Rajčinový šalát, ktorý milujeme: Len otvoríte pohár a máte najlepšiu prílohu aj uprostred zimy!

Vynikajúci rajčinový šalát, ktorý u nás doma milujeme a robíme ho každý rok.

Ak sa tešíte z úrody rajčín skúste pár pohárov.

Sami uvidíte, aká je to pochúťka.

Recept na tento vynikajúci a osviežujúci šalát sme pre vás našli na Вкусная Жизнь.

Potrebujeme:

– paradajky, 1 kg

...

– cibuľa, 4 ks

– zeleň – kôpor, petržlen

– rastlinný olej, 1 lyžica na pohár

Na prípravu nálevu 1,5 l:

– vriaca voda, 1,5 l;

– soľ, 1,5 lyžice;

– cukor, 2,5 lyžice;

– ocot 9%, 2 polievkové lyžice

Postup:

Nachystáme si všetku zeleninu, ja som mala tento rok šťastie na bohatú úrodu z našej záhrady.

Všetky paradajky zbavíme stopiek, umyjeme.

 

 

Paradajky nakrájame na plátky.

Cibuľu ošúpeme.

Nakrájame na polovičné krúžky.

 

 

Zeleň – kôpr a petržlen  opláchneme.

Nakrájame na jemno.

 

 

Do čistých pohárov dajte vrstvu paradajok.

Na paradajky cibuľu a bylinky.

Potom znova vložte paradajky.

 

 

Všetky vrstvy zopakujte až po vrch pohárov.

Posledná vrstva sú paradajky.

Nalejte vriacu vodu do hrnca.

Zmiešajte so soľou a cukrom, octom a miešajte, kým sa soľ a cukor nerozpustia.

 

 

Nalejte nálev do pohárov, zakryte viečkami a nechajte pôsobiť 10 minút.

Dajte poháre prikyté viečkom do hrnca, ktorého dno vyložíte utierkou alebo novinami.

 

 

Nalejte teplú vodu po hrdlo pohárov a sterilizujte od chvíle varu 10 minút.

Vyberte poháre, nalejte do pohárov ešte 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja.

Poriadne utiahnite viečka.

Otočte sa a nechajte vychladnúť.

Skladujte v pivnice alebo komore.

Takéto paradajky som vždy položil na slávnostný stôl – sú  ideálnym občerstvením aj prílohou, najmä k mäsu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay