plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na nadýchané syrové pagáčiky: Vysoké, mäkučké a veľmi chutné!

Vynikajúce pagáčiky z cesta, ktoré je jemné a nadýchané ako pavučinka.

 

 

Vďaka syru sú ešte chutnejšie a lahodnejšie.

Tajomstvom jemného a nadýchaného cesta je prekladanie cesta – vďaka nemu vzniknú v ceste jednotlivé vrstvy a pagáče budú krásne vysoké.

Potrebujeme:

500 g múka hladká

250 g magarín

2 ks žltky

 

 

200 ml (1 téglik) smotana kyslá

100 ml vlažné mlieko

1 ČL cukor

30 g droždie

100 g syr strúhaný

 

 

Na potretie:

vajce

Na posypanie:

sezamové semienka

Postup:

Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia a necháme ho asi 5 min vyrásť.

 

 

V múke roztrieme margarín.

Pridáme soľ, vaječné žltky a smotanu.

Pridáme aj kvások a strúhaný syr.

 

 

Syru môžete dať aj viac ako 100 gramov, budú chutnejšie.

Cesto necháme 15 min odpočinúť.

Pomocou valčeka si cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 cm  a prekladáme cesto zhora-dole , zdola-hore a nakoniec sprava-doľava a zľava-doprava až nám vznikne bochník.

 

 

Potom cesto zase rozvaľkáme na 1 cm a znova ho prekladáme ako v predchádzajúcom krkou.

Celkovo ho preložíme takto 3x.

Prekladanie cesta slúži na to, že pri pečení vzniknú pekné vrstvy a pagáče budú vyššie a nadýchané.

 

 

Po každom prekladaní by malo cesto odpočinút asi 20 min, ale netreba to dodržat, ak ste netrpezliví, stačí aj 5 minút.

Po poslednom preložení si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme z neho kolieska.

Plech si vymastíme , poukladáme naň pagáče, môžeme na vrchu spraviť nožíkom mriežku.

 

 

Potrieme ich rozšlahaným vajcom, posypeme syrom a sezamom (alebo rascou).

Pečieme ich 20 minút na 180°.

Pagáčiky sú naozaj vynikajúce.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes