Rajčiny na zimu pre lenivých: Žiadne nálevy nerobíte a zvládne to aj ten, kto nikdy nezaváral!

Pod mäsko, na omáčky aj ako príloha k obedu. Je to naozaj perfektný nápad a robím to takto každé leto.

Pod mäsko, na omáčky aj ako príloha k obedu. Je to naozaj perfektný nápad a robím to takto každé leto.

 

Potrebujeme:

Domáce rajčiny

Morskú alebo obyčajnú soľ

Postup:

Rajčinky si klasicky umyjeme a nakrájame (bobkáky môžete odrezať, ale ak sa vám nechce, netreba).

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Potom poriadne vtlačíme do čistých pohárov na zaváranie.

Do pohárov nalejeme aj šťavu, ktorú rajčinky pustili, keď sme ich krájali.

Do každého pohára dáme na vrch lyžičku soli a zavrieme.

 

 

Sterilizujeme ako klasické zaváraniny, v hrnci s vodou, alebo len v pare.

Stačí 15 minút.

Uchovávame ako klasické zaváraniny, v komore.

Prajeme vám dobrú chuť! :-) 

Ďalšie recepty z domácich rajčín:

 

 

Cesnakovo-rajčinová zmes za studena!

 

Netreba ju variť ani zavárať: Cesnakovo-rajčinová zmes za studena, nepokazil sa ani jediný pohár!

Potrebujeme:

1,5 kg paradajok

300 g cesnaku

50 g soli

Postup:

Rajčiny a cesnak pomelieme na mlynčeku, alebo pomixujeme ponorným mixérom.

Pridáme soľ a premiešame.

Naložíme do pohárov, uzavrieme suchými viečkami a dáme do tmavej, chladnejšej miestnosti. nezavárame. Cesnak a soľ sú dobré konzervanty.

Chuť je veľmi výrazná a dobrá. Nevadí, ak dáme na toto množstvo soli a cesnaku aj 2 kg paradajok. Vo pohárikoch paradajková zmes ešte zhustne.

Rajčinová špecialita – perfektný šalát s cibuľkou

 

 

Potrebujeme:

15 ks väčších paradajok

15 ks cibule

2-3 hlávky cesnaku

Nálev (na 1 l vody):

2 lyžice octu

2 lyžice trstinového cukru

2 lyžice soli

1 lyžicu oleja

2-3 bobkové listy

1-2 klinčeky

6-7 kúskov čierneho korenia

Postup:

Paradajky umyjeme a nakrájame na kolieska, rovnako nakrájame aj cibuľu a cesnak.

Zeleninu vrstvíme do pohárov – vrstvu rajčín, pár kusov cesnaku a vrstvu cibule.

Takto pokračujeme, kým nenaplníme poháre asi 1 cm od okraja.

Do hrnca nalejeme vodu a dáme na plameň.

Keď voda zovrie, pridáme ostatné prísady a keď sa cukor rozpustí, potom, ešte horúcu tekutinu nalejeme zeleninu tak, aby siahala nad ňu.

Poháre zavrieme a sterilizujeme 10 minút – stačí len toľko, aby chytili viečka.

Vyberieme z vody, obrátime hore dnom a necháme celkom vychladnúť. Na druhý deň si môžeme pochutnávať.

Rajčinovo-cuketová zmes do pohárov

Cuketová-paradajková pomazánka do pohárov: Taká geniálna, že u nás sa vyjedá priamo z pohárov, netreba ani pečivo!

Potrebujeme:

3 kg cukety / tekvice

500 g mrkvy

500 g papriky

5 strúčikov cesnaku

1,5 kg paradajok

2,5 lyžičky pálivej červenej papriky

100 g cukru

2 lyžice soľ

200 ml oleja

Postup:

Paradajky zomelieme v mlynčeku na mäso (môžeme ošúpať, ale nie je to nutné).

Rovnako zomelieme aj cuketu, papriku, cesnak a mrkvu nastrúhame, alebo tiež zomelieme. Pridáme aj všetky ostatné prísady a preložíme na plameň.

Varte zeleninovú zmes pri strednej intenzite asi 40 minút a občas premiešame.

Potom pridajte pálivú červenú papriku a varíme ešte ďalších 10 minút.

Navrstvite horúcu zmes do sterilizovaných nádob a potom zatvoríme.

Otočte poháre hore dnom, zakryte dekou a nechajte vychladnúť.

Rajčiny so slivkami v pohári

 

Keď budete nakladať zeleninu, pridajte do pohára aj zopár sliviek: Toto mi poradila pred rokmi kamarátka a ide o perfektný nápad!

 

Potrebujeme:

Paradajky – 1-2 kg

Slivky – 1 kg

Na nálev (prísady na 1 liter vody):

½ lyžice soli

100 g kr. cukru

50 ml jablčného octu

Postup:

Do sterilizovaných pohárov naukladáme čisté slivky (celé) a rajčiny.

Do pohára nalejeme vriacou vodou a necháme stáť po dobu 20 minút. Potom vodu z pohára zlejeme, opäť privedieme do varu, opäť zalejeme rajčiny a slivky, necháme stáť ďalších 20 minút.

Po tretíkrát vodu zlejeme a preložíme na plameň – pridáme do nej aj ingrediencie na nálev a privedieme do varu.

Poslednýkrát nalejeme do pohára a zatvoríme. Poháre zabalíme do deky a necháme celkom vychladnúť.

Skladujeme na chladnom mieste.

Rajčinová zmes do gulášov – bez zavárania

 

Netreba variť ani zavárať: Zmes do gulášov, omáčok aj na pizzu, ktorá vám vydrží celý rok!

Potrebujeme:

2 kg paradajok

300 g cesnaku

50 g soli

Postup:

Cesnak očistíme. Paradajky umyjeme, očistíme a pokrájame na štvrtinky.

Obe prísady zomelieme v mlynčeku na mäso a plníme do sterilizovaných pohárov.

Ja som si poháre ja viečka vyvarila, ale ak nemáte čas, dá sa sterilizovať aj v mikrovlnke. Poháre stačí uložiť na chladnejšie miesto v dome (ja skladujem v komore).

Nemusíte sa obávať, že sa pokazia, cesnak a soľ sú skvelé konzervanty a vydržia pokojne 12 mesiacov. Ja mám dokonca aj staršie poháre a nič im nie je!

Foto: pixabay