Tento šalát je inšpirovaným kuchyňou Rusov a Ukrajincov a je známy pod názvom „Metla“. Už z názvu vyplýva, že tento šalát pomáha prečistiť hrubé črevo a schudnúť.
Ďalším benefitom, ktorý tento jednoduchý pokrm má, je posilnenie imunitného systému, všetky použité zložky sú bohaté na vlákninu, antioxidanty, minerály a vitamíny.
Tento šalát vyživuje, detoxikuje a tonizuje organizmus a je ideálny v chladnom období, kedy je táto zelenina sezóna a môžeme ju jesť čerstvú.
Recept sme našli na stránke lalena.
Účinky:
– šalát čistí črevá
– napomáha zdravému chudnutiu
– nabije telo vitamínmi a živinami
– detoxikuje pečeň a obličky
– prevencia zápalov
– posilňuje imunitný systém
– omladzuje pokožku
– prospieva štínej žľaze
– pomáha schudnúť
Ako vidíte, je to všetko veľmi jednoduché!
Potrebujeme:
Štvrtina kapusty (biela alebo červená – červená je bohatšia na antioxidanty)
1 jablko
1 cvikla
1 mrkva
Zelená petržlenová vňať
Soľ a korenie podľa chuti
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička sezamových semienok
1 lyžica citrónovej šťavy
Postup:
Zelenina sa umyje a očistí.
Kapustu nakrájame na malé kúsky a dáme do misky.
Nastrúhame jablko, repu a mrkvu.
Pri práci s repou sa odporúča zakryť sekačku plastovou fóliou, aby sa predišlo zafarbeniu.
V miske zmiešame olej s citrónovou šťavou a semienkami.
Zeleninu dobre premiešame, zalejeme s olejovo-citrónovým dresingom.
Pridajte soľ, korenie a jemne premiešajte.
Na záver posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
VÝHODY:
-lepší imunitný systém a lepší antioxidačný stav
-kapusta je jednou z najzdravších zelenín, ktorá si zaslúži častejšie zaraďovanie do jedálnička. Je dobrým zdrojom vitamínu C, E, bielkovín a vápnika. Obsahuje zlúčeniny s farmakologickými účinkami ako mircetín, polyfenoly, kvercetín a luteolín.
-v tradičnej medicíne sa kapusta používa ako sedatívum na peptický vred, syndróm dráždivého čreva a gastritídu.
-červená kapusta, rovnako ako mrkva má protizápalové, imunomodulačné a antikoagulačné účinky, pomáhajú znižovať lipidy v krvi.
-mrkva obsahuje aj rôzne antioxidanty, ako je kyselina askorbová, karotenoidy, polyfenoly a polyacetylény, ktoré majú protizápalové, protinádorové a antioxidačné aktivity.