plny-hrniec_transparent_negativ.png

VATIKÁNSKE groše z kyslej smotany: Najrýchlejšie pagáčiky na svete – BEZ prekladania, BEZ kysnutia a nestoja skoro nič!

Ja pečiem 3 plechy za menej ako 3 Eurá.

A navyše sú ozaj výborné, babička im hovorila Vatikánske groše. :-)

 

 

Cesto je veľmi jednoduché a rýchle.

V podstate stačí len zamiešať a vykrajovať.

Pagáčiky sú vynikajúce ako slané pohostenie, alebo ako rýchla chuťovka k vínečku.

Ak chcete pečivko ozvláštniť, môžete posypať semienkami, rascou, prípadne údeným syrom.

 

 

Potrebujeme:

250 g Hera

250 g syr tvrdý (nastrúhať)

250 ml smotana kyslá

2  vajcia

500 g polohrubej múky

2 ks prášok do pečiva

1 lyžička soli

Na potretie:

1 vajce

Voliteľné:

Rasca

Semienka podľa chuti

Údený syr

Postup:

Nachystáme si väčšiu misku.

 

 

Všetky suroviny zmiešame v miske.

Vypracujeme jednotné cesto.

Ja pridávam heru do cesta nastrúhanú.

 

 

Cesto preložíme na pracovnú dosku.

Rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm.

Vykrajujeme jednotlivé pagáčiky.

 

 

Pagáčiky môžu mať akékoľvek tvary.

Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenia.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom (môžeme pridať aj rascu alebo semienka).

 

 

Pečieme asi 12 minút pri teplote 170 stupňov.

Pagáčiky treba sledovať – keď sú na povrchu zlatisté, máte hotovo.

Ak chcete, môžete na povrchu pagáčikov urobiť vzor pomocou vidličky – stačí ju otlačiť na povrch pagáčika.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes