Starká vždy vybrala vrecúško rasce a dala variť do hrnca s vodou: Tento nápad vyvážite počas jesene a zimy zlatom!

Tento recept mám ešte od mojej babičky, vždy keď sme boli u nej na prázdninách a chytila nás bolesť hrdla, robila nám túto kúru a vždy sme boli o chvíľku ako rybičky. Vyskúšajte a uvidíte sami, dajte si ho pri prvých príznakoch angíny a bolesti hrdla, je to potrebné podchytiť hneď na začiatku.Ak sa choroba už rozbehla, navštívte radšej lekára. Treba dodať, že táto kúra nechutí práve najlepšie, ale nám zaberala vždy.

Potrebujeme:

50 g mletej rasce (dá sa použiť aj celá, ak nemáte mletú)

250 ml vody

Pre dospelých aj 1 lyžicu slivovice :-)

Postup:

Rascu zmiešajte s 200 ml vody, preložte na plameň a pod pootvorenou pokrievkou varte na miernom plameni 15 minút. Teraz by ste mali mať v hrnci hustú tmavú zmes.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Scedíme tekutinu a pridáme do nej ešte 50 ml vody. Opäť preložíme na plameň a necháme prevariť. Neviem, ako je to s celkom malými deťmi, ale nám dávala babička tento „vitamín“ až od asi 10 rokov. Dospeláci si pridávajú do výslednej zmesi 1 lyžicu slivovice. :-)

Deti užívajú 2 x za deň jednu lyžičku zmesi a dospelí 3x za deň 1 lyžicu. Pozor, aby ste si potom nesadli za volant, keďže obsahuje alkohol. Stačí užívať krátko, nám sa po pár dávkach vždy uľavilo a už stačili len zázvorové a bylinkové čajíky :-).

Za rýchly nástup účinku môžu protizápalové účinky rasce. Keď však túto kúru užívate, nezabúdajte na dostatok tekutiny, rasca má diuretický účinok.