Všetci ospevujú šalviový čaj, ale toto je ešte väčšia sila: Tento recept na počkanie likviduje kašeľ, bolesť hrdla a posilňuje imunitu – stačia 2 lyžičky denne!

Šalvia sa v období stredoveku spájala s nesmrteľnosťou človeka. Existuje staré príslovie, ktoré znie nasledovne: „Prečo by mal človek zomrieť, keď šalvia rastie v záhrade?“ Šalvia je rastlinka, ktorá sa nachádza v mnohých slovenských záhradách. Preto sa chcem podeliť o môj talizman v prípade zápalov hrdla, kašli a zápaloch dýchacích ciest. 

Diamant medzi receptami na kašeľ a zápal hrdla

Šalvia a med sú aj samé o sebe veľmi liečivé, ale keď ich spojíte, máte doslova dynamit na respiračné choroby, zápaly a najrôznejšie bolesti v ústnej dutine.

S čím vám tento domáci lektvar pomôže?

Podporuje imunitný systém

Silný antiseptický účinok

Antibiotický účinok

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pomáha pri vykašliavaní hlienu

Podporuje trávenie

Pomáha pri hnačkách, bolestiach brucha a kŕčoch

Odstraňuje plynatosť

Dodáva energiu a vitalitu

Upokojuje telo z napätia

Pomáha odstraňovať a hojiť zápaly ďasien celej ústnej dutiny

Prevencia pred mozgovou porážkou

Ako ho pripraviť?

tento nevarený med je jednoduchý na prípravu a silný čo do účinku.

Celé šalviové listy vložíme do pohára a zalejeme obľúbeným medom.

List v mede doslova vymáchame, čím odstránime aj vzduchové bublinky v mede.

Pri zalievaní treba byť trpezlivý a počkať kým  med prenikne do všetkých častí pohára aj pomedzi lístky.

Zalejeme až povrch, aby boli listy prekryté a necháme šalviové list pôsobiť v mede niekoľko dní. Po 10 dňoch je už cítiť v mede šalviovú chuť.

Listy nevyberáme a necháme ich tam až do úplného minutia medu. Samotné listy nakoniec prelejeme horúcou vodou, z čoho vznikne bylinkový čaj intenzívnej chuti.

Ako používať?

Šalviový med sa používa pri bolestiach hrdla, dezinfikuje ústnu dutinu, ako prevencia v období viróz, vhodný proti nadmernému poteniu. Užívame po lyžičkách, alebo vo vlažnom čaji.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár