Recept starej mamy: Zapekanka zo staršieho chlebíka

Moja staré mama nikdy nevyhadzovala potraviny – plytvanie bolo v rodine neprípustné a vždy sa všetko využilo. Vynikajúcim spôsobom ako zužitkovať potraviny boli takzvané zapekanky. Najlepšia bola bezpochyby tá zo staršieho chlebíka.

Moja staré mama nikdy nevyhadzovala potraviny – plytvanie bolo v rodine neprípustné a vždy sa všetko využilo. Vynikajúcim spôsobom ako zužitkovať potraviny boli takzvané zapekanky – dajú sa pripravovať zo zemiakov, zvyšnej ryže, zemiakovej kaše, alebo z akýchkoľvek iných prísad, ktoré potrebujete zužitkovať. Mojím obľúbeným bola zapekanka zo staršieho chlebíka, ktorú pripravujem dodnes. Vyskúšajte ju aj vy! :-)

Potrebujeme:

600 g staršieho chlebíka

1 lyžicu oleja

2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu

4 väčšie šampiňóny alebo iné huby

100 g mäsa podľa vlastného výberu (restované mleté mäso, šunka, slanina…)

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

150 g syru nastrúhaného najemno

1 lyžicu horčice

300 ml mlieka

3 vajcia

1 lyžičku sušenej koreňovej zeleniny (alebo vegety)

Najemno nasekanú pažítku

Soľ

40 g masla

Postup:

Chlieb nakrájame na plátky a potom na kocky. Zapekaciu misu vymastíme maslom a navrstvíme do nej ½ chlebíka. Chlebík pokvapkáme olejom, potrieme 1 lyžicou pretlaku, rozložíme mäso a na plátky nakrájané šampiňóny.

Potom uložíme zvyšný chlebík a na vrch natrieme zvyšný pretlak, petržlenku a nasypeme strúhaný syr. V samostatnej miske rozmiešame vajíčka s mliekom, horčicou, vegetou, soľou a podľa chuti aj ďalšími koreninami. Zmes nalejeme rovnomerne po povrchu a nakoniec ešte uložíme na vrch tenké plátky masla.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 35 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika