3 recepty na roztomilé vianočné sušienky, ktoré viete jednoducho pripraviť!

Krásne vyzerajú a chutia ešte lepšie. Vyskúšajte 3 recepty na najroztomilejšie vianočné sušienky!

Chcete tento rok vyskúšať na vianoce niečo nové? Prinášame vám nápady na chutné a skutočne originálne vianočné sušienky, ktoré krásne vyzerajú a chutia ešte lepšie. Navyše, príprava týchto dobrôt je skutočne jednoduchá a môžete do nej zapojiť aj svoje deti. Sušienky môžete ochutiť škoricou, koriandrom alebo zázvorom.

Dvojfarebný čokoládový mackovia

1d24cc5eb879970ee869e5b6fa9f3d7e_view_l

Potrebujeme:

100 g zmäknutého masla

100 g hnedého cukru

2 bal. vanilkového cukru

1 vajce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžičky vanilkového extraktu

20 g mliečnej alebo horkej čokolády (2 riadky)

3 lyžičky kakaa

1 lyžičku prášku do pečiva

Štipku soli

250 – 300 g hladkej múky

Postup:

medvedici-18b2e03a7a5d197685d9ee32392daa37_view_l

maslo, cukor a vanilkový cukor ušľaháme do peny. Pridáme vajce, vanilkový extrakt a vymiešame jednotnú hmotu.

Nakoniec po častiach primiešame múku s práškom do pečiva a soľou.

Najskôr miešame mixérom a potom miesime ručne.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jedna ostane biela a do druhej pridáme rozpustenú čokoládu spolu s kakaom.

Teraz pristúpime k formovaniu jednotlivých sušienok. Z tmavej čokolády formujeme telo, hlavu, ušká, tvár a gombíky. Farby striedame podľa toho, ako chceme, aby sušienky vyzerali.

Sušienky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov pečieme 15-20 minút.

Roztomilé hríbiky

Roztomilé sušienky „hríbiky“

Potrebujeme:

460 g hladkej múky

200 g masla

150 g práškového cukru

1 lyžičku vanilkového cukru

2 vajcia

40 g škrobu

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kakaa

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme metličkou s práškovým a vanilkovým cukrom. Do hmoty postupne vmiešame obe vajcia – jedno po druhom.

Nakoniec vmiešame do hmoty múku spolu s práškom do pečiva a škrobom.

Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.

Cesto rozdelíme na 46-48 guličiek približne rovnakej veľkosti a rozložíme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Tenké hrdlo nádoby (alebo tenkú rúrku) vložíme do kakaa a potom v strede každej guličky urobíme odtlačok – nohu hríbika.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Medvedie objatie

Najroztomilejšie vianočné sušienky „Medvedie objatie“

Potrebujeme:

Cesto:

300 g hladkej múky

200 g Palmarinu

10 g vanilkového cukru

100 g práškového cukru

1 žĺtok

1/3 lyžičky citrónovej kôry

Ďalej budeme potrebovať:

Mandle (prípadne iné orechy)

1 bielok na potretie – voliteľné

Postup:

V miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Rukami vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme ho do fólie a na noc vložíme do chladničky.

Na druhý deň cesto vyberieme, preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm.

Pomocou vykrajovátka vykrojíme z cesta medíkov. Ceruzkou im urobíme nos a očká.

Potom labky medvedíkov potrieme bielkom a spojíme ich s orechom. Ak nepoužijeme bielok môžeme labky k orechu pripevniť pomocou nutelly alebo džemu.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 5-7 minút.