plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chcete upiecť žemle jemné ako dych? Do cesta musíte pridať jednu ŠPECIÁLNU prísadu!

Pridajte túto prísadu a nebudete ich vedieť prestať jesť.

Jemné nadýchané domáce buchty, ktoré nič neprekoná.

Keď ich doma pravidelne pripravujem, rozváňajú cez celú ulicu.

 

 

Tajomstvom mäkučkej textúry, ktorá vydrží celé dni je jedna konkrétna prísada – grécky jogurt.

Vynikajúci recept na nadýchané domáce buchty z youtube kanála Moja mala kuhinja.

Potrebujeme:

700 g hladkej múky

370 ml teplého mlieka

20 g čerstvého droždia

3 PL + 3 PL kryštálového cukru

3 PL hustého gréckeho jogurtu

120 g masla

2 žĺtky

štipku soli

1 balenie vanilkového cukru

kôru z jedného citróna

džem podľa vlastnej chuti

 

 

Postup:

Do hlbokej misky pridáme múku.

V strede vytvarujeme priehlbinu.

Nalejeme teplé mlieko.Potom do stredu nadrobíme droždie.

Pridáme cukor. Lyžicou premiešame, aby sa v mlieku rozpustilo droždie (múku nemiešame).

 

 

Keď sa droždie rozpustí, necháme zmes odstáť 20 minút.

Po uplynutí doby pridáme jogurt.

Potom pridáme maslo izbovej teploty. Pridáme zľahka rozšľahané žĺtky.

Ďalej pridáme soľ a vanilkový cukor.

Nastrúhame citrónovú kôru.

 

 

Pridáme cukor a lyžicou jemne premiešame.

Potom rukou vymiešame (nemiesime), prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.

Po uplynutí doby rukou vymiesime cesto.

 

 

Cesto preložíme na suchý stôl a miesime približne 3 minúty.

Potom cesto vložíme späť do čistej misky.

Misku prekryjeme utierkou a necháme 30-45 minút kysnúť.

 

 

Okrúhlu panvicu na pečenie vymastíme maslom.

Pracovnú plochu primerane poprášime múkou.

Vyložíme cesto a posypeme ho trochou múky.

 

 

Cesto roztiahneme rukami do tvaru štvorca.

Potom ho nakrájame na 24 štvorcov.

Do stredu štvorca pridáme lyžicu džemu a ľahko uzavrieme (viď video).

 

 

Buchty vložíme do panvice.

Prekryjeme utierkou a necháme ich kysnúť pri izbovej teplote pol hodiny až 45 minút.

Po nakysnutí vrch potrieme rastlinným olejom.

 

 

Formu vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180°C 30-35 minút podľa vlastností rúry.

Po upečení opäť potrieme buchty olejom, aby zmäkla kôrka.

 

 

Buchty prekryjeme utierkou na pol hodinu, kým trocha nevychladnú.

Nakoniec ich zľahka posypeme práškovým cukrom.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes