plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na nakladané uhorky z roku 1895 nemá dodnes obdoby: Lepšie uhorky ste nejedli!

Nakladané uhorky sú neskutočne zdravé.

 

 

Domáca verzia vyrobená podľa receptúry z roku 1895 príjemne prekvapí aj tých najnáročnejších fajnšmekrov. 

Tajomstvo týchto uhoriek vynikajúcej chuti tkvie v pridávaní listov. 

 

 

Tento recept z portálu smakosze si určite odložte.

Tradičné nakladané uhorky sú osviežujúce, príjemne kyslé a chrumkavé.

Stojí za to aspoň raz ochutnať nakladané uhorky podľa tohto receptu.

Ingrediencie na 1 kg poľných uhoriek:

 

 

1 liter vody

2 PL soli

3 listy z viniča, dubu alebo čerešne

1 strúčik cesnaku

kôpor

chren

pár zrniek korenia

Postup:

Ako pripraviť chutné nakladané uhorky?

 

 

Začneme tým, že uhorky dôkladne umyjeme hrubou časťou špongie.

Chceme sa zbaviť nečistôt a jemných hrotov.

Uvarte vodu a rozpustite v nej soľ.

 

 

Dno sterilizovanej nádoby vysteľte dvoma listami.

Pridáme uhorky a ukladáme ich do pohára veľmi blízko seba.

Do medzier vložíme kúsky očisteného chrenu a cesnaku.

Pridáme aj kôpor a čierne korenie.

 

 

Vrch prikryjeme posledným listom.

Celé to zalejeme vriacou soľankou.

Nádobu uzavrieme, postavíme na stojan a odložíme na zatienené miesto.

Počas fermentácie sa z nádoby uvoľní tekutina, čo je však prirodzený jav.

Po 5 dňoch budú nakladané uhorky pripravené.

Nakladané uhorky bez zavárania

 

 

Chutné, aromatické a chrumkavé uhorky podľa receptu od našej čitateľky, pani Jarky K. si zamilujete.

Jednoduchá príprava, žiadna sterilizácia a po 3 dňoch sú pripravené na konzumáciu!

Potrebujeme:

uhorky nakladačky

2 kg cesnaku

feferónky podľa chuti

2 PL soli na 1 liter vody

voliteľné:

pažítka

listy ríbezle

kôpor a iné…

horčičný prášok

 

Postup:

Uhorky dôkladne umyjeme – ak je treba, použijeme aj kefu.

Umyté uhorky zalejeme na pár hodín studenou vodou.

Cesnak si ošúpeme, rozdelíme na strúčiky a tiež zalejeme studenou vodou. 

 

 

Pripravíme si zaváraninové poháre, naplníme ich uhorkami a prekladáme cesnakom. 

Do každého pohára dáme feferónky.

Môžeme pridať pažítku, listy ríbezle, kôpor a iné suroviny podľa chuti.

 

 

Pripravíme si nálev, čo je veľmi jednoduché – soľ  jednoducho rozpustíme v studenej vode.

Takto pripravený nálev jednoducho nalejeme do zaváracích pohárov.

Zakryjeme viečkami.

A teraz už len necháme kvasiť 3 dni. 

Rada: Soľanka bude vytekať, takže poháre umiestnite na tácky a priebežne poháre dopĺňajte novou soľankou. 

Po uplynutí 3 dní nasypte navrch 1,5 – 2 lyžice horčičného prášku podľa chuti a poháre zavrite viečkami.

 

 

TIP:

Druhá možnosť ako pripraviť uhorky, je po uplynutí 3 dní zliať všetku soľanku do hrnca, zmiešať ju s horčičným práškom, nechať zovrieť a horúce naliať do pohárov.

Potom treba utiahnuť viečka, poháre otočiť hore dnom a odložiť na chladné miesto. 

Vyskúšajte oba spôsoby a vyberte si ten, ktorý vám viac vyhovuje.

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes