Parádny recept na buchty od pani kuchárky zo škôlky. Cesto je výborné aj na iné pečivo.
Potrebujeme:
Kvások:
1 kocka droždia
0,25 l teplého mlieka
2 lyžice cukru
Cesto:
1 kg polohrubá múka
0,5 l mlieko
125 g rozpustené maslo
1 ks vajce
3 lyžice cukru
štipka soľ
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások a to klasickým spôsobom. V teplom mlieku rozmelíme droždie, pridáme cukor a necháme vyjsť kvások.
Maslo zmiešame v miske s múkou, soľou, cukrom a premiešame. Pridáme aj kvások, mlieko a vajíčko. Cesto sa na začiatku miesenia dosť lepí, ale netreba sa zľaknúť, postupne získa krásnu konzistenciu a prestane lepiť.
Cesto potom posypeme múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť.
Cesto nádherne nakysne. Vyvaľkáme ho na pracovnej doske na hrúbku asi 0,5 cm., nakrájame na štvorce 10x10cm a do stredu dáme náplň. Cesto zambalíme tak, že štvorec len preložíme a kraj stlačíme. Boky ostávajú nezlepené – nebojte sa nevytečie náplň – buchty sa k sebe pritlačia a nevytečie z nich náplň.
Buchty ukladáme vedľa seba na plech, tou zlepenou častou dolu a potrieme maslom. Pečieme na 180 asi 15 minút – podľa rúry. Po vytiahnutí ich opäť potrite maslom. Krásne narastú a po upečení sú nesmierne mäkučké.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miška T.