Tento recept robil už môj dedo a funguje na celkové posilnenie tela. Kombinácia použitých potravín je nabitá vitamínmi a živinami, ktoré potrebujeme zvlášť v tomto období.
Kompletný postup sme našli na youtube.
Najlepšie je nechať šťavu chvíľu po odšťavení odstáť, aby sa uvoľnili všetky potrebné živiny.
Liečivé účinky
– pomáha čistiť pečeň a obličky
– posilňuje imunitný systém
– pomáha pokožke
– prospieva štítnej žľaze
– pomáha pri chudnutí
– znižuje krvný tlak
– čistí telo od toxínov
– prospieva zdraviu kardiovaskulárneho systému
Upozornenie: Tento nápoj by nemali konzumovať ľudia s cukrovkou, hnačkou, urolitiázou a žalúdočnými ťažkosťami. Poraďte sa so svojím lekárom.
V recepte sú použité aj listy repy, sú totižto nabité vitamínmi, živinami a železom. Sú veľmi prospešné pre krvotvorbu a celkové zdravie ciev a cievneho systému.
Potrebujeme:
3 kusy surovej cvikle + pár listov
2 jablká
2 citróny
Zväzok mladej mrkvy (7 tenkých kusov)
Kúso čerstvého zázvoru
Postup:
Začneme tým, že všetky prísady dôkladne umyjeme.
Použijeme na to studenú vodu s trochou octu.
V nej najskôr dôkladne umyjeme repu aj listy repy.
Pokračujeme ostatnými prísadami.
Repu očistíme a nakrájame na kúsky.
Rovnako postupujeme aj s ďalšími prísadami.
Hotovo, môžeme pripraviť nápoj.
Možnosti, ako to urobiť sú dve.
Všetky prísady jednoducho odšťavíme a pijeme asi 100 ml denne.
Prípradne všetko rozmixujeme spolu s vodou a pijeme rovnakým spôsobom.
Rozmixovanú masu treba scediť.
Šťavu uchovávme v chladničke.
Jednotlivé prísady a účinky
Základom nápoja je repa, jablká a mrkva. Zázvor, citrón a repné listy podčiarkujú a dopĺňajú celú škálu úžasných liečivých účinkov.
Červená repa
Červená repa obsahuje betacyanín, látku, ktorá pomáha odstraňovať toxíny z tela a predchádzať vzniku rakoviny.
Pomáha liečiť ochorenie žlčníka, znižuje hladinu cholesterolu a lieči dnu.
Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a ukladaniu cholesterolu na krvné cievy.
Červená repa je bohatá na vitamíny ako B1, B2, C a kyselinu listovú, čo je pre telo mimoriadne prospešné.
Zvýšený obsah draslíka v červenej repe pomáha posilňovať srdcový sval.
Obsahuje jód, ktorý je známy svojimi priaznivými účinkami na štítnu žľazu.
Sú v nej tiež obsiahnuté aminokyseliny, nevyhnutné pre vývoj a údržbu svalového tkaniva.
Šťava z červenej repy je tiež známa tým, že znižuje krvný tlak a tak zabraňuje srdcovým infarktom a kardiovaskulárnym chorobám.
Mrkva
Vo všeobecnosti je známe, že mrkva má pozitívne účinky na zrak. Je bohatá na beta-karotén, zlúčeninu, ktorá sa pri konzumácii prirodzene mení na vitamín.
Čím oranžovejšia je mrkva, tým je bohatšia na beta-karotén. Na úrovni sietnice sa z vitamínu A stáva rodopsín, fialový pigment, ktorý nám pomáha vidieť v noci. Okrem toho beta-karotén chráni pred makulárnou degeneráciou (stav, ktorý zahŕňa celý rad ochorení oftalmologickej povahy) a katarakta.
Štúdie ukazujú, že mrkva znižuje riziko rakoviny pľúc, prsníka a hrubého čreva až o jednu tretinu v dôsledku obsahu falcarinolu,
Mrkva znižuje hladinu zlého cholesterolu, ktorý spôsobuje aterosklerózu a vlákna, ktoré obsahuje, uvoľňujú krvný tok z nadbytočných lipidov.
Mrkva tiež obsahuje draslík, ktorý pomáha vyrovnať hladinu sodíka spojenú s hypertenziou a udržiava krvný tlak pod kontrolou.
Mrkva pôsobí proti vráskam a je bohatá na antioxidanty, ktoré chránia kožné bunky a bojujú proti voľným radikálom. Je ideálna pre zdravú pokožku.
Pomáha tiež detoxikovať pečeň, lieči akné a bráni dehydratácii.
Video návod: