plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rada skúsených hubárov: Ak urobíte s hubami toto, ostanú v perfektnom stave na celé mesiace!

Opýtali sme sa skúsených hubárov, ako najlepšie skladovať a uchovať huby, ktoré nestihnete spotrebovať hneď. Samozrejme, môžete ich dať napríklad zamraziť, existujú však aj iné metódy, ktoré sa skutočne oplatí poznať. Toto sú overené metódy slovenských hubárov.

Opýtali sme sa skúsených hubárov, ako najlepšie skladovať a uchovať huby, ktoré nestihnete spotrebovať hneď. Samozrejme, môžete ich dať napríklad zamraziť, existujú však aj iné metódy, ktoré sa skutočne oplatí poznať. Toto sú overené metódy slovenských hubárov.

10 minút a je hotovo

V našej rodine sme všetci vášniví hubári a keď sa nám zadarí, hríbiky si vždy uskladníme aj na zimné mesiace- Aby nám dlho vydržali a krásne voňali, robíme to vždy podľa tohto postupu a hríbiky sú fantasticky voňavé, až kým ich neminieme.

Potrebujeme:

10 guličiek nového korenia

2-4 bobkové listy

Sušené huby

Postup:

Do čistého pohára na zaváranie dáme na dno 5 guličiek korenia a 1-2 bobkové listy. Naplníme hubami a na vrch uložíme zvyšné korenie. Poháre na pár sekúnd vložíme do mikrovlnky (stačí naozaj len pár sekúnd). Prípadne môžete poháre na chvíľku vložiť aj do vyhriatej rúry (vyhrejeme asi na 70-80 stupňov a necháme v rúre 10 minút), postup v mikrovlnke je však omnoho rýchlejší. Potom stačí poháre zatvoriť a je to.

Dáša L. 

Huby bez nálevu – aj po rokoch chutia ako čerstvé

Tento nápad mi poradil skúsený hubár z Oravy a naozaj to funguje: Aj po 2 rokoch chutia ako čerstvé, bez nálevu, vody a akýchkoľvek prísad!

Žiaden nálev, koreniny a ani voda. Naučte sa tento skvelý nápad, ako uchovať huby doslova na celé roky. Chutia takmer ako čerstvé, podľa mňa je to ten najlepší spôsob. Videla som to kedysi dávno u známych na Orave, robil to dlhoročný hubár a odporučil mi to. Až skoro tri roky dozadu som sa odhodlala vyskúšať to a neľutujem, je to naozaj najlepší spôsob!

Potrebujeme:

Huby

Postup:

Huby použijeme len tie zdravé, dáme ich na sitko a prepláchneme. Necháme odkvapkať. Väčšie kúsky môžete predtým aj nakrájať na drobnejšie, menšie huby som použila celé, bez krájania.

Huby teraz natlačíme do čistého pohára na zaváranie – tak, aby sa ich dnu zmestilo čo najviac, ale zároveň aby z nich nebola kaša. Takto natlačané poháre už len zavrieme – nič nepridávame, ničím nezalievame. Teraz dáme sterilizovať ako klasické zaváraniny. Sterilizujeme 90 minút a necháme do druhé dňa odležať. Na druhý deň (o 24 hodín) sterilizujeme opäť, tentokrát 60 minút. Huby zmenšia svoj objem a budú siahať asi len do 3/4 pohára možno aj menej. Skladujeme ako klasické zaváraniny – takto mi huby vydržali 3 roky.

Ľubica T.

Naložte ich do soli

Na uskladnenie húb je výborná obyčajná soľ. Tá udrží v hubách vlhkosť a odoženie aj prípadných škodcov. Pri solení postupujem takto: na dno zaváraninového pohára nasypem trochu soli, potom uložíme vrstvu húb, posypeme trochou soli a uložíme ďalšiu vrstvu húb, opäť posolíme a takto postupujte až do konca. Ak sa vám nechce soliť vrstvu po vrstve, môžete nakrájané huby zmiešať so soľou vopred a takto pripravené vložiť do pohára. Môžete pre istotu vysypať soľou dno a potom nasypať trochu soli na poslednú vrstvu húb. Solené huby na chladnom a tmavom mieste vydržia približne 10-12 mesiacov. Pred použitím je dobré opláchnuť ich.

Peťa K.

Soľ druhýkrát

My nakladáme v soli takto: čerstvé huby pokrájame rovnomerne na tenké plátky a necháme ich rozložené na slnku, aby trochu „zvädli“. Soľ na konzervovanie trochu presušte. Huby potom opatrne premiešajte so soľou, aby sa nerozdrvili a navrstvíme ich do pohárov. Nakoniec na vrch nasypte ešte malú vrstvu soli a zaváraninový pohár zavrieme viečkom. Na 1 kg dávajte 150 g soli. Skladujeme v pivnici v chlade.

Octový nálev – huby chutia výborne (perfektná príloha)

Na takúto úpravu sa najlepšie hodia napríklad rýdziky, mladé hríbiky a kuriatka. Huby umyjeme a nakrájame na kúsky. Malé plodnice môžeme nechať celé. Potom ich predvaríme po dobu 8-10 minút v slanej vode, vyberieme, ochladíme a prepláchneme studenou vodou . Znovu ich prevaríme 5 minút v slanom náleve a znova prepláchneme. Až potom vkladáme do pohárov. Do 870 ml 8 % octu dáme 100 ml vody a 30 g soli, 10 zrniek celého korenia a nového korenia. Pridáme dva bobkové listy. Huby môžeme takto uchovať bez ďalšej sterilizácie.

Hubový prášok

Keď huby sušíme, z drobných úlomkov vyrábame prášok – je to skvelé, lepšie ochucovadlo ako vegeta. Dobre usušené huby rozomelieme na mlynčeku na kávu celkom na jemno. Pridáme mleté korenie, nové korenie, usušenú a nadrvenú zelerovú a petržlenovú vňať. Túto zmes uložíme do zatvorených pohárov, aby prášok nenabral vlhkosť. Je to naozaj výborné.

Lukáš C.

Najlepšie recepty na dnes