Mäkký a nadýchaný chlebík na nórsky spôsob, ktorého príprava s pečením vám zaberie hodinu.
Najchutnejší chlieb, aký ste kedy ochutnali – v obchode už nebudete kupovať.
Výnimočný recept na jemný domáci celozrnný chlieb z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
500 ml teplej vody
2 PL kryštálového cukru
8 g suchého droždia
400 g celozrnnej múky
2 ČL soli
400 g pšeničnej hladkej múky
50 ml rastlinného oleja
Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu.
Nasypeme cukor, droždie a metličkou vymiešame.
Miske prekryjeme utierkou a necháme 5 minút odstáť, aby sa droždie rozpustilo.
Do zmesi cez sitko preosejeme múku.
Pridáme soľ a vareškou dobre premiešame.
Preosejeme pšeničnú múku a zamiešame.
Pridáme olej a rukou vymiesime.
Stôl posypeme múkou, vyberieme cesto a miesime, kým nie je hladké.
Misku potrieme olejom a vložíme cesto.
Prikryjeme fóliou, utierkou.
Necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
Formy na chlieb vymastíme olejom.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch, vymiesime.
Rozdelíme na dve časti.
Cesto zrolujeme do gule, prekryjeme utierkou.
Necháme 20 minút odpočívať.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 cm.
Cesto zrolujeme do rolky, prištipneme okraje a vložíme do formy.
Prekryjeme utierkou a necháme odpočívať ďalších 20 minút.
Po uplynutí doby cesto potrieme vodou a posypeme múkou.
Chlieb vložíme do predhriatej rúry a pečieme 25-30 minút pri teplote 200°C.
Chlieb necháme vychladnúť a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU