plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepší Opitý Izidor: Zabudnite na šľahanie krému nad parou – chuť taká výborná, že sa nebudete vedieť dojesť!

Kto by nemiloval tento tradičný zákusok?

Tento recept je od Janky. Každý, kto ho skúsil si len pochvaľoval.

Menej skúsené pekárky ho určite ocenia, pretože krém netreba šľahať nad parou a tak neriskujete, že sa vám zrazí ;)

 

 

Potrebujeme:

Cesto

150 g práškového cukru

150 g masla

4 vajcia

120 g mletých orechov

70 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

1 PL kakaa

Plnka č. 1

 

 

200 g mletých orechov

2 hrste práškového cukru

1,5 dl rumu

1 vanilka

Plnka č. 2

3 dl mlieka

1 zlatý klas

2PL kakaa

 

 

1 žĺtok

300 g masla

5PL kryštálového cukru

džem

čokoládová poleva

Postup:

Ako prvé si vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista.

 

 

Potom pridáme orechy, múku, kypriaci prášok do pečiva a kakao.

Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme do cesta.

Na plech dáme papier na pečenie a vylejeme naň cesto.

Pečieme v rozohriatej rúre pri 175 stupňoch asi 30 minút.

Orechová plnka

 

 

Orechová plnka:

v miske zmiešame orechy, cukor, rum a vanilku.

Necháme chvíľu odležať.

Keď máme korpus upečený a vychladnutý, potrieme plát džemom.

Rovnomerne navrstvíme plnku.

Krém

 

 

Príprava krému poteší najmä menej skúsené gazdinky, pretože ho netreba šľahať nad parou.

Jednoducho si z mlieka, žĺtka, cukru, zlatého klasu a kakaa uvaríme puding.

Puding necháme vychladnúť na izbovú teplotu zakrytý potravinárskou fóliou, aby sa nám na vrchu nevytvorila kožka.

Potom doňho opatrne zašľaháme maslo.

 

 

Krém navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládovou polevou.

Vychladnutý koláč ešte necháme chvíľu odpočívať v chladničke (najlepšie cez noc), nakrájame a podávame.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes