Recept na tento koláč som si doniesla z dovolenky, lepší nepoznám: Balkánsky jablkový koláč – robím aj namiesto torty!

Tento koláč som prvýkrát ochutnala na dovolenke v Chorvátsku a tam som si našla aj tento skvelý recept. Koláč je veľmi jemný, lahodný a pritom svieži. Viete ho naozaj rýchlo pripraviť a určite si pochutná celá rodina.

Potrebujeme:

4 vajcia

130 ml oleja

200 g kr. cukru

200 g hladkej múky

130 ml vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 bal. prášku do pečiva

1 bal vanilkového cukru alebo

Plnka:

900 ml vody

200 g práškového cukru

1 kg nakrájaných ošúpaných jabĺk

2 vanilkové pudingy

100 ml vody

Na ozdobu:

Smotana na šľahanie – 2 tégliky

Postup:

Bielky a žĺtky oddelíme, bielky vyšľaháme s cukrom (cukor pridávame postupne) na sneh. Žĺtky vyšľaháme s olejom (olej pridávame postupne), pridáme vanilkový cukor alebo vanilku, vodu (tiež pridávame postupne). Vmiešame aj preosiatu múku s práškom do pečiva a vyšľaháme do hladka (sypkú zmes pridávame do hmoty tiež postupne). Trochu sypkej zmesi si odložíme bokom a vmiešame až do žĺtkovo-snehovej hmoty. Nakoniec ručne vmiešame obe hmoty – žĺtkovú aj bielkovú a primiešame aj zvyšnú múčnu zmes.

Plech na pečenie si vymastíme, vysypeme múkou a navrstvíme cesto. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.

Vo vode rozpustíme cukor a pridáme nakrájané jablká. Varíme asi 20 minút. Potom pridáme pudingové prášky rozmiešané v 100 ml vody a varíme do zhustunutia. Ešte horúcu zmes navrstvíme na cesto. Necháme vychladiť a ozdobíme šľahačkou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Témy:


Pridajte svoj komentár