plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na najlepšiu veľkonočnú VEKU: Spravíte z nej chlebíčky, za ktoré vás budú návštevy nosiť na rukách!

Na veľkú noc si veku pečiem vždy doma, mám perfektný recept.

Veka je obľúbené pečivo na prípravu chlebíčkov a nevieme si bez nej predstaviť ani veľkonočné sviatky.

 

 

Veka má ideálnu veľkosť a tvar na prípravu chlebíčkov. Je dostatočne veľká, aby sa na ňu zmestili všetky ingrediencie, a zároveň je tenká, takže sa ľahko konzumuje.

Dnes vám poradíme, ako si veku môžete pripraviť aj doma. Domáca veka má jemnú chuť a mäkkú textúru, ktorá sa výborne hodí k rôznym ingredienciám používaným na chlebíčky.

Vďaka svojej mäkkosti sa veka ľahko krája a nerozpadá sa pri natierani maslom alebo majonézou. Okrem toho je domáca veka obľúbená aj pre svoj estetický vzhľad. Chlebíčky na nej vyzerajú chutne a atraktívne, čo z nich robí ideálne jedlo na rôzne príležitosti, ako sú oslavy, posedenia s priateľmi alebo pikniky.

Domáca veka je chutná, zdravá a cenovo dostupná alternatíva k veke z obchodu. Vyskúšajte si ju upiecť a sami sa presvedčíte o jej výhodách.

Potrebujeme:

330 g múka hladká

1 ČL soľ

1 ČL cukor

14 g (alebo 5 g sušeného) droždie čerstvé

100 g teplá voda

85 g mlieko

20 g olej olivový

Postup:

Z uvedených surovín vypracujeme cesto.

 

 

Preosiatu múku zmiešame so soľou, spravíme v strede jamku, nasypeme cukor a rozmrvené droždie, zalejeme teplou vodou a necháme tak 10 minút.

Potom prilejeme mlieko a olej a rukou vymiesime hladké cesto.

Cesto prikryjeme a necháme odpočívať 5 minút. Potom ho znova premiesime, prikryjeme a necháme tak hodinu.

Nakysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik. Netreba podsypať múkou. Ja som to robila na papieri na pečenie.

 

 

Teraz rolujeme cesto, takto ho prehneme a začneme od stredu rolovať smerom k sebe a rolujeme  až do tohto tvaru bochníka.  Prstami spojíme cesto po celej dĺžke až ku koncom.

Spoje dáme nadol a rukami a rolovaním si upravíme, či chceme dlhšiu a tenkú alebo kratšiu a hrubšiu veku.

Prikryjeme a necháme aspoň 30 minút podkysnúť. Potom ju potrieme vodou a dáme piecť na 180 stupňov 10 minút v pare (dáme na dno hrniec s horúcou vodou) a ďalších 10 minút bez pary.

Potom vypneme rúru a necháme ešte 5 minút.

 

 

Tipy:

Do cesta môžete pridať aj rôzne prísady, ako sú semienka, sušené ovocie alebo syr.

Pred pečením môžete veku potrieť vajíčkom, aby bola lesklá. Veku môžete piecť aj na plechu vyloženom papierom na pečenie.

Po upečení veku nechajte vychladnúť na mriežke.

Dobré rady:

Dbajte na to, aby ste cesto dobre vypracovali, aby bolo hladké a elastické.

Cesto nechajte dostatočne kysnúť, aby bolo veka nadýchaná. Veku pečte dozlatista, aby bola chutná a chrumkavá.

Domáca veka je chutný a zdravý chlieb, ktorý si môžete vychutnať s rôznymi jedlami.

Najlepšie recepty na dnes