Potrebujete len tento 1 recept, nič viac: Zbierka najlepších receptov z domáceho lístkového cesta – využijete celý rok!

Vynikajúci recept na domáce lístkové cesto, ktoré vďaka jednoduchému video-návodu zvládne pripraviť každý. Trvá to len chvíľku a máte zásobu cesta na celé týždne. Čo neminiete môžete pokojne zamraziť.

Vynikajúci recept na domáce lístkové cesto, ktoré vďaka jednoduchému video-návodu zvládne pripraviť každý. Trvá to len chvíľku a máte zásobu cesta na celé týždne. Čo neminiete môžete pokojne zamraziť.

Domáce lístkové cesto

nto

Potrebujeme:

  • 1 kg hl. múky;
  • 800 g masla;
  • 2 vajcia;
  • 1 lyžička soľ;
  • 2 lyžice octu;
  • 350 ml studenej vody.

Postup:

Nastrúhajte maslo na strúhadle – počas strúhanie je potrebné mať maslo neustále posypané múkou (viď. video).

Maslo dobre zmiešajte so všetkou preosiatou múkou.

V samostatnej nádobe premiešajte soľ, ocot a vajcia pomocou metličky.

Nalejte studenú vodu a miešajte do hladka.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

pridajte do maslovo-múčnej zmesi a vymieste jednotné cesto. Cesto rozdelíme na polovicu, každú zabalíme do vrecka a minimálne na 2 hodiny odložíme do chladničky. Môžete použiť na pečenie dobrôt od výmyslu sveta.

Fantastické nápady na dobroty z domáceho lístkového cesta

Bublinky z lístkového cesta

Potrebujeme:

Lístkové cesto

Smotana na šľahanie + cukor podľa chuti (voliteľné stužovač)

Práškový cukor na pocukrovanie

Postup:

Cesto rozvaľkáme na tenký plát (3 mm hrubý) a vykrajujeme z neho kolieska. Na pelchu vystlanom papierom na pečenie pečieme pri teplote 200 stupňov. Základom je neotvárať rúru, inak cesto nevyskočí. Keď bubliny narastú, vyberieme z rúry a ešte teplé rozkrojíme. Plníme obyčajnou vyšľahanou šľahačkou. Pocukrujeme a je to – falošné veterníky (bublinky sú hotové)

Trubičky z lístkového cesta

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

Náplň:

225 g smotanového syra: (mascarpone, Philadelphia, pomazánkové maslo alebo aj jemný tvaroh)

300 ml smotany na šľahanie

2 bal. vanilkového pudingu

750 ml mlieka

4 lyžice kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

100 g práškového cukru

Na potretie:

1 vajce

1 lyžicu vody

Postup:

Rozmrazené lístkové cesto rozvaľkáme na tenký veľký plát. Plát cesta nakrájame na prúžky široké približne 2 cm. Prúžky prekrojíme prične na polovice.

Prúžky cesta obmotáme okolo foriem na trubičky tak, aby sa cesto čiastočne prekrývalo (náplň nám potom zvnútra nevytečie). Konce cesta zatlačíme prstami. Trubičky preložíme na plech vystlaný papierom a potrieme rozmiešaným vajíčkom a vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 15 minút, alebo kým povrch trubičiek nie je zlatistý.

Upečené trubičky hneď zložíme z formičiek a necháme vychladnúť.

Teraz si pripravíme náplň. Z mlieka, pudingových práškov a kryštálového cukru. Smotanový syr rozmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Potom ho po častiach vmiešame do vychladnutého pudingu. Nakoniec si zo smotany ušľaháme tuhú šľahačku a jemne ju vmiešame do pudingovo-smotanového krému.

Krém navrstvýme do cukrárenského vrecka a naplníme do trubičiek. Trubičky môžeme posypať prráškovým cukrom.

Vložíme na niekoľko hodín (ideálne na celú noc) na chladné miesto a môžeme si pochutnávať.

Jednohubkové lyžičky z lísktového cesta

Mini koláčiky s chutnou náplňou

fruit-cream-cheese-breakfast-pastries-recipe

Vynikajúce na raňajky, alebo kedykoľvek počas dňa. Kedže je ich základom lístkové cesto, príprava týchto mini-dobrôt už nemôže byť jednoduchšia. Vyzerajú skvele a chutia ešte lepšie!

Potrebujeme:

500 g lístkového cesta

1 a ½ šálky čerstvého ovocia (čučoriedky, maliny, kúsky jahôd…)

180 g smotanového syra alebo jemného tvarohu izbovej teploty

2 lyžice kryštálového cukru (môžeme nahradiť medom)

2 lyžičky citrónovej kôry

1 lyžičku citrónovej šťavy

1 lyžičku vanilkovej arómy

1 vajce

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkáme a pomocou vykrajovátka z neho vykrojíme 6 kruhov a preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Vo vnútri každého kruhu naznačíme vykrajovátkom ďalší kruh tak, aby sme cesto celkom neoddelili. Vďaka tomu sa okraje cesta počas pečenia krásne nadvihnú.

Smotanový syr alebo tvaroh zmiešame s cukrom, citrónovou šťavou a kôrou, vanilkovou arómou a túto zmes navrstvíme do vnútorných kruhov.

Na vrch uložíme kúsky ovocia a okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 15-18 minút.

Necháme chvíľu vychladnúť a pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom

Dajte ho do formy na ľad – máte perfektné slané chuťovky pre návštevy

Potrebujeme:

1 plát rozvaľkaného lístkového cesta, alebo cesta na pizzu

Mini mozzarellu (guľôčky)

Šunku nakrájanú na kocky

Bazalku

Cherry paradajky nakrájané na polovice

Postup:

Formu na ľad poprášime múkou. Plát cesta rozdelíme na dve polovice. Jednu uložíme na formu a jemne vtlačíme do otvorov. Potom do každého otvoru vložíme prísady podľa chuti – 1 guľôčku syra, šunku, bazalku a koliesko paradajky. Potom prikryjeme druhým plátom cesta a po povrchu prejdeme valčekom, aby sa okraje cesta dobre spojili a okraje odstránime. Celú formu aj s cestom vložíme na 2 hodiny do mrazničky.

Potom jednoducho vyklopíme z formy, nakrájame na kocky, preložíme na plech a pri teplote 180 stupňov pečieme 30 minút.

Tabuľku čokolády zabaľte do cesta

Potrebujeme:

1 tabuľku čokolády

1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta

1 vajíčko na potretie

Nasekané oriešky na posypanie

Postup:

Čokoládu uložíme na lístkové cesto. Cesto narežeme na šikmé pásiky a tie následne prepletáme cez čokoládu.

Okraje cesta založíme tak, aby čokoláda nevytiekla.

Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme orieškami a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 200 stupňov 20-25 minút.

Mleté mäso v lístkovom ceste

Stačí nakrájať, zabaliť, potrieť vajíčkom a piecť asi 25 minút pri teplote 180 stupňov. Perfektná chuťovka je na svete.

Twister tyčinky

Potrebujeme:

250 g rozvaľkaného lístkového cesta

Horčicu (obyčajnú alebo celozrnnú)

Strúhaný tvrdý syr

250 g slaniny nakrájanej na tenké plátky

Žĺtok na potretie

Sezamové semienka na posypanie

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov a cesto preložíme na pracovnú dosku.

Cesto potrieme horčicou a posypeme strúhaným syrom. Potom na syr uložíme plátky slaniny. Cesto nakrájame na prúžky – široké tak, ako plátky slaninky. Každý prúžok cesta zrolujeme do špirály a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme sezamom. Pečieme pri teplote

Pečieme približne 10-12 minút, alebo kým cesto nebude zlatisté a chrumkavé.

Škoricový zajkovia z lístkového cesta

Potrebujeme:

2 pláty lístkového cesta

Roztopené maslo

Cukor zmiešaný so škoricou

Vidličku

Postup:

Na jeden plát cesta si natrieme maslo – ale len po vyznačenú hranicu, nie až po okraj. Posypeme cukrom, škoricou a prikryjeme druhým plátom cesta.

Vidličkou pritlačíme a urobíme vzor

Nakrájame na pásiky

Každý pásik stočíme do tvaru zajačika

Toto je výsledok – ozdobíme šľahačkou

Ďalšie krásne nápady

Obálky

Lodičky

Kvietky

Toto všetko z jedného lístkového cesta

Návod, ako na to:

Krásna rolka

Aj párok môže vyzerať perfektne

5- minútové vrty

Mašličky

Ďalšie krásne nápady

Špízy z mletého mäsa

Párok a lístkové cesto