenej zeleniny, osolíme, okoreníme podľa chuti a premiešame. Všetko zalejeme vývarom a znova premiešame.
Misu dáme odkrytú do rúry na cca 45 min, tj. Kým ryža nezmäkne, v priebehu pečenia stačí len raz premiešať …
Najlepšie chutí toto rizoto servírované s trochou parmezánu a zeleninovým šalátom.
Zemiakový chlebík na celý týždeň
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky T 650
1 kocka droždia + vlažná voda (žiaden cukor sa nedáva, kvások vám vyjde aj tak, nemusíte sa báť)
2 stredne veľké uvarené zemiaky
3 lyžičky soli
Postup:
Do misy nasypeme preosiatu múku, urobíme v nej jamku, nalejeme 200 ml vlažnej vody a rozdrobíme droždie. Počkáme asi 5 minút, kým vyjde kvások. Pridáme 2 postrúhané uvarené zemiaky, soľ a toľko vlažnej vody, aby bolo bolo cesto vláčne (nie príliš husté). Na miešanie môžeme využiť šľahač s nástavcami na cesto. Miešanie trvá asi 5 minút, netreba hniesť ako klasický chlieb. Cesto prikryjeme a necháme podkysnúť na teplom mieste asi 20 minút.
Premiesime rukou, necháme chvíľu postáť a môžeme pridať rascu, semienka, alebo iné prísady. Cesto dáme do vymastenej formy, necháme ešte podkysnúť a dáme do rúry. Ja nechávam podkysnúť v mise, kým sa nezahreje rúra.
V rúre vyhriatej na 270 stupňov pečieme 15 minút a potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ešte 1 hodinu.
Vyklopíme, necháme vychladnúť a môžeme krájať. Chlebík skladujeme zabalený do ľanovej utierky, vydrží aj týždeň!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Najjednoduchšie zemiakové knedličky – Spišské Džatky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (nakrájaných, uvarených)
1 šálku hladkej múky
1 šálku polohrubej múky
2 ks cibule nakrájanej nadrobno
Soľ
Postup:
Nakrájané zemiaky dáme variť a keď sa takmer rozpadávajú, časť vody zlejeme – nie všetku v hrnci musí časť vody ostať. Posypeme múkou a necháme preveriť pod pokrievkou asi 10 minút– nemiešame.
Potom popučíme tak, aby vznikla mäkká zmes, ktorú necháme ešte pár minút postáť pod pokrievkou. Ruky si potrieme olejom a z hmoty formujeme guľôčky, šúľance alebo menšie “trhance”, ktoré v strede trochu roztlačíme.
Na panvici si opražíme cibuľku, pridáme džatky a všetko spolu krátko opražíme. Môžeme hneď podávať.
Pirohy zo starých rožkov
Potrebujeme:
4 staršie rožky
Polohrubú múku (asi 350-400 g)
Mlieko
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.
Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.
Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!
Dusená kapusta s cibuľkou a cesnakom
Potrebujeme:
6 plátkov slaninky
1 cibuľu nasekanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
1 hlávku kapusty – nakrájanú na slížiky
1 lyžicu soli
1 lyžičku čierneho mletého korenia
1/2 lyžičky cibuľového prášku
½ lyžičky cesnakového prášku
1/8 lyžičky červenej papriky
Postup:
Slaninu nakrájame na drobno a opražíme na panvici dochrumkava. Potom pridáme cibuľu a necháme skaramelizovať. Potom pridáme aj cesnak a všetko spolu ešte krátko povaríme.
Potom pridáme kapustu a restujeme 10 minút. Ochutíme soľou, koreninami, znížime teplotu a prikryjeme. Za obšasného miešania varíme ešte 30 minút.
Môžeme podávať okamžite.
Hŕstková polievka
Miešaná strukovina
1-2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak veľký
Soľ, korenie, mletá paprika
Polievku môžete pre deti nechať celkom bez zápražky, ale ak chcete zápražku:
Cibuľa
Olej
Hladká múka
Ďalej:
Majoránka, petržlenová vňať
Postup:
Vopred namočenú strukovinu, nakrájaný zemiak a mrkvu uvarime do polomäkka asi v litri zeleninového vývaru, pridáme koreniny a štipku soli. Ak robíme zápražku, tak na oleji opražíme cibuľku, zaprášime hl.mukou,urobíme zápražku, pridáme červenú papriku a cesnak, chvíľočku popražíme (nie dlho,lebo to zhorkne), zalejeme vodou a rozmiešame, pridáme do polievky a dovaríme. Nakoniec pridáme majoránku alebo vňať.
Sedliacka bieda
Potrebujeme:
4 stredne veľké uvarené zemiaky (varíme v slanej vode s celou rascou)
2 hrnčeky uvarenej cestoviny (široké rezance, kolienka, alebo inej cestoviny – varíme v slanej vode)
3 hrnčeky kyslej kapusty – ideálne domácej, ak je príliš kyslá prepláchneme
1 väčšiu cibuľu
100 g slaninky
1 hrnček nakrájanej údenej krkovičky – alebo párkov, klobásy či iného mäska…
soľ, korenie, rasca, vegetu a červenú papriku
Olej
Postup:
Uvarené zemiaky scedíme, pridáme červenú papriku a zľahka popučíme.
Na panvici opražíme na oleji nakrájanú cibuľku, pridáme kyslú kapustu, chvíľu restujeme a potom podlejeme troškou vody. Necháme podusiť asi 15 min, alebo kým sa neodparí tekutina.
Samostatne opečieme slaninu nakrájanú na kocky s mäsom (krkovička, párky, klobáska), potom vmiešame do kapusty, pridáme cestoviny, zemiaky. Všetko si doslolíme a dokoreníme, premiešame a dozdobíme petržlenovou vňaťkou.
Podávame s kyslými uhorkami.
Falošné rezne zo starého chleba
Potrebujeme:
500 g staršieho chleba
Trochu mlieka
1 stredne veľký zemiak
100 – 150 g šunky nakrájanej nadrobno
Paprikovú pastu (1-2 lyžice)
Trochu čerstvej petržlenovej vňate (príp. jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno)
½ feferónky (ak máte radi pikantné)
1 vajce
80 g strúhaného syra
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Chlieb nakrájame na kocky, vložíme do hlbokej misy a zalejeme mliekom. Necháme chvíľu odpočívať.
Keď chlieb zmäkne, vyberieme ho z mlieka a jemne vytlačíme prebytočnú tekutinu. Pridáme strúhaný zemiak, nadrobno nakrájanú šunku, vajce, soľ, korenie, najemno nesekanú feferónku, syr, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, paprikovú pastu a dobre premiešame.
Z hmoty formujeme okrúhle placky, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji dozlatista.
Jablková štrúdľa z toastového chleba
Takto sme to nazvali preto, rpetože to naozaj chutí ako štrúdľa. Robím to pre deti na olovrant, alebo na raňajky. Má to u nás úspech aj ako rýchly dezertík.
Potrebujeme:
1 balenie svetlého toastového chleba
Maslo
6-7 jabĺk
Cukor
Škorica, alebo škoricový cukor
Hrozienka namočené v rume
Mleté orechy
Postup:
Toastové chleby potrieme zmäknutým maslom, posypeme strúhanými, alebo natenko nakrájanými kjablkami jablkami, cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi. 2 plátky toastového chleba spojíme vždy dohromady a dáme zapiecť do hriankovače vymasteného maslom. Hotovo. Podávame poprášené obyčajným práškovým cukrom.
zdroj: Andrea Š. Mimibazar
Pizza z toastového chlebíka
Potrebujeme:
Krajce staršieho chlebíka
100 g kyslej smotany alebo majonézy
1 vajce
1/3 šálky strúhaného syra
100 g polosuchej salámy
1 šálku mlieka
200 g mozzarely
Paradajkovú omáčku
Bazalku, oregano…
Olej
Postup:
Formu na pečenie vymastíme olejom a vyložíme krajcami chleba tak, aby na dne nebola medzera. Rozšľahané vajce zmiešame so smotanou, mliekom, strúhaným syrom, korením a soľou. Zmes nalejeme na chleba, pokvapkáme paradajkovou omáčkou a necháme 15 minút odstáť.
Potom uložíme plátky salámy a nakoniec aj strúhanú alebo na plátky nakrájanú mozzarellu. Môžeme posypať bazalkou alebo iným korením a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 15-20 min.
5-minútové knedličky
Potrebujeme:
250 g mäkkého tvarohu
100 g detksej krupice
Ja pridávam do cesta aj trošku soli (asi 1/3 – 1/2 lyžičky), zdá sa mi potom ešte chutnejšie
Postup:
Obe prísady (prípadne aj štipku soli) zmiešame na pracovnej doske a vypracujeme cesto, ktoré len vyformujeme do tvaru valčeka a narežeme na jednotlivé knedličky. To je všetko. Teraz už je to len na vašej fantázii, ako chcete knedličky pripraviť.
Ja robím tak, že každý kúsok vytvarujeme na malú placku, do stredu uložím ovocie, karamelku, alebo lekvár a potom vyformujem do tvaru knedlíčka. Dým variť vodu a kým zovrie, nechám knedličky chvíľku odležať.
Nahádžem do vriacej vody a keď vyplávajú necháme povariť ešte 2-3 minúty. Môžete podávať preliate maslom, orechmi alebo kyslou smotanou. Ja si na nasucho opražím na panvici strúhanku, pridám maslo, práškový cukor a v tejto zmesi vyváľam uvarené knedličky.
Fantastický zapečený chlebík v cesnakovej zmesi
Potrebujeme:
Starší chlebík nakrájaný na krajce
200 ml sladkej smotany (môžeme použiť aj šľahačku, je to ešte chutnejšie)
2-3 strúčiky cesnaku
4 vajcia
Strúhaný syr, soľ, korenie, zelené bylinky (alebo iné prílohy podľa chuti)
Postup:
Chlebík uložíme na plech vymastený trochou masla. Smotanu dobre premiešame s vajíčkami a pretlačeným cesnakom a ostatnými prísadami. Jednoducho zalejeme, bohato posypeme strúhaným syrom, vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180-200 stupňov asi 20-25 minút.
Je to skutočne vynikajúce, ešte lepšie ako obyčajný chlebík vo vajíčku.
Rýchla omáčka s hubami
Potrebujeme:
200 g nakrájaných šampiňónov alebo iných húb
200 g šunky nakrájanej na kocky
1 menšiu cibuľku nakrájanú nadrobno (ja som použila červenú)
Soľ a korenie podľa chuti
Olej na opraženie šunky a cibuľky
Postup:
Na rastlinnom oleji opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme šunku, šampiňóny a všetko spolu dusíme na miernom ohni približne 15 minút.
Nakoniec do zmesi pridáme kyslú smotanu, soľ a korenie podľa chuti. Necháme povariť približne dve minút.
Zmes potom navrstvíme na uvarené cestoviny.
Cestoviny so slaninou a hráškom
Potrebujeme:
250 gramov cestovín
150 gramov slaninky nakrájanej na kocky (alebo šunky, prípadne môžete celkom vynechať)
1 konzerva hrášku (stačí aj menšia)
2 polievkové lyžice masla (môžeme nahradiť olejom)
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica múky
200-250 millilitrov kyslej smotany (môže byť aj smotana na varenie)
trocha mlieka, podľa potreby
200 gramov syra (ideálne dva kusy)
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Maslo roztopíme, pridáme slaninu a krátko opražíme. Potom pridáme pretlačený cesnak, po chvíľke múku, krátko opražíme a pridáme aj smotanu smotanou. Miešame, kým nebudeme mať hladkú omáčku. Necháme zovrieť, odstavíme z tepla, pridáme syr a miešame kým sa neroztopí. Podľa chuti ešte môžeme pridať soľ, korenie, bylinky. Premiešame spolu cestoviny, omáčku a hrášok a hotovo.
Rýchle cestoviny s omáčkou z mletého mäsa
Potrebujeme:
- 400 gramov cestovín
- 2 cibule
- asi 1 polievková lyžica oleja
- 400 gramov rozmrazeného mletého mäsa
- pol žltej, pol červenej a pol zelenej papriky – nakrájané nadrobno (ak nemáte farebnú papriku, použite len 1 farbu)
- 200 ml mlieka alebo smotany na varenie
- 200 gramov taveného syra
- trochu soli a korenia
- trochu pažitky
Postup:
Cestoviny uvaríme v slanej vode al dente. Na hlbokej panvici zahrejeme olej, opražíme cibuľku a pridáme mleté mäso, krátko orestujeme, pridáme nakrájané papriky, prikryjeme pokrievkou a restujeme.
V inom hrnci zajrejeme mlieko, keď je horúce, pridáme tavený syr, rozmiešame na krémovú zmes. Keď je mäso hotové, pridáme syrovú zmes, zamiešame cestoviny, dozdobíme pažítkou a môžeme hneď podávať.
Je to výborný obed pre celú rodinu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Z JEDNEJ PANVICE: Rýchle cestoviny s klobásou, syrom a paradajkami
Rýchla večera z jednej panvice, ktorej príprava vám zaberie len pár minút času. Pripravte si bleskové jedlo z cestovín, so skvelou chuťou!
Potrebujeme:
220 g ľubovoľných cestovín
300 g klobásy nakrájanej na plátky
2 paradajky
100 g tvrdého syra strúhaného
1 cibuľu nakrájanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku
½ šálky mlieka
2 šálky kuracieho vývaru
2 lyžice rastlinného oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Na rastlinnom oleji osmažíme cibuľu. K cibuli pridáme klobásu a cesnak, nakrájaný nadrobno.
Paradajky ošúpeme (najskôr šupu narežeme, potom zalejeme vriacou vodou a následne ľahko ošúpeme). Ošúpané paradajky nakrájame na kúsky a pridáme na panvicu ku klobáse a cibuli.
Nakoniec do panvice nalejeme mlieko, vývar a pridáme nevarené cestoviny, soľ a korenie. Varíme 12-14 minút, alebo kým cestoviny nie sú pripravené Al dente.
Nakoniec posypeme syrom, čerstvou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.
Cestoviny zapečené so šunkou a syrom
Skvelá večera s rýchlou prípravou a vynikajúcou krémovou chuťou. Neváhajte a vyskúšajte aj variácie s vašimi obľúbenými koreniami či čerstvými bylinkami. Výsledok vás určite nesklame.
Potrebujeme:
400 g ľubovoľných cestovín
100 g šunky nakrájanej nadrobno
200 g syra
200 ml kyslej smotany
2 vajcia
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov. Cestoviny uvaríme v slanej vode. V miske zmeišame kyslú smotanu s vajíčkami trochou soli a korenia.
Uvarené cestoviny scedíme a ½ cestovín navrstvíme do zapekacej misy. Na cestoviny navrstvíme šunku a ½ strúhaného syra. Pridáme zvyšok cestovín, posypeme strúhaným syrom a zmesou smotany a vajec.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov pri teplote 15 minút – alebo kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.
Ryža so šunkou a syrom
Potrebujeme:
4 šálky varenej ryže
100 g strúhanej mozzarelly
100 g šunky nakrájanej na kocky
1 strúhanú mrkvu
2 lyžice petržlenovej vňate nasekanej najemno
2 vajcia
1 šálku mlieka (príp. bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany)
150 g smotanového syra
1 šálku strúhaného parmezánu (príp. iného tvrdého syra)
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
V miske zmiešame ryžu, mozzarellu, šunku, mrkvu a petržlen.
Zmes preložíme do zapekacej misy, ktorú sme vymastili maslom alebo olejom.
V inej miske zmiešame vajcia s mliekom, smotanovým syrom a parmezánom. Dochutíme soľou a korením.
Vajíčkovú zmes nalejeme na ryžovú zmes. Potom misu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov približne 30 minút, alebo kým povrch nebude zlatistý.
Oravská Strasanka
Potrebujeme:
1 kg nových zemiakov
1 veľkú cibuľu, 1 menšiu
500 g kyslej kapusty
1 malú mrkvu
Bravčovú masť
1 ks klobásy
100 g slaniny
Mletú červenú papriku, rascu, čierne mleté korenie
Kyslú smotanu
Postup:
Do hrnca si dáme variť nové zemiaky v šupke, keď sú uvarené, scedíme a ošúpeme. Na bravčovej masti si opražíme nakrájanú cibuľu. Keď už má cibuľka zlatohnedú farbu, pridáme k nej nadrobno nakrájanú mrkvu, kyslú kapustu, dochutíme soľou a koreninami. Na samostatnej panvici opražíme ďalšiu menšiu cibuľku, slaninku a klobásku – pridáme rascu. Opražené mäsko pridáme do hrnca s kyslou kapustou a na záver pridáme nakrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme pokrievkou a poriadne s ním zatrasieme, aby sa nám všetky suroviny premiešali.
Sedliacka pizza
Potrebujeme:
5 zemiakov
4 klobásy alebo párky
2 vajcia
100 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korene podľa chuti
Zelenú cibuľku nasekanú nadrobno
Postup:
Zemiaky umyjeme, ošúpeme a uvaríme v slanej vode.
Potom zemiaky necháme vychladnúť, nastúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia a premiešame. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Zemiakovú zmes preložíme na zapekaciu misu alebo plech, ktorý sme vymastili maslom. Na vrch nakrájame kolieska klobásy, posypeme strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 190 stupňov 10-15 minút.
Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Pečené zemiaky s cesnakom a jemne pikantnou kuracou pečienkou
Potrebujeme:
500 g kuracích pečienok
600 g zemiakov
3 strúčiky cesnaku
Majoránku
Oregano
Mletú červenú papriku – pálivú
Soľ, čierne mleté korenie
Olej
Voliteľné: Chilli papričku nakrájanú nadrobno
Postup:
Zemiaky očistíme a nakrájame na kúsky. Vo vriacej, osoleneje vode varíme 5 minút a následne scedíme.
Kuracie pečienky očistíme a krátko orestujeme na panvici.
Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej zemiaky a na ne uložíme kúsky pečienky.
V 50 ml oleja rozmiešame majoránku, oregano, papriku a pretlačený cesnak. Potom túto zmes nalejeme na zemiaky s pečienkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia môžeme premiešať.