plny-hrniec_transparent_negativ.png

Šéfkuchár z Chorvátska ma takto naučil pripravovať obyčajný ŠPENÁT: Je to NAOZAJ chutnejšia ako mäso – rýchly a jednoduchý recept!

Tento recept so špenátom je skutočne fantastický!

Tento úžasný kastról so zeleninou a syrom je jednoduché a chutné jedlo, ktoré máte pripravené behom chvíľky.

 

 

Tento pokrm je ideálny pre tých, ktorí milujú nenáročné vegetariánske recepty.

Výnimočný recept na zapekanú zeleninu so syrom z youtube kanála Leckerer Kanal.

Čím skôr si dajte pečený špenát, je to bomba pre zdravie

Pečený špenát má mnoho zdravotných účinkov vďaka bohatému obsahu vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tu je prehľad niektorých z nich:

1. Znižuje riziko rakoviny: Špenát obsahuje luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením a znižujú riziko rakoviny vaječníkov, prostaty a hrubého čreva.

2. Zlepšuje zdravie očí: Špenát je bohatý na vitamín A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí a predchádza šerosleposti a makulárnej degenerácii.

3. Posilňuje kosti: Špenát obsahuje vápnik a horčík, minerály, ktoré sú dôležité pre zdravé kosti a zuby.

4. Znižuje krvný tlak: Špenát obsahuje draslík, minerál, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. 5. Zlepšuje trávenie: Špenát je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a predchádza zápche.

6. Posilňuje imunitu: Špenát obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a chráni pred infekciami.

7. Znižuje riziko srdcových chorôb: Špenát obsahuje kyselinu listovú, ktorá znižuje hladinu homocysteínu v krvi, čo je rizikový faktor pre srdcové choroby.

8. Zlepšuje kognitívne funkcie: Špenát obsahuje luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré zlepšujú kognitívne funkcie a pamäť.

9. Znižuje stres: Špenát obsahuje horčík, minerál, ktorý pomáha zmierniť stres a úzkosť.

10. Zlepšuje zdravie pokožky a vlasov: Špenát je bohatý na vitamín A a C, ktoré sú dôležité pre zdravé vlasy a pokožku.

Na zapečený špenát potrebujeme:

 

 

450 g zemiakov

1 cibuľu

250 g špenátu

4 vajcia

4 PL smotanového syra

soľ

1/2 ČL granulovaného cesnaku

1 ČL prášku do pečiva

150 g mozzarelly

rastlinný olej

Postup:

Zemiaky ošúpeme a umyjeme.

 

 

Prekrojíme na štvrtiny a nakrájame na 0,5 cm plátky.

Nakrájané zemiaky vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme soľ a premiešame.

Prikryjeme pokrievkou a varíme 5-7 minút, ošúpanú cibuľu nakrájame na kocky.

 

 

Na panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a smažíme, kým nezmäkne.

Umytý špenát nakrájame aj so stonkami.

Do panvice s cibuľou pridáme špenát.

Premiešame a smažíme 3-4 minúty.

Uvarené zemiaky scedíme.

 

 

Zapekaciu formu vymastíme rastlinným olejom. Na dno formy naukladáme uvarené zemiaky.

Do samostatnej misky rozbijeme vajcia. Metličkou vyšľaháme.

Pridáme smotanový syr a miešame, kým sa nerozpustí.

Ďalej pridáme soľ, cesnak, prášok do pečiva a dôkladne premiešame.

 

 

Do zmesi pridáme 2/3 z celkového množstva na jemno nastrúhaného syra a lyžicou zamiešame.

Na zemiaky poukladáme osmaženú cibuľu so špenátom. Nalejeme zmes z vajec a syra a zarovnáme.

Nakoniec vrch posypeme syrom a formu vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme 20 minút pri teplote 180°C.

Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes