ŠALÁT z červenej repy, kapusty, mrkvy a petržlenu – recept na prečistenie hrubého čreva a posilnenie imunity!

Tento šalát je inšpirovaným kuchyňou Rusov a Ukrajincov a je známy pod názvom „Metla“. Už z názvu vyplýva, že tento šalát pomáha prečistiť hrubé črevo a schudnúť.

 

 

Ďalším benefitom, ktorý tento jednoduchý pokrm má, je posilnenie imunitného systému, všetky použité zložky sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerály a vitamíny.

Tento šalát vyživuje, detoxikuje a tonizuje organizmus a je ideálny v chladnom období, kedy je táto zelenina sezóna a môžeme ju jesť čerstvú.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Recept sme našli na stránke lalena.

Účinky:

– šalát čistí črevá

– napomáha zdravému chudnutiu

– nabije telo vitamínmi a živinami

– detoxikuje pečeň a obličky

– prevencia zápalov

– posilňuje imunitný systém

– omladzuje pokožku

– prospieva štínej žľaze

– pomáha schudnúť

Ako vidíte, je to všetko veľmi jednoduché!

Potrebujeme:

 

 

Štvrtina kapusty (biela alebo červená – červená je bohatšia na antioxidanty)

1 jablko

1 cvikla

1 mrkva

Zelená petržlenová vňať

Soľ a korenie podľa chuti

2 lyžice olivového oleja

1 lyžička sezamových semienok

1 lyžica citrónovej šťavy

Postup:

Zelenina sa umyje a očistí.

Kapustu nakrájame na malé kúsky a dáme do misky.

 

 

Nastrúhame jablko, repu a mrkvu.

Pri práci s repou sa odporúča zakryť sekačku plastovou fóliou, aby sa predišlo zafarbeniu.

V miske zmiešame olej s citrónovou šťavou a semienkami.

 

 

Zeleninu dobre premiešame, zalejeme s olejovo-citrónovým dresingom.

Pridajte soľ, korenie a jemne premiešajte.

Na záver posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

VÝHODY:

 

-lepší imunitný systém a lepší antioxidačný stav

-kapusta je jednou z najzdravších zelenín, ktorá si zaslúži častejšie zaraďovanie do jedálnička. Je dobrým zdrojom vitamínu C, E, bielkovín a vápnika. Obsahuje zlúčeniny s farmakologickými účinkami ako mircetín, polyfenoly, kvercetín a luteolín.

-v tradičnej medicíne sa kapusta používa ako sedatívum na peptický vred, syndróm dráždivého čreva a gastritídu.

-červená kapusta, rovnako ako mrkva má protizápalové, imunomodulačné a antikoagulačné účinky, pomáhajú znižovať lipidy v krvi.

-mrkva obsahuje aj rôzne antioxidanty, ako je kyselina askorbová, karotenoidy, polyfenoly a polyacetylény, ktoré majú protizápalové, protinádorové a antioxidačné aktivity.

Foto: pxabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay