Recept na dokonalú ryžu: Vďaka tomuto postupu ju vždy zvládnete pripraviť na jednotku!

Perfektná ryža, ktorá sa nelepí, nie je rozvarená, ani hrudkovitá, či tvrdá.

Pripravte si ju podľa tohto postupu z portálu haps a ryža sa vám vždy podarí na jednotku!

Ryža je obľúbenou prílohou, ale aj súčasťou hlavných jedál. Nie každý ju však vie kvalitne pripraviť.

Existuje veľa druhov ryže a sú aj rôzne spôsoby jej prípravy.

Ryža vo varných vreckách sa pripravuje najrýchlejšie, ale ak vám záleží na skvelej chuti, oplatí sa pripraviť si ryžu tradičným spôsobom. 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Rozdiel medzi varením ryže vo vrecúškach a varením voľnej ryže je dosť badateľný.

Je pravdepodobnejšie, že ryža vo vrecku bude lepkavá alebo hrudkovitá.

Varenie voľnej ryže má jeden univerzálny princíp.

Na jednu porciu ryže použite vždy 1 a 3/4 porcie vody. 

 

Postupujte nasledovne:

Pripravte si hrniec s hrubým dnom. 

Ryžu treba pred varením dôkladne prepláchnuť.

Preplachujte ju, kým voda nebude čistá (nie zakalená) a používame studenú vodu (tá je veľmi dôležitá).

 

 

Vložte ryžu do vody a priveďte do varu.

Pridajte trochu tuku – mala by stačiť lyžička masla alebo oleja.

Potom prikryte pokrievkou a varte na najslabšom ohni. 

 

Pamätajte, že pokrievka by sa nemala dvíhať a ryža sa počas varenia nesmie miešať!

Vždy, keď hrniec otvoríte, pripravíte ryžu o správnu teplotu, čo si následne môže vyžiadať dlhší čas prípravy, kým zmäkne.

Na bielu ryžu by vám malo stačiť asi 15 minút.

Počas tejto doby by mala ryža dostatočne nasiaknuť vodou a napučať.

RADA: Ak je však stále tvrdá a v hrnci ostáva ešte trocha vody, môžete hrniec zabaliť do utierky alebo do deky a nechať stáť, aby ryža nasiakla zvyšok vody. 

Takto pripravenú ryžu môžete podávať na sladko, aj na slano. 

Tipy od vás – najlepšia ryža podľa mojej svokry

Tiež sa vám nedarí nikdy uvariť takú dobrú ryžu, akú robí vaša svokra? Tá moja mi našťastie poradila, ako na to a pritom vám stačí tá najlacnejšia ryža. Jej zlepšovák používam dodnes a ryža je zakaždým perfektne uvarená!

Potrebujeme:

200 g ryže (umytej a odkvapkanej)

500 ml vody

1 strúčik cesnaku

1 cibuľu

10 ml oleja

Soľ

Postup:

Zeleninu – cesnak aj cibuľku si nakrájame nadrobno. Na oleji opražíme cibuľu a po chvíľu pridáme aj cesnak – všetko spolu pár minút restujeme. Potom pridáme ryžu a opražíme – stačí tak 2-3 minútky (do sklovita). Potom pridáme vodu, soľ a zakryjeme pokrievkou. Keď začne voda vrieť, stiahneme plameň a stopneme si 5 minút. Pozor, ryžu nemiešame ani neskladáme pokrievku.

Po piatich minútach hrniec zložíme z plameňa, zabalíme do deky a dobre prikryjeme perinou – hovorí sa tomu vraj posteľová ryža. Najlepšie sú na to klasické hrubšie periny, ktoré dobre držia teplo. Ryža sa sama dovarí a voda sa krásne vsiakne do ryže. Bude perfektne uvarená

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár