Poznáte poľské Taratuszki?
Ide o veľmi chutnú a rýchlu alternatívu ku klasickým šiškám alebo fašiangovým fánkam.
Neobsahujú droždie a sú krásne nadýchané a mäskučké.
Ich základom je kefír, ktorý sa postará o fantastickú chuť tohoto obľúbeného fašiangového dezertu.
Potrebujeme:
400 g kefíru
1 vajce
3 polievkové lyžice cukru
3 lyžice rozpusteného masla
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
3 a 1/2 šálky hladkej múky + múka na posypanie
Ďalej:
Olej na vyprážanie
Práškový cukor na posypanie
Džem
Postup:
Nalejte kefír do veľkej misy, pridajte sódu, vajce, soľ a oba druhy cukru .
Potom do tej istej misy preosejte múku.
V malom hrnci rozpustite maslo a tiež ho pridajte k surovinám.
Obsah misky vymiešame na jednotné cesto .
Ak sa cesto príliš lepí, prisypte trochu múky navyše.
Správne vymiesená hmota by mala byť mäkká a dosť elastická.
Dáme do misky, prikryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
Po uplynutí tejto doby rozdelíme cesto na 2 rovnaké časti.
Každý kus cesta rozvaľkáme na tenko.
Získaný plát rozdelíme na pásiky, ako pri príprave klasických fánok.
Nakoniec prerežeme každý pásik cez stred a prevlečieme cez otvor – ako keď robíme tvary na fánky.
Na panvici zohrejte malé množstvo oleja .
Vyprážame na tuku kým nenapučia a nezhnednú.
Vypražené kúsky dáme na papierovú utierku odkvapkať.
Nakoniec ich posypeme práškovým cukrom.
Taratuszki sú oveľa lepšou pochúťkou ako kysnuté šišky a zamilujú si ich aj fanúšikovia fánok.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: