plny-hrniec_transparent_negativ.png

1 téglik kyslej smotany a 1 banán: Dokonalé „rýchlošišky“ jemné ako pierko, počas pečenia sa krásne nafúknu!

Počas pečenia ich netreba otáčať, otáčajú sa úplne samé, rovnako samé sa v horúcom oleji aj nafúknu.

Počas pečenia ich netreba otáčať, otáčajú sa úplne samé, rovnako samé sa v horúcom oleji aj nafúknu.

 

 

Potrebujeme:

200 g kyslej smotany

1 zrelý banán

1 vajce

1 hrnček hladkej múky

1/4 hrnčeka polohrubej múky

2 lyžice cukru + podľa chuti 1 vanilkový cukor

1 lyžička kypriaceho prášku

Lyžica rumu

Štipka soli

olej na vyprážanie

Postup:

Roztlačený banán, oba cukry, vajcie, rum a smotanu rozmixujeme tyčovým mixérom.

 

 

Pridáme múku s práškom.

Spoločne všetko metličkou poriadne premiešame.

Lyžicu naberáme cesto a kladieme do väčšej vrstvy rozohriateho oleja.

 

 

Smažíme pozvoľna do zlatej farby.

Hotové odkladáme na papierový obrúsok.

Pred podávaním môžeme pocukrovať.

 

 

Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, pridajte ešte trochu múky – cesto sa musí dať dobre naberať, ale nesmie byť až príliš husté.

2. recept – Rýchlošišky z tvarohu

Vynikajúci recept na rýchle šišky z tvarohového cesta.

 

 

Ich asi najväčšou výhodou je to, že cesto neobsahuje kvasnice a teda nemusí kysnúť.

Chuť je ale naozaj výborná – šišky sú vo výsledku jemné a krásne nadýchané.

Určite skúste tento luxusný recept.

Potrebujeme:

250 g polohrubá múka

250 g tvaroh

2 ks vajce

1 PL práškový cukor

1 ČL vanilkový cukor

2 PL rum

1 ČL sóda bikarbóna

Ďalej:

 

 

Rozpustená čokoláda

Čokoládové zdobenie

Poleva podľa chuti

Postup:

Pripravíme si väčšiu misku.

 

 

Do misky rozbijeme vajíčka a pridáme cukor (oba druhy).

Pridáme aj tvaroh, rum a všetko pemiešame.

Rum pridaný do cesta spôsobí, že šišky pri vyprážaní nenasiaknu toľko tuku.

 

 

Do zmesi pridáme sódu bikarbónu.

A nakoniec aj preosiatu múku.

 

 

Ak máte k dispozícii jemný tvaroh, je treba ešte prisypať trochu múky.

Cesto odložíme do chladničky na polhodinu.

Potom rozvaľkáme na 7mm.

 

 

Následne povykrajujeme.

Vykrajujeme buď menším pohárom alebo okrúhlou vykrajovačkou.

Nakoniec jednoducho vypražíme v rozpálenom oleji.

 

 

Potom už ozdobíme podľa chuti a môže sa podávať.

Ja zbožňujem čokoládovú verziu – čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, vrch šišiek namočím do čokolády a potom ešte posypem strúhanou čokoládou, alebo čokoládovým zdobením.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes