Studené predjedlo, ktoré sa dokonale hodí k horúcej zemiakovej kaši.
S výsledkom budete maximálne spokojní.
Nenáročný recept na najlepšiu domácu tlačenku z portálu vazhnoznat.
Potrebujeme:
3 kg bravčového kolena
3 l čistej vody
1 kg akéhokoľvek druhu mäsa (my sme použili bravčové)
5 g želatíny
2 PL kamennej soli
korenie podľa chuti
mleté čierne korenie podľa chuti
bobkové listy podľa chuti
Postup:
Do veľkého hrnca nalejeme vodu.
Pridáme bravčové koleno a mäso.
Môžete použiť akékoľvek, ale ja zo zvyku varím tlačenku výlučne z bravčového mäsa.
Pridáme kamennú soľ.
Prisypeme korenie podľa chuti a čierne korenie.
Môžeme pridať aj bobkové listy podľa chuti.
Hrniec postavíme na sporák.
Teplotu zvýšime na maximum.
Hneď ako voda zovrie, znížime teplotu.
Necháme takto variť tri hodiny.
Presne toľko bude trvať, kým bude mäso mäkké a šťavnaté.
Po troch hodinách vodu scedíme.
Mäso preložíme do inej nádoby, aby vychladlo.
Potom oddelíme mäso od kostí.
A nakrájame ho na malé kúsky.
Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať.
Kúsky mäsa spolu s kožou vložíme do tlačenkových vrecúšok.
Na vrch nalejeme vodu s napučanou želatínou a vložíme do chladničky.
V chladničke necháme tlačenku minimálne 10 hodín.
Dobrú chuť!