zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Zbohom boľavé kĺby: Na tento prírodný zázrak nedajú dopustiť ani lekári, je to naozaj sila!

Nemusíte sa báť, že ide  nejaké čáry-máry. Toto mi poradil môj dobrý kamarát, ortopéd. Ide o skvelú vec na boľavé kolená a ischias, rozhodne lepší nápad, ako stále jesť lieky proti bolesti.

Nemusíte sa báť, že ide  nejaké čáry-máry. Toto mi poradil môj dobrý kamarát, ortopéd. Ide o skvelú vec na boľavé kolená a ischias, rozhodne lepší nápad, ako stále jesť lieky proti bolesti. Mne sa bolesti zlepšili po pár dňoch, určite nájdete veľa receptov, ale ja som zatiaľ spokojný práve s týmto domácim olejom na potieranie.

Potrebujeme:

250 ml oleja – olivový, slnečnicový

25 g koreňa kostihoja očisteného a nasekaného (môže byť čerstvý alebo sušený)

Postup:

Olej sa naleje do nádoby a tá sa preloží do hrnca s horúcou vodou. V takomto vodnom kúpeli zahrievame pri nízkej teplote 30 minút. Potom necháme vo vodnom kúpeli vychladnúť.
Olej sa cez noc nasýti účinnými látkami z koreňa. Nasledujúce ráno všetko zahrejeme ako deň predtým, občas premiešame a po ochladení olej prefiltrujeme do nádoby zo skla a skladujeme na tmavom a chladnejšom mieste. Takto môžeme už na druhý používať na potieranie bolestivých miest.  Je to naozaj veľmi efektívny prostriedok.

Miloš Uhrín

Tinktúra a masť

Ide tiež o perfektné spôsoby, ako zužitkovať kostihoj a vyrobiť si liečivo na celý rok. Výroba je naozaj veľmi jednoduchá a účinok ovorený generáciami.

Korene očistíme a nakrájame na kocky. V malej panvici zohrajeme  3 lyžice bravčovej masti a keď už je poriadne horúca, opatrne sme tam vsypeme kostihoj. Masť je horúca, musíme pracovať veľmi opatrne. Po minúte miešania panvicu zložíme zo sporáka a necháme 24 hodín lúhovať. Ďalší deň masť miestne zahrejeme a keď má tekutú konzistenciu prelejme cez sitko do nádob, v ktorých ju budeme mať a používať. Vytlačené kostihojové kocky nemusíte vyhodiť. Môžete ich použiť ako čerstvý obklad na boľavé kolená, lakte, kosti.

Kostihojovú tinktúru vyrobíte úplne jednoducho. Nakrájaný kostihoj dáme do pohára od horčice a zalejeme alkoholom alebo alpu (aspoň 42%). Vylúhovanie trvá minimálne dva týždne. Už po troch dňoch uvidíte, že lieh nadobúda hnedú farbu, lebo už obsahuje liečivé látky. Niektoré babičky nechávali kostihoj po celý rok v pohári, tým sa tinktúra stane silnejšou. Kedykoľvek k nej môžeme priliať ďalší lieh na zriedenie. Používame na potieranie.

Najlepšie tipy pre zdravie