plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zabudnite na kysnuté šišky a fánky: 100 rokov starý RECEPT na Taratuszki ich okamžite zatieni!

Poznáte poľské Taratuszki?

Ide o veľmi chutnú a rýchlu alternatívu ku klasickým šiškám alebo fašiangovým fánkam.

 

 

Neobsahujú droždie a sú krásne nadýchané a mäskučké.

Ich základom je kefír, ktorý sa postará o fantastickú chuť tohoto obľúbeného fašiangového dezertu.

Potrebujeme:

400 g kefíru

1 vajce

3 polievkové lyžice cukru

3 lyžice rozpusteného masla

1/2 lyžičky soli

1/2 lyžičky sódy bikarbóny

1 vanilkový cukor

3 a 1/2 šálky hladkej múky + múka na posypanie

Ďalej:

 

 

Olej na vyprážanie

Práškový cukor na posypanie

Džem

Postup:

 

 

Nalejte kefír do veľkej misy, pridajte sódu, vajce, soľ a oba druhy cukru .

Potom do tej istej misy preosejte múku.

V malom hrnci rozpustite maslo a tiež ho pridajte k surovinám.

 

 

Obsah misky vymiešame na jednotné cesto .

Ak sa cesto príliš lepí, prisypte trochu múky navyše.

 

 

Správne vymiesená hmota by mala byť mäkká a dosť elastická.

Dáme do misky, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.

 

 

Po uplynutí tejto doby rozdelíme cesto na 2 rovnaké časti.

Každý kus cesta rozvaľkáme na tenko.

Získaný plát rozdelíme na pásiky, ako pri príprave klasických fánok.

 

 

Nakoniec prerežeme každý pásik cez stred a prevlečieme cez otvor – ako keď robíme tvary na fánky.

Na panvici zohrejte malé množstvo oleja .

Vyprážame na tuku kým nenapučia a nezhnednú.

 

 

Vypražené kúsky dáme na papierovú utierku odkvapkať.

Nakoniec ich posypeme práškovým cukrom.

 

 

Taratuszki sú oveľa lepšou pochúťkou ako kysnuté šišky a zamilujú si ich aj fanúšikovia fánok.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes