Vynikajúci rajčinový šalát, ktorý u nás doma milujeme a robíme ho každý rok.
Ak sa tešíte z úrody rajčín skúste pár pohárov.
Sami uvidíte, aká je to pochúťka.
Recept na tento vynikajúci a osviežujúci šalát sme pre vás našli na Вкусная Жизнь.
Potrebujeme:
– paradajky, 1 kg
– cibuľa, 4 ks
– zeleň – kôpor, petržlen
– rastlinný olej, 1 lyžica na pohár
Na prípravu nálevu 1,5 l:
– vriaca voda, 1,5 l;
– soľ, 1,5 lyžice;
– cukor, 2,5 lyžice;
– ocot 9%, 2 polievkové lyžice
Postup:
Nachystáme si všetku zeleninu, ja som mala tento rok šťastie na bohatú úrodu z našej záhrady.
Všetky paradajky zbavíme stopiek, umyjeme.
Paradajky nakrájame na plátky.
Cibuľu ošúpeme.
Nakrájame na polovičné krúžky.
Zeleň – kôpr a petržlen opláchneme.
Nakrájame na jemno.
Do čistých pohárov dajte vrstvu paradajok.
Na paradajky cibuľu a bylinky.
Potom znova vložte paradajky.
Všetky vrstvy zopakujte až po vrch pohárov.
Posledná vrstva sú paradajky.
Nalejte vriacu vodu do hrnca.
Zmiešajte so soľou a cukrom, octom a miešajte, kým sa soľ a cukor nerozpustia.
Nalejte nálev do pohárov, zakryte viečkami a nechajte pôsobiť 10 minút.
Dajte poháre prikyté viečkom do hrnca, ktorého dno vyložíte utierkou alebo novinami.
Nalejte teplú vodu po hrdlo pohárov a sterilizujte od chvíle varu 10 minút.
Vyberte poháre, nalejte do pohárov ešte 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja.
Poriadne utiahnite viečka.
Otočte sa a nechajte vychladnúť.
Skladujte v pivnice alebo komore.
Takéto paradajky som vždy položil na slávnostný stôl – sú ideálnym občerstvením aj prílohou, najmä k mäsu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)