Zdravý, omnoho chudší a skutočne výborný balkánsky syr si vyrobíte skoro zadarmo u vás doma. Stačí vám obyčajný lacný tvaroh a slaná voda. Tento postup mám odskúšaný už hádam tisíckrát, ak máte radi tento druh syra, určite skúste, je to výborné!
Potrebujeme:
1 tvaroh mäkký (nie vanička)
½ litra vody
20 g soli
Postup:
Z vody a soli si pripravíme nálev – slaný roztok.
Nálev prelejeme do uzatvárateľnej dózy a vložíme do nej tvaroh (ja som použila tvaroh z Lidu 4%). Do nálevu môžete dať aj štipku pálivého korenia alebo napríklad bylinky.
V náleve nechajte minimálne týždeň, ideálne je 10 dní, aby syr dobre nasiakol nálevom.
Potom stačí len ochutnať a zhodnotiť svoj výtvor – chuť je skutočne na nerozoznanie od pravého balkánskeho syra. Akurát je to omnoho lacnejšie!
autor: Miška T.