plny-hrniec_transparent_negativ.png

Recept na domáce kondenzované mlieko: Potrebujete len tieto dve zložky!

Málokedy máte to šťastie na kvalitné kondenzované mlieko, ktoré vás nesklame.

Vyskúšajte ju podľa odskúšaného receptu ešte z bývalého režimu.

JE ÚPLNE bez masla, len z dvoch prísad.

 

 

A pritom vyrobiť si ho doma je v podstate veľmi jednoduché.

Potrebujete na to len dve zložky.

Tento recept je z portálu vazhnoznat a vďaka nemu budú vaše dezerty s kondenzovaným mliekom ešte chutnejšie. 

 

 

Potrebujeme:

1 liter kvalitného mlieka (najlepšie domáceho alebo z mliekomatu)

500 g cukru

Postup:

Mlieko si nalejeme do hrnca s hrubším dnom.

 

 

Pridáme cukor.

Dobre premiešame a dáme uvariť na sporák. 

Varíme 1,5 – 2 hodiny – všetko závisí od obsahu tuku v mlieku a od kvality cukru.

Preto platí, že čím je mlieko tučnejšie, tým rýchlejšie sa zmení na kondenzované mlieko, ktoré je pripravené vtedy, keď dostatočne zhustne.

 

 

Hmotu treba neustále miešať, aby sa nepripálila.

TIP:

Ak ste kúpili mlieko s nižším obsahom tuku, môžete skúsiť pridať kúsok masla, aby lepšie zhustlo. 

Hotové kondenzované mlieko nalejte do čistých pohárov.

Tie o vychladnutí zavrieme viečkami a odložíme do chladničky.

Kondenzované mlieko vydrží skutočne dlho.

Je vynikajúce do každého dezertu.

 

 

Môžete ho použiť na prípravu svojich obľúbených koláčov, zákuskov, náplní a ďalších dobrôt.

Takto jednoducho si pripravíte kvalitné kondenzované mlieko sami doma.

2. recept

 

Potrebujeme (na 150 g kondenzovaného mlieka):

ak chcete viac kondenzovaného mlieka, upravte pomer surovín podľa potreby

300 ml mlieka

100 g cukru

Voliteľné (štpka sódy bikarbóny)

Postup:

Mlieko nalejeme do rajnice alebo hrnca s hrubým dnom.

 

 

Prisypeme cukor a na malom plameni zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí.

Proces zahustenia urýchlite, ak do vriaceho sladkého mlieka pridáte na hrot noža sódy bikarbóny.

Potom nechajte zmes jemne zahrievať na najnižšom plameni za občasného premiešania asi 30 minút.

Mlieko zhustne, zredukuje svoj objem a krásne zožltne.

Zahrievame ešte ďalších 5 až 10 minút podľa želanej konzistencie.

Ak ste použili sódu, trvá to kratšie.

 

 

krémovejšie a jemnejšie salko dostanete, ak spolu s cukrom pridáte do mlieka aj lyžicu masla.

Ak chcete získať karamelové salko, dosiahnete to rovnako, ako v prípade kupovaného salka, dlhším varením.

Bude to však trvať dvakrát dlhšie a vyžadovať intenzívnejšie miešanie ku koncu, aby vám karamel neprihorel.

Takže nechajte zmes zahrievať na najmenšom plameni asi 90 minút.

Poslednú pol hodinu zmes často kontrolujte a premiešavame, až kým nedostanete krásne tmavý a voňavý karamel.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Prajeme dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes