Moja rodina miluje túto ryžovú prílohu podľa stránky napadovy.blog a mizne z taniera ako prvá. Je naozaj chutná a voňavá a to všetko vďaka tomuto receptu. Chuť je ovplyvnená aj použitým korením.
Potrebujeme:
1 a 1/2 šálky dlhozrnnej ryže
pár strúčikov cesnaku
3 PL rastlinného oleja
1/3 ČL kurkumy
1/2 ČL soli
1 ČL provensálskych bylín
1 ČL červenej papriky
pár štipiek čierneho mletého korenia
2 poháre horúcej vody
Postup:
Ryžu si najskôr dobre prepláchnite studenou tečúcou vodou. Oplachujte ju, kým voda neostane číra.
Do hrnca nalejte trochu oleja a dajte na stredný ohrev.
Kým sa vám olej rozohreje, ošúpte si cesnak, nakrájajte ho na tenké plátky a vložte do rozpáleného oleja. Smažte do svetlohneda.
Dávajte pozor, aby vám cesnak neprihorel, pretože tak získa horkastú chuť.
Opečený cesnak odstráňte z panvice……dal oleju potrebnú arómu a viac nie je potrebný. Na olej preložte prepláchnutú ryžu a opekajte na miernom ohni asi 3-4 minúty za občasného miešania.
Potom podľa potreby pridajte soľ, všetky koreniny a bylinky.
Dobre premiešajte, aby sa uvoľnili všetky chute a opražte ryžu ešte asi 4 – 5 minút. Potom ju zalejte dvoma pohármi vriacej vody a oheň stiahnite na minimum. Neprikrývajte pokrievkou.
Až keď ryža absorbuje všetku vodu, prikryte ju pokrievkou. Varte ešte niekoľko minút, kým nie je dostatočne mäkká.
Podávajte k akémukoľvek mäsu, chutí luxusne.
Prajeme dobrú chuť!