Prírodná bomba pre pečeň, aj celkové zdravie: Potrebujete len tieto 3 super zdravé potraviny!

Využite silu prírody a pripravte si tento blahodarný nápoj. 

Je to bomba pre pečeň, aj pre celkové zdravie organizmu.

Pripravíte si ho veľmi jednoducho len z 3 surovín a vody!

 

 

...

 

 

Za tento recept vďačíme youtube kanálu Przepisy od Katarzyny. 

Potrebujeme:

65 g sušených hrozienok

600 ml vody

1 – 2 ks červenej repy (300 g)

2 citróny

Postup:

Sušené hrozienka si vložíme do misy.

Dobre prepláchneme studenou vodou.

 

 

 

 

Hrozienka potom vyberieme na bavlnenú utierku.

Osušíme.  

Do hrnca si nalejeme 600 ml vody.

Necháme zovrieť.

 

 

 

 

Cviklu si ošúpeme, nakrájame na malé kocky a odvážime si 300 g. 

Následne cviklu, aj hrozienka vložíme do hrnca.

Prikryjeme pokrievkou.

Necháme lúhovať 45 – 60 minút. 

Citróny si prekrojíme na polovice.

Odšťavíme a šťavu si zatiaľ odložíme.

 

 

 

 

Obsah hrnca teraz preložíme do mixéra, všetko rozmixujeme.

Pridáme aj citrónovú šťavu. 

Tento nápoj je ideálny napríklad pri detoxikácii organizmu.

Veľa zdravia!

Ponúkame vám zopár ďalších tipov, ako si udržať zdravú pečeň:

 

Obmedzte konzumáciu alkoholu. Je známe, že alkohol ničí pečeňové bunky a zvyšuje riziko alkoholickej cirhózy.

Vyvarujte sa nadbytočným kilogramom. Obezita vážne poškodzuje pečeň.

Preto je treba cvičiť, jesť vyvážene bez tuku, rýchleho občerstvenia a nebyť sedavý.

 

 

Je potrebné správne hydratovať. Denne vypite aspoň 2 litre vody.

Pamätajte si: keď ste dehydrovaní, toxíny sa hromadia v tele a nie sú vylučované.

Nechajte si urobiť krvné testy aspoň raz ročne, vrátane hepatitídy. Na hepatitídu typu B existuje vakcína, ktorú je dobré si zaobstarať.

Potraviny, ktoré pomáhajú vašej pečeni:

Jedná sa o ovocie, ktoré obsahuje antioxidanty, ktoré majú za úlohu prirodzene chrániť pečeň.

Ochranné účinky konzumácie grapefruitu sú známe dvoma spôsobmi – znížením zápalu a ochranou buniek.

Pohár čerstvej grapefruitovej šťavy pomáha uvoľňovať detoxikačné enzýmy a pomáha vyplavovať karcinogénne toxíny.

Okrem roho existujú štúdie, ktoré dokazujú, že antioxidanty v tomto ovocí môžu znížiť rozvoj fibrózy pečene.

 

 

Taktiež existujú štúdie, ktoré tvrdia, čučoriedky majú za úlohu chrániť pečeň pred toxínmi.

Obsahujú resveratrol, ktorý prináša množstvo benefitov pre pečeň, vrátane pomoc pri zmierňovaní zápalov, ale dokážu zabrániť aj zvýšeniu hladiny antioxidantov.

Šťava z cukrovej repy konkrétne chráni pečeň pred poškodením, oxidačným zápalom a zároveň zvyšuje prirodzené detoxikačné enzýmy.

 

 

Toto ovocie pomáha telu produkovať glutatión – zlúčeninu potrebnú na čistenie pečene od nebezpečných toxínov.

Jablká, bohaté na pektín, obsahujú zložky potrebné na čistenie tela a uvoľňovanie toxínov.

Nápoj, ktorý pomôže pečeni

Ide to silný antioxidant, ktorý posilňuje imunitný systém, čistí krv a reguluje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, rovnako ako čistí pokožku.

Tu je postup, ako ho pripraviť doma.

Zloženie:

– 1 uhorka
– 2 citróny
– hrsť petržlenu
– 200 ml. voda

Postup a užívanie:

Jednoducho premiešajte ingrediencie v mixéry, kým sa nedosiahne homogénna zmes, a potom pite 1-2 poháre tohto nápoja denne.

Opakujte tento postup celý  mesiac, potom vykonajte dvojtýždňovú prestávku a v prípade potreby zopakujte.

Zázračná bylinka pre zdravú pečeň –  Pestrec mariánsky

 

 

 

V čom sa skrýva jeho tajomstvo?

Výnimočným ho robí najmä silymarín, ktorá zabraňuje prenikaniu toxických látok do membrán buniek.

Dokáže čiastočne napraviť aj následky zlej životosprávy, či už ide o častú konzumáciu alkoholu, alebo o obezitu. Oplatí sa užívať ho aj preventívne.

Ktorá časť je liečivá?

Liečivé účinky sa ukrývajú v listoch a koreň, ale aj semenách a plodoch.

V lekárni ho nájdete v podobe toboliek, čaju či oleja.

Vedľajšie účinky zatiaľ neboli preukázané, preto je pestrec pre naše zdravie bezpečný.

Neodprúča sa ale kojacim či tehotným ženám, ľudom s vysokým krvným tlakom či tým, ktorí trpia závažnými srdcovými chorobami.

Ako zberať?

Aby ste sa dostali k liečivým semienkam, budete potrebovať rukavice.

Bodliak totiž svoje plody pichľavo stráži. Semená zbierajte v septembri-októbri.  Biele páperie opatrne vyberte. Na jeho konci sú semienka, ktoré očistite.

Prázdne hlavičky pre istotu ešte vytraste. Semienka nechajte preschnúť na čistom papieri. Nezabudnite zomlieť, alebo rozdrviť, inak nebudú mať nijaký účinok – to je veľmi dôležité.

Super liečivý čaj – obnovuje pečeň a celkové zdravie

 

Ak máte to šťastie a pestujete si ho doma alebo ste ho práve niekde v prírode objavili, isto vás bude zaujímať, ako sa pripravuje.

Je dôležité, aby ste s ním zaobchádzali opatrne. Prečo?

Je to najmä preto, že účinky, ktoré má, sa môžu eliminovať nesprávnych zaobchádzaním. Ničia ich nesprávna teplota prípravy či styk s kovom. Ideálna teplota pri príprave by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia, inak by sa silymarín mohol znížiť a účinky čaju vymizli.

Liečivý olej

 

Rozdrvené semená zalejte kvalitným panenským olejom, napríklad pupalkovým. Nechajte týždeň stáť v chladničke a do mesiaca ho skonzumujte. Každé ráno si dajte za lyžičku.

Tinktúra

Rozdrvené semená môžete nechať vylúhovať v 6%-nom alkohole ako tinktúru.

Video postup nájdete TU.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay