plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nikdy v živote som nejedla lepšie moravské koláče: Pridajte do cesta toto a budú neskutočne vláčne a mäkučké, ako pavučinka!

Najmäkšie a najchutnešie, aké som jedla. Babička mi poradila, aby som do cesta pridala aj 1 celý biely jogurt a s koláčikmi to urobí hotové zázraky. Mala pravdu, lepšie som nejedla ani na Morave!

Najmäkšie a najchutnešie, aké som jedla. Babička mi poradila, aby som do cesta pridala aj 1 celý biely jogurt a s koláčikmi to urobí hotové zázraky. Mala pravdu, lepšie som nejedla ani na Morave!

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

1/2 kocky droždia

1 lyžičku kr. cukru

2 žĺtky izbovej teploty

1 biely jogurt izbovej teploty

150 ml vlažného mlieka

Štipku soli

200 g masla zmäknutého

Na plnenie:

Domáci lekvár a tvaroh s cukrom a hrozienkami

Postup:

Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Keď vyjde, pridáme ostatné prísady a spracujeme jednotné vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 5-7 mm a vykrojíme kolieska. Kolieska naplníme striedavo tvarohom, lekvárom a potom zavinieme do tvaru guľôčky s náplňou uprostred. Necháme podkysnúť, kým sa nám nezahreje rúra. Na vrchu každého koláčika urobíme priehlbinku a naplníme lekvárom, alebo do nej vložíme oriešok. Môžeme potrieť žĺtkom (ja som nepotierala) a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Majka C.

 

Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes