plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na šišky z roku 1866 je bezkonkurenčný: Na panvici sa tak veľmi nafúknu, že ich budete musieť stlačiť!

Vynikajúce šišky podľa starodávneho receptu.

Nie každý si uvedomuje, že šišky sú naozaj stará pochúťka.

 

 

Tak stará, že recept na ne bol zahrnutý v kuchárskej knihe vydanej v roku 1866!

Recept je podobný modernému, aj keď s malými rozdielmi.

Vzácny starodávny recept na jemné domáce šišky z portálu newsy.gotujmy.

Ak by ste mohli vynájsť stroj času a vrátiť sa o viac ako 150 rokov späť, niektorí ľudia by boli pravdepodobne prekvapení, koľko jedál, o ktorých vieme, vtedy existovalo.

Patria sem klasické bravčové rezne a šišky.

 

 

O tom, čo sa varilo v minulosti, sa môžeme dozvedieť z dnes už ikonických kuchárskych kníh.

V jednej z nich natrafíme na recept na šišky, ktoré sa v mierne zmodernizovanej verzii dajú pripraviť aj dnes.

Ako sa šišky pripravovali v minulosti?

V jednej z tradičných kuchárskych kníh by ste mohli naraziť na recept na šišky.

Dnes by to bolo krok za krokom dosť náročné.

Potrebujete veľké množstvo vajec a tiež trochu horkých mandlí, ktoré sa dnes prakticky nedajú zohnať.

 

 

Cesto sa samozrejme vysmážalo na bravčovej masti, k čomu autor odporučil naliať pohár liehoviny, tak ako dnes.

Jeho účelom bolo zo šišiek odstrániť pach z vysmážania.

Namiesto bravčovej masti sa dal použiť iný tuk, ale každý mal svoje výhody a nevýhody.

Na prípravu šišiek potrebujeme:

4 šálky pšeničnej tortovej múky

1,5 šálky mlieka

100 g kryštálového cukru

 

 

50 g masla

30 g droždia

2 PL liehoviny

8 žĺtkov

5 bielkov

kôru z 1 citróna

1 l rastlinného oleja na vysmážanie

4 PL mandľových lupienkov

džemy podľa chute

 

 

Na polevu:

2 vanilkové struky

horúcu vodu

2 šálky práškového cukru

Postup:

Do misky nasypeme 1 hrnček múky a zalejeme hrnčekom vriaceho mlieka.

Zmiešame.

Do misky so žĺtkami pridáme cukor a šľaháme do nadýchanej hmoty.

 

 

Do zvyšného mlieka (malo by byť teplé) nadrobíme droždie.

Potom do múky s mliekom pridáme vaječnú zmes.

Nakoniec pridáme droždie s mliekom a premiešame.

 

 

V samostatnej miske vyšľaháme z bielkov tuhý sneh.

Pridáme do cesta a jemne zmiešame.

Necháme kysnúť pol hodinu na teplom mieste.

 

 

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, nasypeme do neho zvyšok múky.

Pridáme lieh a nastrúhanú citrónovú kôru.

Cesto dôkladne premiešame a niekoľko minút miesime.

 

 

Potom do zmesi nalejeme rozpustené, ale vychladnuté maslo.

Miesime, kým sa cesto prestane lepiť na ruky.

Posypeme malým množstvom múky, misku prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.

 

 

Po uplynutí doby preložíme cesto na dosku posypanú múkou.

Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm.

Pomocou pohára povykrajujeme z cesta kruhy.

 

 

Do stredu každého kruhu pridáme porciu džemu a pritlačíme okraje, aby sme vytvorili šišku.

Pripravené cesto prikryjeme a necháme kysnúť 30 minút.

Do hlbokej panvice nalejeme olej, zohrejeme ho približne na 170°C.

 

 

Šišky vložíme do oleja a smažíme z oboch strán asi 2 minúty dozlatista.

Scedíme ich na tanieri vystlanom papierovou utierkou.

Z vanilkového struku vyberieme jadierka a zmiešame ich s práškovým cukrom.

 

 

Nalejeme horúcu vodu a vymiešame do hladkej zmesi.

Ak je poleva príliš hustá, pridáme trochu horúcej vody, ak je príliš riedka, pridáme cukor.

Šišky polejeme polevou a posypeme mandľovými lupienkami.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes