plny-hrniec_transparent_negativ.png

Starká vzala 2 lyžice kyslej smotany a na druhý deň mala skoro liter najzdravšieho jogurtu: Recept, ktorý sa dnes už nedá oceniť!

V priebehu času sa k nám dostáva stále menej produktov v ich pôvodnej kvalite.

 

 

Naši predkovia vedeli, aké výhody pre náš organizmus má kyslé mlieko a produkty z neho. Starká vyrábala jednoduchý kyselkavý jogurt z obyčajnej kyslej smotany.

Je doslova za pár centov a chutí naozaj výborne.

Tento diétny jogurt je obzvlášť užitočný pre tých, ktorí trpia chorobami tráviaceho traktu, diétami, alebo trpia hypertenziou.

Obnova črevnej mikroflóry bude tiež pekným bonusom.

Výhody prípravy domáceho jogurtu

Zdravotné benefity:

 

 

Viac živín:

Domáci jogurt obsahuje viac probiotík a vitamínov ako kupovaný jogurt. Probiotiká sú prospešné baktérie, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému a imunitný systém.

Menej cukru:

Domáci jogurt môžete sladiť podľa chuti, čím znížite príjem cukru. Kupovaný jogurt často obsahuje pridaný cukor, ktorý môže mať negatívny vplyv na zdravie.

Bez umelých prísad:

Domáci jogurt neobsahuje umelé prísady, farbivá a konzervanty, ktoré sa nachádzajú v kupovanom jogurte.

Na domáci jogurt potrebujeme:

 

 

800 ml mlieka

2 lyžice kyslej smotany

Postup:

Nalejte mlieko do hlbšieho hrnca a priveďte ho do varu.

Potom nechajte vychladnúť na teplotu trochu vyššiu ako je izbová teplota (asi 30 stupňov).

Pridajte kyslú smotanu do mlieka a dobre premiešajte.

 

 

Zakryte hrniec handričkou a preložte na teplé miesto na jeden deň.

Jogurt možno použiť na rôzne účely a najjednoduchším spôsobom je jednoducho ho zjesť. :-)

Naša starká ho jedávala s chlebom a domácim džemom. je však výborný aj ako prísada na pečenie.

Ak sa vám nepáči jeho konzistencia, použite mixér.

Existuje mnoho spôsobov, ako ochutiť domáci jogurt. Tu je niekoľko tipov:

 

 

Ovocie: Čerstvé ovocie, ako sú jahody, maliny, banány alebo mango, dodá jogurtu sladkosť a vitamíny. Mrazené ovocie je skvelou alternatívou v zime. Sušené ovocie, ako sú hrozienka, brusnice alebo marhule, dodá jogurtu vlákninu a sladkosť.

Sladidlá: Med je prírodné sladidlo, ktoré dodá jogurtu sladkosť a antioxidanty. Javorový sirup je ďalšie prírodné sladidlo s bohatou chuťou. Stevia je rastlinné sladidlo, ktoré neobsahuje kalórie.

Korenie: Škorica dodá jogurtu teplú a sladkú chuť. Vanilka dodá jogurtu sladkú a jemnú chuť. Kardamom dodá jogurtu exotickú chuť.

Ostatné: Orechy, ako sú mandle, vlašské orechy alebo kešu orechy, dodajú jogurtu bielkoviny a zdravú tuk. Granola dodá jogurtu chrumkavosť a vlákninu. Semienka, ako sú chia semienka alebo ľanové semienka, dodajú jogurtu omega-3 mastné kyseliny.

Tipy:

Jogurt môžete ochutiť aj kombináciou rôznych príchutí.

Experimentujte s rôznymi kombináciami, kým nenájdete tie, ktoré vám najviac chutia.

Domáci jogurt môžete ochutiť aj pred jeho prípravou.

Do mlieka môžete pridať ovocie, sladidlá alebo korenie.

Jogurt môžete ochutiť aj po jeho príprave. Do hotového jogurtu môžete pridať ovocie, orechy, granola alebo semienka.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes