plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na najchutnejší nórsky chlieb: Rýchly recept s minimom ingrediencií!

Mäkký a nadýchaný chlebík na nórsky spôsob, ktorého príprava s pečením vám zaberie hodinu.

Najchutnejší chlieb, aký ste kedy ochutnali – v obchode už nebudete kupovať.

 

 

Výnimočný recept na jemný domáci celozrnný chlieb z youtube kanála Przepisy od Olgi.

Potrebujeme:

500 ml teplej vody

2 PL kryštálového cukru

8 g suchého droždia

400 g celozrnnej múky

2 ČL soli

400 g pšeničnej hladkej múky

50 ml rastlinného oleja

Postup:

Do misky nalejeme teplú vodu.

Nasypeme cukor, droždie a metličkou vymiešame.

 

 

Miske prekryjeme utierkou a necháme 5 minút odstáť, aby sa droždie rozpustilo.

Do zmesi cez sitko preosejeme múku.

 

 

Pridáme soľ a vareškou dobre premiešame.

Preosejeme pšeničnú múku a zamiešame.

 

 

Pridáme olej a rukou vymiesime.

Stôl posypeme múkou, vyberieme cesto a miesime, kým nie je hladké.

 

 

Misku potrieme olejom a vložíme cesto.

Prikryjeme fóliou, utierkou.

Necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.

 

 

Formy na chlieb vymastíme olejom.

Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch, vymiesime.

Rozdelíme na dve časti.

 

 

Cesto zrolujeme do gule, prekryjeme utierkou.

Necháme 20 minút odpočívať.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm.

 

 

Cesto zrolujeme do rolky, prištipneme okraje a vložíme do formy.

Prekryjeme utierkou a necháme odpočívať ďalších 20 minút.

 

 

Po uplynutí doby cesto potrieme vodou a posypeme múkou.

Chlieb vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25-30 minút pri teplote 200°C.

 

 

Chlieb necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

 

 

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes